Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarının hedefinde muhalifleri etkisiz hale getirip Beşşar Esed rejimini güçlendirmek olduğunu söyleyen uzmanlar Moskova'nın aynı zamanda Ukrayna politikasını dünya gündeminden düşürmek ve unutturmak istediğini belirtiyor.
AA muhabirine konuşan Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin Rusya ve İran'ın, Suriye'deki iç savaşın başından itibaren Esed rejiminin yanında yer aldığını hatırlatarak, "Özellikle Fetih Ordusu'nun Suriye'de rejim güçlerini zor durumda bırakması İran ve Rusya'yı rahatsız etti. İran zaten Hizbullah ve diğer Şii milisler üzerinden Esed rejimini ayakta tutmaya çalışıyordu. Fakat bunların yeterli gelmediği noktada Rusya devreye girme gereği hissetti" dedi.
Şahin, "ABD öncülüğündeki anti-DAEŞ koalisyonunun dışında yer alan Rusya, 'Madem siz terörle mücadele ediyorsunuz, ben de terörle mücadele ediyorum adı altında DAEŞ'le değil, muhaliflerle mücadele ederim' dedi. Rusya hava harekatı yaparken İran bazı unsurları ve Hizbullah'la verdiği kara desteğine devam edecek" şeklinde konuştu.
Rusya'nın havadan İran'ın karadan yürüteceği harekat için Şahin "DAEŞ bahane, operasyon şahane" ifadesini kullandı.
Putin'in "Bir taşla birkaç kuş vurmaya çalıştığını" dile getiren Şahin, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarında gündemde hep Suriye vardı. Ukrayna neredeyse hiç konuşulmadı. Suriye bu kadar gündemde olmasaydı ve Ukrayna konuşulsaydı Rusya'nın saldırgan tutumu ortaya çıkacaktı" değerlendirmesinde bulundu.
"Rusya'nın hedefi DAEŞ bahanesiyle Esed'i ayakta tutmak" diyen Şahin, Moskova yönetiminin Ukrayna'yı unutturmak için ABD'nin kararsız politikasından faydalanarak Esed'in elini rahatlatmak istediğini belirtti.
"Putin kararlı ABD sabırlı görünüyor"
ABD'nin 2016'da yapılacak başkanlık seçimleri nedeniyle Suriye konusunda "kararsız" bir tavır sergilediğini söyleyen Şahin, "Rusya'nın bu girişimine Türkiye gibi bölgesel devletler karşılık veremezler. Rusya'yı engelleyecek olan ABD'nin tavrı olacaktır. Fakat Obama bu sürece girmek istemiyor, Putin de bu çekingen tavrı nakde çeviriyor. Bölgesel ve küresel rekabetin nasıl şekilleneceği Suriye'nin kaderini belirleyecek" şeklinde konuştu.
İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve Euronews Türkiye temsilcisi Dr. Bora Bayraktar ise Rusya'nın operasyonlarda stratejik noktalara yöneldiğini belirterek, "Rusya, İdlib, Hama'nın kuzeyi ve Humus'ta yoğunlaşmış durumda. Putin Mayıs'tan itibaren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Fetih Ordusu'nun elde ettiği kazanımları tersine çevirerek psikolojik ön almak istiyor. Çünkü İdlib iç savaşın başladığı günden bu yana ilk kez Mayıs'ta rejimin elinden çıktı. Dolayısıyla İdlib'e yüklenme söz konusu" dedi.
"Asıl hedef muhaliflerin kuzeyde tutunduğu direnç noktalarını kırarak karadaki rejim güçlerinin yollarını açmak" diyen Bayraktar "Ruslar 1 aydır Lazkiye'deki Tartus hava üssünden yaptıkları keşif uçuşlarıyla muhaliflerin hareketlerini gözlemlediler. Muhalifler nerede, ne kadar güçlü, nasıl bir lojistik hatları var bunları takip ettiler ve şimdi de akıllı vuruşlarla bu direnç noktalarını kırmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı.
Rusya'nın aynı zamanda Ukrayna'da izlediği politikayı gündemden düşürmek istediğini belirten Bayraktar "Küresel dengeler açısından bakacak olursak Rusya aynı zamanda Ukrayna'daki sıkışıklığı, kilitlenmeyi hafifletmek için NATO ve Batı'nın dikkatini dağıtmak üzere ikinci bir cephe açmış oldu. Rusya Suriye'deki hedeflerini gerçekleştirebilirse kuzeyde Kırım'la Rusya arasındaki kara bağlantısını sağlamak üzere Mariupol hattına doğru bir hareket başlatabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Rusya'nın Suriye'deki Hava Saldırıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?