Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, muayenehanesi olan tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin bu yılın sonuna kadar kapamak için müracatta bulunmaları ve bu faaliyetlerine gelecek yılın mayıs sonuna kadar son vermeleri halinde döner sermaye ve ek ödemelerden yararlanabileceklerini, aksi halde söz konusu öğretim üyelerinin üniversitedeki bu tür hakları kullanamayacaklarını bildirdi.
Müezzinoğlu, Türkiye- Macaristan Karma Ekonomik Komisyon 3. Dönem Toplantısı sonrası, Anayasa Mahkemesinin "tam gün" kararının ardından, muayenehanesi olan tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin döner sermaye ve ek ödemeleriyle ilgili TBMM'de görüşülecek yasa tasarısına ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ile ilgili yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinin tamamlandığını, salı günü de bunun oylaması yapılarak yasalaşmasının beklendiğini ifade eden Müezzinoğlu, tasarıya, muayenehanesi olan 390 civarındaki öğretim üyesi için iki seçenek öngören geçici madde eklendiğini anımsattı.
Anayasa Mahkemesinin, geçen hafta muayenehanesi olan öğretim üyelerinin bu durumunlarının devamından yana karar verdiğini anımsatan Müezzinoğlu, söz konusu yasa tasarısının Meclis'ten geçmesi halinde bu öğretim üyelerinin önünde iki alternatif olacağını bildirdi.
Bakan Müezzinoğlu, tasarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Birincisi, mayıs sonuna kadar muayenehanesini planlayarak kapatmayı düşünen öğretim üyelerimiz yıl sonuna kadar böyle bir beyanda bulundukları zaman döner sermaye, ek ödemelerle ilgili herhangi bir kesintiye uğramadan bu haklarını kullanarak mayıs sonuna kadar muayenehanelerini kapatmış olacaklar ve üniversitedeki görevlerini tam olarak yapmaya devam edecek. Muayenehanesini devam ettirmek isteyen, böyle bir müracaatta bulunmayan öğretim üyelerimizin ise muayenehanelerini devam ettirme hakları olacak ama üniversiteden ek ödeme ve döner sermaye katılımı, ilave ücretlendirme yapılmayacak. Dolayısıyla bu iki alternatifli seçimi muayenehanesi var olan 390 öğretim üyesi hocamız için yaptık. Zaten Anayasa Mahkemesi bundan sonraki süreçlerde üniversite öğretim üyelerinin muayenehane açamayacaklarını kabul etti. Muayenehanesi olanlarla ilgili 'bir haktır bu' dedi. Bu hakla ilgili düzenleme yaptık biz."
-"Etik dışı bir çalışma olursa..."
Bir soru üzerine, muayenehanesi olanların ek ödemelerden, döner sermayeden yararlanamayacağını, müracaat ederek muayenehanesini mayıs sonuna kadar kapatmayı taahhüt edenlerin ise her türlü ek ödeme, döner sermaye haklarının devam edeceğini bildiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Mesai saatleri içinde muayenehanesinde hasta bakan ya da muayenehanesindeki hastanın hizmetini, kurumda, iki ayaklı devam ettirdiğinde, böyle bir tespitimiz olduğu zaman yargı kararıyla muayenehane ruhsatının iptali, çalışma izninin iptali için müracaat edeceğiz. Yani mesai saati içinde üniversitede olması gereken saatte muayenehanede hasta bakıyorsa veya muayenehanede baktığı hastayı hastaneye yatırdıysa, bunu ikili ilişki şeklinde sürdürüyorsa bu etik dışı çalışmadır. Bu etik dışı çalışmayı yapan bir durum olursa yargı yoluyla ruhsatının iptaliyle ilgili yasal düzenleme yaptık."
Bir başka soruya karşılık, muayenehanesi olan öğretim üyelerinin bu durumlarının devamı ya da sona ermesiyle ilgili Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının bekleneceğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Ama şu anda muayenehanesi olanların haklarının devamından yana bir karar verdik. Bu devam edecekse, bu 390 öğretim üyemizin muayenehanesi devam edecekse iki alternatif verdik. Biri, mayıs sonuna kadar kapatma tercihi yapmak ve bu tercihi yapanların haklarının devam etmesi, iki, 'ben muayenehanemi devam ettireceğim' diyenlerin muayenehaneleri devam eder, döner sermaye ve ek ödeme alamazlar, bu arada etik dışı çalışmalar olursa yargı yoluyla izninin iptali yoluna açtık" diye konuştu.
-Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu
Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon 3. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ise iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini belirterek, yürütülen çalışmalar çerçevesinde ticaretten turizm ve enerjiye kadar her alanda işbirliğinin geliştirilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Her iki ülkenin dış ticaret hacminin giderek gelişme gösterdiğine işaret eden Müezzinoğlu, "Bu potansiyelleri ülkelerimiz adına önemli fırsatlar olarak değerlendirmeliyiz" dedi.
Müezzinoğlu, bu amaçla temas ve çabaların sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, karşılıklı ticaretin önündeki engellerin birlikte kaldırılması, sertifikasyon ve ulaşım serbestisi gibi konularda gelişme kaydedilmesi, iş alanlarının geliştirilerek firmaların teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bilim, sağlık ve kültür alanlarında da işbirliğinin geliştirilebileceğini ifade eden Müezzinoğlu, TÜBİTAK ile Macaristan İnovasyon Ofisi'nin işbirliği yapabileceğini belirtti.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da iki ülke arasındaki dostluk ve güvenin ekonomik büyümeye katkısı olduğunu, 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefinin hayata geçirilmesinin mümkün göründüğünü söyledi.
Geçen yıl bu alanda büyük ilerleme yaşandığını dile getiren Szijjarto, ticaret hacminin 8 ayda 7,4'lük büyüme kaydettiğini, bu yıl sonunda bu alanda rekor kırılması ümidi taşıdıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından iki bakan Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon 3. Dönem protokolünü imzaladı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?