Robot ile Akciğer Ameliyatlarını Dünyaya Türk Cerrahlar Öğretiyor - Son Dakika
Güncel

Robot ile Akciğer Ameliyatlarını Dünyaya Türk Cerrahlar Öğretiyor

Robot ile Akciğer Ameliyatlarını Dünyaya Türk Cerrahlar Öğretiyor

Florence Nightingale Hastaneleri Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof.Alper Toker, Avrupa’da robotla akciğer kanseri ameliyatlarının bir tek İtalya ve Türkiye’de yapılabildiğini belirterek, bir çok Avrupa ülkesinin bu konuda kendilerinden yardım istediğini söyledi.

20.02.2014 10:14

Florence Nightingale Hastaneleri Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden Prof.Alper Toker, Avrupa'da robotla akciğer kanseri ameliyatlarının bir tek İtalya ve Türkiye'de yapılabildiğini belirterek, bir çok Avrupa ülkesinin bu konuda kendilerinden yardım istediğini söyledi.

Türkiye'de kapalı akciğer ameliyatlarının öncülerinden olan Florence Nightingale Hastaneleri Göğüs Cerrahisi Bölümü'nden Prof.Dr. Alper Toker, ilk robotik operasyonu 2011 yılında yaptıklarını belirterek, "Şuana kadar 72 robotik akciğer operasyonu yaptık. Biz kapalı akciğer ameliyatlarını çok sık uygulayan bir ekibiz. Ne zaman ki ilerlemiş hastalıklara VATS ile müdahale yeterli olamadı, o zaman robotu kullanmaya başladık. İlk hastamız, hızlıca sahalara dönmesi gereken profesyonel bir hakemdi. İlk kez onda robotik operasyonumuzu yaptık. Kendisi halen ulusal ve uluslararası liglerde başarı ile hakemlik yapabiliyor" dedi.

Prof.Dr. Toker, robot ile çoğunlukla akciğer kanseri ameliyatları yaptıklarını kaydederek, "Akciğer kanseri ameliyatları çok tehlikeli ve riskli ameliyatlar. Klasik akciğer operasyonları hastanın göğüs kafesine kaburgaların arasından girilerek yapılan 15 cm civarında olan bir ameliyat iziyle yapılabiliyor. Bu da ağrıyı arttıran temel faktör. Nadir olmayarak da kaburga kırılması gibi sorunlar ortaya çıkıp ameliyat sonrası ağrı artabiliyor. Hasta çabucak ayaklanma ve normal yaşama dönme gibi temel gereklilikleri yerine getiremeyebilir. Bunun sonucunda ise zatürre, emboli ve başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir" dedi.

Prof.Dr. Alper Toker, robotla erken evre akciğer kanseri ameliyatının pek çok avantajı olduğunu vurgulayarak, "Robotla yaptıktan sonra bu hastalarımız normal yaşantılarına devam ediyorlar. Herhangi ek bir tedavi almıyorlar. Erkenevre olmalarından dolayı. Robotun üstünlüğü ağrıyı azaltması yoğun bakım gerekiyorsa süreyi kısaltması iş hayatına daha çabuk dönmeyi sağlamak daha az ağrı kesici kullanmasını sağlamak gösterilmiş üstünlükleri var. Biz de bunu yaşıyoruz. Robot bize kapalı cerrahi ile kıyaslayacak olursak daha yüksek bir hareket kabiliyeti sağlıyor. Açık cerrahi ile eşit hareket kabiliyeti daha az bir ağrı ile daha az bir travma ile kavuşabiliyorsun. Bunun yanında görme açıları çok farklı. Yakınlığı büyütmesi gibi teknik üstünlükleri var. Titremeyi ortadan kaldırması cerrahın el titremesini ortadan kaldırmak gibi pozitif avantajları ile robotun ileride daha çok yer tutacağını düşünüyorum" dedi.

Prof.Alper Toker, Avrupa'da robotla akciğer kanseri ameliyatlarının bir tek İtalya ve Türkiye'de yapılabildiğini kaydederek, "Bu ameliyat öyle yaygın yapılan bir ameliyat değil. İngiltere'de Almanya'da robotla akciğer kanseri ameliyatı yapılmıyor henüz. Bunlar ülkemiz adına çok önemli gelişmeler. Bugün Belçika'da Hollanda da, Avrupa'nın en gelişmiş sayılan merkezlerinde bile robotla akciğer kanseri ameliyatı bizim düzeyimize gelemedi. Başlamak üzereler. Bizden yardım istiyorlar başlamak konusunda" diye konuştu.

TÜRKİYE ROBOTLA AKCİĞER AMELİYATLARINDA EĞİTİM VERİYOR

Prof.Dr. Toker, Türkiye'nin göğüs cerrahisinde yurt dışına eğitim verebilir duruma geldiğinin altını çizerek, "Bu konuda bir talep ortaya çıktı. Göğüs cerrahisinde bildiğim kadarıyla henüz eğitimin yaygınlaşmasına yönelik bir girişim yok. Galiba biz göğüs cerrahisinde öncüyüz. Yurt dışından özellikle kuzey Afrika, Orta Doğu ve Azerbaycan'dan robot ile akciğer operasyonu olmak için gelen hastalar var. Şöyle söyleyeyim, Türkiye'de altyapının gelişmesi her türlü imkanımızın olması,bazı ameliyatlarda pek çok gelişmiş ülkenin önüne geçmemizi sağladı. Örneğin,robotla akciğer kanseri ameliyatını yapan bir tek İtalya ve biz varız. O kadar yaygın bir iş değil. İngiltere'de Almanya'da robotla akciğer kanseri ameliyatı yapılmıyor henüz. Bunlar çok önemli gelişmeler" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Robot ile Akciğer Ameliyatlarını Dünyaya Türk Cerrahlar Öğretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement