"Reflüden Kurtulmak İçin Yaşam Tarzı Düzenlenmeli" - Son Dakika
Güncel

"Reflüden Kurtulmak İçin Yaşam Tarzı Düzenlenmeli"

"Reflüden Kurtulmak İçin Yaşam Tarzı Düzenlenmeli"

Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof.Dr.Aytuğ."Reflü hastalığında, hastanın yaşam tarzındaki düzenleyici önlemler ve diyet, tedavinin temelini oluşturmaktadır" "Şişman hastalar zayıflamalı, öğünler sık aralıklı ve az"...

13.06.2013 13:22

- Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Aytuğ:

"Reflü hastalığında, hastanın yaşam tarzındaki düzenleyici önlemler ve diyet, tedavinin temelini oluşturmaktadır"

"Şişman hastalar zayıflamalı, öğünler sık aralıklı ve az miktarda tüketilmeli, akşam yemeği ile yatış arasındaki süre en az 2-3 saat olmalı, yatmadan önce atıştırma alışkanlığından vazgeçilmeli ve reflüsü olanlarda yatak baş tarafı yükseltilmelidir"

Prof. Dr. Aytuğ yaptığı yazılı açıklamada,  reflünün son yıllarda toplumda sık rastlanan bir hastalık olduğunu ve vücudun diğer bölgelerinde kendini gösteren pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabileceğini belirtti.

Açıklamada, açken ya da tokken mide asiti ve sindirimle ilgili olarak, diğer mide sıvılarının yemek borusuna ve boğaza doğru geri gelmesine reflü denildiğini ifade eden Aytuğ,  kişide haftada en az bir kez göğüs kemiği arkasında yanma hissi veya ağzında ekşi-acı su tadı olması durumunda reflü hastalığından söz edilebileceğini ve bu durumların bu hastalıkta sık görülen yakınmalar olduğunu vurguladı.

Aytuğ, bu iki şikayetten bir veya ikisinin bulunmasının, o kişinin reflüsü olduğuna işaret ettiği açıklamada, kalp dışı göğüs ağrısı, seste kalınlaşma, ses kalitesinde bozulma, yutma güçlüğü, astım, boğaz seviyesinde yumru hissetme, sinüzit, farenjit, larenjit, diş çürükleri, müzmin öksürük gibi hastalıkların reflünün yol açtığı hastalıklar arasında olduğunu belirtti.

Aytuğ, yemek borusundaki sinirlerin reflü sonucu asit veya safra kaçağı ile uyarılması, hava yollarında refleks kasılmaya neden olarak astıma veya hava yollarının aşırı duyarlılığına yol açtığının da düşünüldüğüne dikkati çektiği açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Astım hastalarının yüzde 35-90 kadarında reflü belirtileri görülmektedir. Astım ve reflüsü olan bireylerde, yemek borusunun etkisiz kasılması, yemek borusu kasılmalarının normalden daha kuvvetli olması veya yemek borusu alt ucundaki 'sfinkter' denen özel valv ( kapak) sistemindeki basıncın normalden düşük olması gibi bulgulara da değişik oranlarda rastlanabilmektedir. Astım belirtileri erişkin yaş grubunda ortaya çıkıyorsa, kişilerin astım ile ilgili aile öyküsü yoksa, astım belirtileri yemek yemekle, egzersizle veya yatar pozisyonda artıyor ise astım nedeni olarak reflü hastalığının dikkatlice araştırılması gerekmektedir. Reflü hastalığında, hastanın yaşam tarzındaki düzenleyici önlemler ve diyet, tedavinin temelini oluşturmaktadır. Şişman hastalar zayıflamalı, öğünler sık aralıklı ve az miktarda tüketilmeli, akşam yemeği ile yatış arasındaki süre en az 2-3 saat olmalı, yatmadan önce atıştırma alışkanlığından vazgeçilmeli ve reflüsü olanlarda yatak baş tarafı yükseltilmelidir. Diyet ve yaşam biçimi değişiklikleri, reflü hastalığında tedaviye yardımcıdır ancak sıklıkla tek başına yeterli değildir."

Prof. Dr . Ömer Necip Aytuğ, hastaların tedavisinde mide asit salgısının baskılanmasına yönelik ilaçların belirli sürelerde sıklıkla kullanıldığını ve vakaların büyük çoğunluğunda etkili olduğunu bildirdiği açıklamada, özellikle genç yaş gruplarının ilaç tedavisine iyi cevap verdiğini, ancak reflüyü kolaylaştıran büyük mide fıtığı gibi yapısal bozuklukları olan,  doz azaltımında yakınmaları hemen tekrarlayan ve bu nedenle ilaçları azaltamayan hasta gruplarında cerrahi reflü tedavisinin iyi bir seçenek olduğunu kaydetti.

Açıklamada Aytuğ, ilaçlara cevapsız vakalarda, nedeni belirlenmeden cerrahi tedavi yoluna gidilmesinin, cerrahi tedavinin başarı oranını düşürdüğüne işaret ederek, "Günümüzde reflü cerrahisi bu konuda yetkin merkezlerde laparaskopi denilen kapalı ameliyat şeklinde, kısa sürede ve etkin olarak uygulanabilmektedir" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Reflüden Kurtulmak İçin Yaşam Tarzı Düzenlenmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement