MAHMUD SALİH - Suriyeli sığınmacıların, "Nerede o eski ramazanlar" ahı, hayıflanmanın ötesinde birçok acının, enkaz altında kalan hatıraların, bombaların yağdığı vatanlarına özlemin, çalınan geleceklerin ve kaybolan çocukların ardından hüzünlü bir iç çekiş, gurbetin kelimelerle ete kemiğe bürünmüş hali.
Ülkelerinde savaşın başladığı 2011 yılından bu yana 4'üncü ramazana da gurbeti iliklerine kadar hissederek giren Suriyeliler, ülkelerinde geçirdikleri ramazanların hep daha güzel olduğunu ve hep daha güzel kalacağını söylüyor.
Lübnan'ın kuzeyinde bulunan Reyhaniye bölgesindeki Er-Rahme mülteci kampında yaşayan Suriyeli Hıdır el-Curi, zor şartlar altında karşıladıkları ramazan ayının güzel günler getirmesini umduğunu belirtti.
Geçen yıl ramazan ayında Suriye rejimine ait bir cezaevinde tutsak bulunduğunu ancak halihazırda yaşadığı iltica durumunun daha büyük bir hapishane olduğunu ifade eden Curi, "Suriye'deki cezaevinde mücadelenin ve vatanımda olmanın tadı vardı. Ama burada bunca yoksunluğun ortasında, büyük bir gurbet hapishanesinde günlerimizi geçirmenin acısını duyumsuyoruz" dedi.
Suriye'de yaşadığı Humus kentindeki ramazan günlerine duyduğu özlemi dile getiren Curi, "Tüm istediğim yeniden inşa etmek üzere ülkeme geri dönmek ve ramazan için süslenen Humus sokaklarını yeniden görmek. Şimdi hepsi birer hatıradan ibaret. Allah'tan o günleri geri getirmesini diliyorum" diye konuştu.
Beyaz bir çadırda ailesiyle hayata tutunmaya çalışan Abdu Kerzun da birçok ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını, yaşamanın her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi.
İş bulamadıklarını ve hayırseverlerin yardımlarıyla geçindiklerini belirten Kerzun, "Şimdi sahur ve iftarı nasıl temin ederiz diye düşüyoruz" ifadelerini kullandı.
İçinde bulundukları zor durumun takatsiz bıraktığı Ummu Halid ise "Bu ramazan çok yorucu. Eşim 50 yaşında ve rahatsız olduğu için çalışamıyor. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Ah eski günler. Allah onları bize geri versin" diye dua etti.
Ramazan ayının ona yakınlarıyla gece oturmalarını ve muhabbet dolu günleri hatırlattığını belirten Ummu Cemile de "Ülkeme dönersem, ilk yapacağım mahallemin toprağını öpmek olacak" dedi.
İlerlemiş yaşı ve gurbetin, yüz çizgilerini daha da derinleştirdiği Ummu Halid, "Ailem, komşularım ve akrabalarımla Suriye'de ramazanı çok güzel karşılardık. Hiçbir ramazan, Suriye'deki ramazanlardan daha güzel değil" diyerek duygularını aktardı.
Orta yaşlı bir başka sığınmacı ise ramazan bitmeden Suriye'ye dönmeyi umduğunu dile getirdi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Yüzde 50'si 18 yaşın altında olan sığınmacıların 400 bini okul çağındaki çocuklardan oluşuyor.
Lübnan'da Türkiye ve Ürdün'ün aksine hükümet tarafından sığınmacılar için oluşturulan resmi kamplar bulunmuyor. Suriyeli sığınmacılar, çadır kentlerin yanı sıra Filistinli mültecilerin kaldığı kamplarda, terk edilmiş binalarda ve ahırlarda yaşıyor. - Beyrut
Son Dakika › Güncel › Ramazan Ayı Suriyelilerin Gurbetini Artırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?