Rize Çaykur, Grevden 1 Gün Önce Mevsimlik İşçileri Göreve Çağırdı Çaykur, Grevden 1 Gün Önce... - Son Dakika
Güncel

Rize Çaykur, Grevden 1 Gün Önce Mevsimlik İşçileri Göreve Çağırdı Çaykur, Grevden 1 Gün Önce...

Rize Çaykur, Grevden 1 Gün Önce Mevsimlik İşçileri Göreve Çağırdı Çaykur, Grevden 1 Gün Önce...

Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan ve 10 bin işçiyi kapsayan grev kararı, 22 Nisan Pazartesi günü kuruma ait 58...

20.04.2013 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan ve 10 bin işçiyi kapsayan grev kararı, 22 Nisan Pazartesi günü kuruma ait 58 işletmede uygulamaya konuluyor. Grev öncesinde harekete geçen Çaykur, tarihinde ilk kez, yaş çay kampanyası başlamadan 7 bin 200 mevsimlik işçiyi göreve başlatma kararı aldı, işçiler SMS ile Pazar günü göreve çağrıldı.

Dün gece, 7 bin 200 mevsimlik işçinin cep telefonlarına SMS gönderen Çaykur, pazar gününden itibaren iş başı yapmalarını istedi. Çağrı üzerine bugün Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'daki 46 fabrikaya giden işçiler yarın işe başlayacaklarına dair imza attı. Çaykur böylece tarihinde ilk kez kampanyanın açılmasına yaklaşık 20 gün kala mevsimlik işçilere iş başı yaptırmış oldu.

'GREV BAŞLAMADAN İYİLİKLERİ BAŞLADI'

Grev kararına destek veren Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinin ziyareti sırasında konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel kararı değerlendirdi, Çaykur'un grevi kırmak anlamında olağanüstü performans sergilediğini söyledi. Kendilerinin iyi niyet göstergesi olarak grev kararını çay kampanyası başlamadan önce aldıklarını ifade eden Türkel, Çaykur da buna karşı dün akşam bir sürpriz yaparak mevsimlik işçileri kampanya dışı çağırıp işe başlamalarını istedi. Sendika olarak bundan memnun oluruz, kendilerine de teşekkür ederiz. Demek ki bir gün bile çalışmayı çok gören, bazen 120 günü 121 gün yapmayan Çaykur, kardeşlerimize 15-20 gün önceden iş başı yaptırabiliyor, inisiyatif kullanabiliyormuş. Grev başlamadan iyilikleri başladı. Bu kararı için Çaykur yönetimine teşekkür ediyoruz. Bilmeden bize iyilik yaptılar. Biz aslında mevsimlik işçileri iş başı yapmadıkları için çağıramıyorduk. Şimdi onlar sağ olsun, çağırdılar. Pazartesi günü mevsimlik işçilerle birlikte 10 bin işçi greve başlayacak. Onlara bu anlayış ve katkıları için teşekkür ediyorum dedi.

'GREVE GİDERKEN BİRİLERİNDEN İZİN ALMAYIZ'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın greve karşı olduğu yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Türkel, şöyle konuştu Onlar hükümet adına hareket ediyor. Aynı zamanda işverenler. Greve karşı olmaları doğaldır. Biz zaten greve giderken birilerinden izin almayız. Sendikayız ve bağımsız, özgür üyemizin yanında olan bir kurumuz. Ancak üyemize hesap veririz. Hükümetlerin grevleri tasvip etmesi zaten olamaz, onların onaylamasını da beklemeyiz. O zaman, 'Bir şey için mi kullanılıyoruz, niye bizi teşvik ediyorlar' diye düşünürüz. Grev, Bakan tasvip etmese de pazartesi günü başlayacak. Grevin başlamamasının tek yolu ortak bir akılla anlaşma sağlanmasıdır.

'BAKAN BİZE HAKSIZLIK ETTİ'

Bakan Yazıcı'nın Grev kararındaki amaç birilerine ders vermek sözünün haksızlık olduğunu ifade eden Türkel, Olur mu öyle şey Bunu ne Tek Gıda-İş Sendikası ne de Çaykur işçisi hak etmiyor. Böyle bir ifadeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz elimizi havada uzatmışız. Kimseye ders verme gibi bir gayret içerisinde olamayız. Bu bize haksızlık olur. Taleplerimiz ortada. Ortak uzlaşma noktasına hazırız diyoruz. Bunu görmezden gelip, greve başka anlamlar yükleyen Bakan bize haksızlık yaptı ifadelerini kullandı.

Türkel, greve katılmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Çaykur, Grevden 1 Gün Önce Mevsimlik İşçileri Göreve Çağırdı Çaykur, Grevden 1 Gün Önce... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement