Prof. Dr. Mim Kemal Öke: "Nefreti Siyasallaştırmak Yerine Sevgi ile Tevhidi Kucaklayın" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Mim Kemal Öke: "Nefreti Siyasallaştırmak Yerine Sevgi ile Tevhidi Kucaklayın"

Prof. Dr. Mim Kemal Öke: "Nefreti Siyasallaştırmak Yerine Sevgi ile Tevhidi Kucaklayın"

MEVLANA Celaleddin-i Rümi'nin 743. Vuslat Yıldönümü nedeniyle Sabahattin Zaim Üniversitesi Kampüsü Yeni Spor Salonu Şeb-i Arüs Mevlevi Mukabelesi Programı gerçekleştirildi.

20.12.2016 13:07

MEVLANA Celaleddin-i Rümi'nin 743. Vuslat Yıldönümü nedeniyle Sabahattin Zaim Üniversitesi Kampüsü Yeni Spor Salonu Şeb-i Arüs Mevlevi Mukabelesi Programı gerçekleştirildi. Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Neyzen Ender Doğan'ın sanat yönetmenliğini yaptığı programa Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, tasavvuf konusunda uzman, yazar Prof. Dr. Mim Kemal Öke ve 2004 Dünya Kur'an-ı Kerimi güzel okuma birincisi Hafız Mustafa Kızılcaoğlu'nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Program öncesi DHA'ya konuşan Mim Kemal Öke, "Nefreti siyasallaştırmak yerine sevgi ile tevhidi kucaklamalıyız" dedi.

"MEVLANA'NIN MESAJI TÜM DÜNYADA EGEMEN OLSUN Kİ İNSANLAR İNSANLIĞINI HATIRLASIN"

Hz. Mevlana'nın mesajlarının hep sulh, insanları kucaklama ve birliktelik içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Öke, şöyle konuştu:

"Hz. Mevlana'yı ve tasavvufu hatırlamak çok önemlidir. Tasavvuf insana Allah'ı hatırlatır, sevgiyle yaratılanı kucaklamayı hatırlatır. Çünkü Hz. Mevlana'nın mesajının içerisinde hep sulh, insanların birbirini kucaklaması ve birliktelik vardır. Özellikle günümüz dünyasında; bir yanda bakıyorsunuz tamamıyla materyalistleşen, çıkarcılıkla örülü, kadına, çocuğa, hayvana, her şeye karşı şiddetin olduğu bir dünya, öbür tarafta ise inananlar adına yüz kızartan DAEŞ tipi bir İslam ve bunların arasında kalmış bir dünya. Bu dünyada insani değerleri hatırlatmanın da bir yolu olmalıydı. İşte Hz. Mevlana da bunu yapıyor. Biz de onun hizmetkarları, semazenleri olarak bu süreci bütün gençliğe hatırlatmak istiyoruz. Hz. Mevlana; 'iyi bir Müslüman için önemli olan insanları ayrıştırmak değil birleştirmektir' der. Bunu da aşka bağlar. Sevmeyi öğrenmek lazım. Sevgisiz bir uygarlık var. Nefreti siyasallaştırmak yerine önemli olan sevgi ile tevhidi kucaklamaktır. Ümit ederim ki Hz. Mevlana'nın mesajı sadece yurdumuzda değil bütün dünyada egemen olur da insanlar biraz daha fazla insanlığını hatırlar."

"MANA VE RUH İKLİMİMİZE HİTAP EDEN GÜZEL BİR AKŞAM"

Hz. Mevlana'nın kazandırdığı Anadolu'yu Anadolu yapan önemli harcın, mananın, ruhun temel direklerinden biri olduğu bilinciyle anma programı gerçekleştirdiklerini söyleyen Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Neyzen Ender Doğan ise " Semalarla, Ayin-i Şeriflerle, saz heyetiyle dolu dolu hem görsel hem de mana ve ruh iklimimize hitap eden güzel bir akşam" dedi.

Gençlerin Hz. Mevlana'yı çok iyi tanımaları gerektiğinin altını çizen Doğan,"Hz. Mevlana'nın bütün öğretileri hep birlik mesajı taşıyan öğretilerdir. Dolayısıyla gençlerimizin onu iyi tanıması gerekiyor. Bu anlamda bu programın başka üniversitelere de örneklik teşkil etmesini isteriz" diye konuştu.

"ŞEB-İ ARÜS TÖRENLERİ MAGAZİNSELLEŞTİRİLİYOR"

Her sene gerçekleştirilen Şeb-i Arüs törenleriyle ilgili bir eleştiride de bulunan Doğan sözlerini şöyle noktaladı:

"Çeşitli yerlerde Şeb-i Arüs törenleri yapılıyor ancak maalesef işin özünden biraz uzaklaşılarak, gerçek kültüründen koparak yapılan bir takım faaliyetler oluyor. Bunlar bazen çok büyük organizasyonlar da olabiliyor. İçin işine pop müzik sanatçıları, farklı kültürlerden gelen insanların girmesiyle kozmopolit bir yapıya doğru yani biraz işin magazinsel boyuta taşınması oluyor, bunlar doğru değil diye düşünüyorum. Hz. Mevlana'yı manasına uygun ve bir saygı çerçevesi içerisinde anmalıyız diye düşünüyorum. Bu konudaki rahatsızlığımızı dile getirmek istedim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Mim Kemal Öke: 'Nefreti Siyasallaştırmak Yerine Sevgi ile Tevhidi Kucaklayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement