İzmir'in Gaziemir ilçesindeki kurşun fabrikasının, faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin valilik, TAEK, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi hakkında, "kovuşturmaya gerek olmadığı" yönündeki karara itiraz edildi.
Avukat Arif Ali Cangı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve toprağa gömülen radyasyonlu atıkların kendilerini etkilendiğini iddia eden 9 mahalle sakini adına İzmir Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine verdiği itiraz dilekçesinde, sorumlular ve fabrika sahipleri hakkında geçen yıl aralık ayında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.
Fabrika sahipleri ve yöneticileri hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldığını anımsatan Cangı, kamu kuruluşları ve görevlileri hakkında "Tehlikeli maddelerin bulundurulması", "Çevrenin kasten kirletilmesi", "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından yaptıkları suç duyurusu hakkında ise kovuşturmaya gerek yoktur" yönünde karar verildiğini belirtti.
Radyoaktif kirliliğin kaynağı araştırılmadan soruşturmanın kapatılmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmediklerini, dolayısıyla "suç işlediklerini" savunan Cangı, soruşturmanın "kapatılmasının" çevre sağlığı ve canlı yaşamının korunması ilkesinin yok sayılması ve hak arama özgürlüğünün ortadan kaldırılması anlamına geldiğini savundu
Cangı, dilekçesinde "Savcılık soruşturma dosyasının getirtilmesini, açıkça hukuka aykırı olan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" dair kararının bozulmasına, tüm şüpheliler hakkında kovuşturma açılmasına karar vermesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
-Davanın geçmişi
Gaziemir'de, kurşun üreten fabrikanın faaliyette bulunduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 2008 yılında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış, mahkeme fabrika sahibi Hasan Yavaş'ı 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırmıştı.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararı bozarak, davanın, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde fabrika müdürü Yıldırım Mustafa Irvana'nın yargılandığı dava ile birleştirilmesini ve araziye atık bırakma işleminin hangi tarihte sonlandırıldığının araştırılmasını istemişti.
3. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen kasım ayında, bu iki dava dosyası ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin suç duyurusu üzerine açılan davayı birleştirmişti.
2012 yılı aralık ayında gazetelerde çıkan haberler üzerine olay kamuoyunun gündemine tekrar gelmiş, iddialar üzerine TAEK bölgede radyasyon seviyelerinin belirlenmesi için ölçümler yapmış, sahada depolanan atıkların yeraltı suyu ve toprakta neden olduğu ağır metal kirlilik nedeniyle fabrikaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Çevre Kanunu uyarınca 5 milyon 79 bin 900 lira idari para cezası verilmişti. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Radyasyonlu Atıkların Toprağa Gömüldüğü İddiası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?