Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu" Başladı - Son Dakika
Güncel

Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu" Başladı

Saraybosna\'da "Küresel Barış Sempozyumu" Başladı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu" Sempozyum detay görüntüleri Kuran'ı Kerim tilaveti detayları açılış konuşmaları detay görüntüleri TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz açıklaması TİMAV Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar açıklaması Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu" başladı Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Din Araştırmaları ve Küresel Barış Sempozyumu'na 15 ülkeden 200 akademisyen ve uzman katılıyor Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Din Araştırmaları ve Küresel Barış Sempozyumu Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

20.05.2016 01:46

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu"

Sempozyum detay görüntüleri

Kuran'ı Kerim tilaveti detayları

açılış konuşmaları detay görüntüleri

TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz açıklaması

TİMAV Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar açıklaması Saraybosna'da "Küresel Barış Sempozyumu" başladı

Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Din Araştırmaları ve Küresel Barış Sempozyumu'na 15 ülkeden 200 akademisyen ve uzman katılıyor

Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Din Araştırmaları ve Küresel Barış Sempozyumu Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı'nın (TİMAV) Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği sempozyumun Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'ndeki açılış törenine TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, TİMAV Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Saraybosna Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zuhdija Hasanovic, akademisyenler, uzmanlar ve öğrenciler katıldı.

TİMAV Başkanı Öksüz, burada yaptığı açıklamada, vakıf olarak ilk kez 2013 yılında Konya'da düzenledikleri sempozyumun ikincisini Saraybosna'da düzenleme kararı aldıklarını belirterek, burada küresel barışın tesisinde sivil toplum kuruluşlarının etkisini müzakere edeceklerini ifade etti.

Müslüman toplumların birçok hukuksuzluk ve adaletsizlikle mücadele ettiğine söyleyen Öksüz, "Yakın tarihimiz içerisinde Bosna Hersek de böyle bir mücadelenin zaferle neticelendiği sembol ülkelerden bir tanesi oldu. Özellikle Avrupa bölgesinde hukuksuzluğa karşı Bosnalı kardeşlerimizin verdiği mücadele oldukça manidardır ve Bosna bizim için bu anlamda çok kıymetli bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

Öksüz, önümüzdeki yıl sempozyumu İspanya'da düzenlemeyi planladıklarını aktararak, dinlerin ruhunda insanlara zulmetmek olmadığını söyledi.

Müslümanlığın, kişinin dini ve dili ne olursa olsun insanın barış ve huzurunu önceleyen bir inanç olduğunu vurgulayan Öksüz, "Din, insanın ruhunu mutlu, huzurlu ve ferah içerisinde olmasını hedefleyen öğretilere ve yaşam şekillerine sahiptir. Dünyada insanlar ve dinler arasındaki bağlar koptukça, dayanışmanın yerini çatışmalar alıyor. Barış ve huzurun tesis edilmesi ve insanların dünyevileşmesinin karşısında din ortak bir çözümdür." diye konuştu.

15 ülkeden 200 akademisyen katılıyor

Düzenleme Kurulu Başkanı Okumuşlar da sempozyuma 15 ülkeden yaklaşık 200 katılımcının geldiğini belirterek, sempozyum kapsamında yaklaşık 100 bildirinin sunulacağını aktardı.

Sempozyumun hem akademik bir çalışma olduğunu hem de açılış ve kapanış panellerinin bulunduğunu aktaran Okumuşlar, " Kanada, Amerika, Türkiye ve Bosna Hersek'ten katılımcılarımız var. Bu bilimsel çalışmaları dinlemeye gelen katılımcılarımızın sayısı da oldukça yüksek." dedi.

Pof. Dr. Altıntaş ise dinlerin temel amacının insanlara mutluluk sunmak olduğunu söyleyerek, "İlahi dinlerin ortak adı İslamdır. Allah'ın en güzel isimleri arasındaki es-Selam, barış anlamına gelmektedir. Hiçbir din özünde çatışmayı tanımaz." değerlendirmesinde bulundu.

İnsanların mutluluğu ve barışını amaçlayan dinlerin çatışma sebebi olmaması gerektiğini söyleyen Altıntaş, "Müslümanlar, hiçbir zaman doğrudan veya dolaylı olarak İslam'a zorlamamışlardır. Aksine anlatmışlar ve herkesin dinine saygı duymuşlardır. Sempozyum kapsamında temel amacımız, yeryüzünde küresel barış ve adaleti gerçekleştirmektir." dedi.

Saraybosna Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesi Dekanı Hasanovic de 1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek'te yaşanan savaş sırasında kuşatma altında kalan Saraybosna'da binlerce insanın öldürüldüğünü anımsatarak, "Bugün Suriye, Libya, Ruanda gibi ülkelerde aynı zulümler yaşanmaktadır. Küresel barışın sağlanmasında mücadele etmeyi sürdürmeliyiz." diye konuştu.

Şiddettin uzun yıllar devam ettiğine dikkati çeken Hasanovic, birçok uzman ve araştırmacıyı bünyesinde toplamayı başaran sempozyumun başarılı bir şekilde tamamlanması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından, "Barışın tesisinde sivil toplum kuruluşlarının rolü" konulu açılış paneli düzenlendi.

Saraybosna'da 19-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyuma ayrıca, Selçuk Üniversitesi, İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Bosna Hersek İslam Birliği de destek oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saraybosna'da 'Küresel Barış Sempozyumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement