Elazığ'da düzenlenen Diyet ve Kalp Hastalıkları konferansına katılan İstanbul Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kolanın zararlarına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Son zamanlarda ismi Karatay diyetinin mucidi olarak anılan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Diyet ve Kalp Hastalıkları" konulu konferansa katıldı. Vücudun yağlanması anlamına gelen obezitenin felce kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karatay, "Yağlar vücutta hastalıklara neden olan 20 çeşit hormon üretir. Bunlar, beyinde damar yolu tıkanması, gözlerde katarakt, kalp krizi, felç gibi birçok hastalığa neden olur."dedi.
Patates kızartması, kola, pilav, makarna, enerji içecekleri, taze sıkılmış ve hazır meyve suları ile tatlıların da aşırı insülin salgılamasına yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay; şöyle dedi:
"Bir kutu kola içtiğimiz zaman ilk 10 dakikada 10 tatlı kaşığı şeker kana geçer. Bu, vücudumuzun günlük ihtiyacının 100 katı kadar şeker anlamına gelmektedir. 20'nci dakikada kan şekeri aniden yükselir. Buna karşılık olarak insülin hormonu yükselir. 40'ncı dakikadan sonra kafeinin tümü kana geçer ve da bu kan basıncını yükseltir. 45'nci dakikadan sonra beyinde dopamin yapımı artar. Dopamin, mutluluk hormonudur ve yoğun enerjiyle devam eder. Bu beyinde eroine benzer bir etkidir. 60-90 dakika sonra ani halsizlik hissi başlar. Acıkma hissi, huzursuzluk, ellerde titreme ve ardından kola ve tatlılara saldırılır. Çünkü o yüklü enerji hissine artık bağımlılık başlamıştır. Beyinde meydana gelen dopamin mutluluğuna bağlılık başlamıştır. Bu bir kısır döngüye dönmüştür. Kişiler buna hapsolmuştur. Sonrasında karaciğer yağlanması başlar, arkasından göbek yağlanması, bel çevresi genişliği ve memelerin büyümesi artar."
Son Dakika › Güncel › '1 Kutu Kola Günlük İhtiyacın 100 Katı Şeker' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?