Salkım Güvesine Karşı Japon Tuzağı Önlemi - Son Dakika
Güncel

Salkım Güvesine Karşı Japon Tuzağı Önlemi

Salkım Güvesine Karşı Japon Tuzağı Önlemi

Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki bağlarda rekolte kaybına yol açan salkım güvesi zararlısına karşı 'Japon tuzağı' adı verilen yöntemle önlem alındı.

26.04.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeki bağlarda rekolte kaybına yol açan salkım güvesi zararlısına karşı 'Japon tuzağı' adı verilen yöntemle önlem alındı.

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl ilçesinde bulunan üzüm üreticileri, bağlarda rekolte kaybına yol açan salkım güvesi zararlısına karşı "Japon tuzağı" adı verilen feromon tel ve kapsülleri üzüm asmalarının çubuklarına taktı. Sarıgöl ve çevresinde salkım güvesine karşı feromon tel ve kapsüllerle mücadelenin başladığını belirten Ziraat Teknikeri Akif Ergün, şöyle konuştu: "Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokusu nedeniyle zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor ve çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz 'Japon tuzağı' ya da 'Feromon tuzağı' diyorlar. Bu sistem çok yararlı ancak, feromon sistemi yapan bağın komşuları da aynı uygulamayı yapmaları halinde daha başarılı olunur."

35 TL DESTEKLEME YAPILIYOR

Üzüm bağlarında salkım güvesine karşı yapılan uygulama kapsamında devlet tarafından dekar başına 35 TL destekleme yapıldığını belirten Ziraat Teknikeri Akif Ergün, "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor" diye konuştu. Üzüm bağında feromon kapsül kullanan Civan Eryılmaz da sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl üzüm salkımları tam belirlendiğinde bağımda Japon tuzağı uygulaması yapıyorum. Olumlu sonuç almaktayım. Feromon kapsülleri iki metre arayla her asmaya takıyoruz." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Salkım Güvesine Karşı Japon Tuzağı Önlemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement