Risk göstergeleri piyasayı bozdu - Son Dakika
Güncel

Risk göstergeleri piyasayı bozdu

Genelde son dönemlerde TL; RUB, HUF, ZAR gibi para birimleriyle beraber hareket ediyor. Günlük bazla TL'de %0,65 değer kaybı var.

30.09.2016 09:06

Bu alanda, gelişmekte olan ülke grubunda ZAR, BRL ve MXN'den sonra geliyoruz. OPEC kararı sonrası petrolün çıkışı gelişen ülke kur sepetinde yeterince karşılık görmemiş gibi, çünkü RUB'da da gün içinde değer kaybı görüldü.

Haftalık bazda ise TL GOÜ para birimleri içinde değer kayıplarına öncülük edenlerden. Bu da bizim not indiriminden sonra oluşan özel durumumuzla alakalı. ZAR ile hemen hemen paralel denebilecek bir haftalık hareket var. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt swapı (CDS) dün 271 seviyesine yükseldi. Hafta başında 4. sıradaydık ve Güney Afrika ile Brezilya'nın arkasındaydık. Dün ise 2. sıradaydık ve ilk sırada özel durumundan dolayı klasman dışı kalmış Arjantin vardı. Dün 2 yıllık tahvil faizleri de yükseldi, 2 yıllık tahvil faizi %8,77, 10 yıllık tahvil faizi de %9,65 olarak gerçekleşti. TL'nin dayanma gücü biraz daha az ve hafta içinde 2,96'ya doğru gerilemeler bir alım fırsatı olmuş gibi görünüyor. Türkiye'de olağanüstü halin uzatılabileceğinin belirtilmesi de risk göstergeleri üzerinden piyasayı tedirgin etmiş görünüyor.

Küresel risk iştahının seyrinin Deutsche Bank (US) hisselerinin ABD işlemlerinde tarihi dip yapmasının ardından bugün olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyoruz. Korku endeksi VIX 14,02 seviyesinde ve %13,16 yukarıda. iShares MSCI Türk hisse ETF'leri de ABD işlemlerinde %2,96 değer kaybetti. Bugünün piyasa açılışında da aşağı yönlü hareket görebiliriz.

3. okumada yukarı doğru revize edilen ABD ekonomik büyümesinin etkisiyle USD sağlam durdu. Bugün de kişisel gelir ve harcamalar verilerine bakacağız. Fed'in referans aldığı PCE enflasyonu yerinde sayıyor. Gelirlerdeki artış ve bunun ne kadarının harcamaya yansıdığının görülmesi açısından bugünkü veriler önem arz ediyor. Piyasanın da gelen verileri Fed ile ilişkilendirerek speküle etme ihtimali var. Ağustos ayında kişisel gelirlerdeki artış beklentisi %0,2, kişisel harcamaların ise %0,1 artması bekleniyor.

İngiltere ekonomisinin de 2. Çeyreğe ilişkin büyüme oranları açıklanacak. İngiltere ekonomisinin, bir önceki çeyreğe göre %0,6, yıllık bazda ise %2,2 büyümesi bekleniyor.

Avrupa'da da en önemli veri TÜFE olacak. Euro Bölgesi'nde TÜFE'nin Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,4 artması beklenmektedir. Çekirdek enflasyonda da yıllık bazda %0,9 artış beklentisi söz konusudur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Risk göstergeleri piyasayı bozdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement