Sadr'dan 'Maliki'yi Desteklemeyin' Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Sadr'dan 'Maliki'yi Desteklemeyin' Çağrısı

Sadr\'dan \'Maliki\'yi Desteklemeyin\' Çağrısı

Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr, Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu'na, başbakanlık için 'uygun bir aday' gösterme çağrısı yaptı.

06.07.2014 22:41  Güncelleme: 23:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta Şii Lider Mukteda Sadr, Başbakan Nuri Maliki'nin yönetimindeki Kanun Devleti Koalisyonu'na başbakanlık için 'uygun bir aday' gösterme çağrısında bulundu.

UYGUN ADAY VURGUSU

Sadr, "Maliki her ne kadar kendisini ve bizi uzun güvenlik sorunları ve büyük siyasi krizlere sürüklediyse de ben Kanun Devleti Koalisyonu'ndan başbakan adayının çıkması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Özellikle Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'nin yaşanan sıkıntıları sonlandırmaya amacıyla adaylıktan çekilmesinin ardından Kanun Devleti Koalisyonu içerisinden de başbakanlığa uygun bir kişinin aday gösterilmesi gerekiyor" denildi.

Sadr, Kanun Devleti Koalisyonu'nun ülkenin en büyük ittifaklardan biri olduğunu belirterek "Bundan dolayı Koalisyon başbakanlık için aday belirtmeli" dedi.

"MALİKİ OLMADIĞI SÜRECE SORUN YOK"

Sadr'in liderliğini yaptığı Ahrar (Özgürler) Hareketi Genel Sekreteri Dhiya Asadi, Reuters haber ajansına "Maliki olmadığı sürece Kanun Devleti Koalisyonu'nun başbakanlık aday göstermesiyle ilgili bir sorunumuz yok" açıklamasında bulundu.

MALİKİ VAZGEÇMİYOR

IŞİD'in ilerleyişi ile birlikte iç karışıklığın arttığı Irak'ta mezhepçi politikalarla ülkeyi bölmekle suçlanan Başbakan Nuri Maliki, üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

Irak devlet televizyonunda okunan yazılı açıklamaya göre Maliki, "Başbakanlık görevi için adaylığımdan asla vazgeçmeyeceğim. Tereöristler ve onun işbirlikçilerine karşı Irak'ın ve Irak halkının çıkarlarını savunan bir asker olmaya devam edeceğim" dedi.

NUCEYFİ ADAY OLMAYACAK

Irak'ın en önemli Sünni siyasetçilerinden Usame Nuceyfi, meclis başkanlığına yeniden aday olmayacağını açıkladı, "Değişim diyorsak, fedakarlık yapmak durumundayız" dedi.

Eski Meclis Başkanı Nuceyfi düzenlediği bir basın toplantısında, Şii liderler Mukteda Sadr ve Ammar Hekim'in bir araya geldiği 'Ulusal İttifak' ve Kürtlerle yaptığı görüşmenin ardından bu kararı aldığını söyledi.

Nuceyfi görüşmedeki tüm tarafların Maliki'nin yeniden başbakan olmaması konusunda hemfikir olduğunu söylerken, "Ulusal İttifak bünyesindeki arkadaşlarımız, ben çekilmeden Maliki'nin çekilmeyeceğini söylediler. Madem değişim istiyoruz ben de bu kararı alıp adaylıktan çekiliyorum" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET HESAPLARI

Seçimlerde Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti 92 milletvekili çıkardı. Maliki'nin aday olduğu Bağdat'ta aldığı kişisel oy sayısı da 721 bin. Bu rakam Irak'ta Saddam Hüseyin rejimi yıkıldıktan sonra yapılan seçimlerde herhangi bir politikacının bugüne kadar aldığı oylardan hatta Maliki'nin 2010 yılında aldığı 622 bin oydan daha fazla.

Irak'ta hükümet kurmak için 328 sandalyeli mecliste en az 163 'evet' oyu gerekiyor. Irak Anayasası'na göre, seçimlere itiraz sonuçları da açıklandıktan sonra -ki bu henüz yapılmadı- meclisin toplanarak üçte iki çoğunlukla önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı da en çok oy olan parti liderini hükümeti kurmakla görevlendiriyor.

Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD'in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi ele geçirmeyi başarmıştı.

IŞİD 10 Haziran'da Musul'u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Sadr'dan 'Maliki'yi Desteklemeyin' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • vatan bayrak: RABBİM BU GİDİŞTE HİÇBİR MUSLÜMANI CENNETİNE ALMIYCAK BUNASIL MÜSLÜMANLIK MESHEP YÜZÜNDEN MÜSLÜMAN MÜSLÜMANI KATLEDÏYE ELİN GEVURUNUN ZEVKTEN SALYALARI AKIYO MÜSLÜMANLIKTA YARADANIN CAN VERDÏĞÏNÎN CANI ALINIRMI KAFASI KESILIP TOP OYNANIRMI KADINLARA TECAVÜZ EDÎLÍP TOPLU BÎR ŞEKÍLDE KÍM YAPAR BUNU ALLAH KORKUSU OLMAYAN BU NASIL BÎR MÜSLÜMANLIK 28 1 Yanıtla
  • rabia: gözleri sanki şeytan gözü gibi melun adamın vampire dönüşmüş darakula sanki 2 9 Yanıtla
  • sıkıştınmı sado: gelecek gelecek sıra sadra gelecek gelecek gelecek sıra sadra gelecek 0 2 Yanıtla
  • ARABACI: ADAMIN SURATINDA ALLAH IN NURU EKSİK 0 1 Yanıtla

Advertisement