GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Kursiyerlerin AFAD'daki eğitiminden detaylar
AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya'nın konuşması
"Savaş muhabirleri" zorlu koşullara hazırlanıyor
AA ve Polis Akademisinin iş birliğiyle gerçekleştirilen "6. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"ne katılanlar, özellikle kritik bölgeler, savaş alanları ve doğal afet bölgelerinde hayatta kalma eğitimlerinden geçiyor
Eğitimin başında AFAD tarafından kursiyerlere, arama kurtarma köpeklerinin de katıldığı afetlerde nasıl hareket edileceği konusunda uygulamalar gösterildi
Gerçeği aratmayan sahnelerin yaşandığı eğitimlerde muhabirler, yarışma ve tiyatral etkinlikler ile keyifli vakit geçiriyor
Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisinin iş birliğiyle gerçekleştirilen "6. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nde özellikle kritik bölgeler, savaş alanları ve doğal afet bölgelerinde hayatta kalma eğitimi veriliyor, çelik yelek, miğfer, can yeleği ve gaz maskesi kullanma, kırık ve yaralanmalarda ilk yardım, harita okuma, pusula ile yol bulma konularında pratik yaptırılıyor.
Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla AA ile Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlenen sertifika programının 6. dönem eğitimleri sürüyor.
Kursiyerlere, 16-27 Mayıs tarihlerindeki eğitim programı kapsamında, Polis Akademisi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yetişmiş personelinin de aralarında bulunduğu uzman eğitim kadrosu, "Savaş hukuku", "Savaş teorisi ve terminolojisi", "Kimyasal ve biyolojik saldırılar", "Harita ve rota belirleme", "Savaşta hayatta kalma" konularında 26 başlıkta 60 saati pratik, 36 saati teorik, 14 saati ise gece uygulaması olmak üzere toplam 110 saat eğitim verecek.
Haber, fotoğraf, görüntü, savaş foto muhabirliği, muhabirliği ve kameramanlığı, beden dili, olağanüstü durumlarda medya yönetimi, yayın ilkeleri, ilk yardım, yaralanma, yanık, yakın savunma, terör ve terörizm ve haber konusu olarak terör olayları gibi dersler verilecek eğitim süresince, sığınmacılar, mülteci kampları, teknoloji ve bilgi iletim güvenliği, toplumsal olaylar, suda hayatta kalma imkanları, patlayıcılar, mayın ve bubi tuzakları, tehlikeli alanlar, silah balistik, adam kaçırma, rehin alma, kontrol noktaları, kişisel güvenlik teorik alan, savaşta hayatta kalma teorik alan, araç güvenliği, ikna stratejileri, savaş teorisi/terminolojisi, savaş hukuku, NBC saldırıları, hava ve deniz operasyonları, rota belirleme ve harita okuma, propaganda stratejileri konuları da uygulamalı işlenecek.
İleri sürüş teknikleri eğitimi de verilecek
Gerçeği aratmayan sahnelerin yaşandığı programdaki uygulamalı derslerde gerçek bomba ve silahlar kullanılacak. Çevik kuvvet ekibi, toplumsal olaylara müdahale eğitiminde, sis bombası ve biber gazı da kullanacak.
Katılımcılar, araç güvenliği dersinde de 8 saat ileri sürüş tekniği eğitimi alacak. Profesyonel dalgıçlar da kursiyerlere, suda hayatta kalma eğitimi verecek.
Çelik yelek, miğfer, can yeleği, gaz maskesi kullanma, kırık ve yaralanmalarda ilk yardım, harita okuma, pusula ile yol bulma pratikleri de yapacak kursiyerler, yarışma ve tiyatral etkinlikler ile keyifli vakit geçirme imkanı da bulacak.
Eğitimlerde başarı gösterenlere, uluslararası "Başarı Belgesi Sertifikası" verilecek.
Programın ilk gününde Türk Silahlı Kuvvetleri ekiplerince "Rota belirleme ve harita okuma" ile "Hava ve deniz operasyonları", ikinci günde ise Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) eğitmenlerince doğal afetlerde davranış ve korunma eğitimleri verildi. Eğitimlerde arama kurtarma köpekleri de kullanıldı.
"Her türlü afet konusunda bilgi sahibi oluyorlar"
AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş muhabiri eğitimi alan muhabirlere, özellikle afet bölgelerinde güvenli çalışma yaklaşımlarını, pratik ve teorik eğitimler yaparak öğrettiklerini bildirdi.
Muhabirlere özellikle afet bölgelerinde neler yapmaları ve nasıl davranmaları gerektiği konularında bilgiler verdiklerini belirten Sonkaya, şunları kaydetti:
"Muhabirlerin buralarda kendilerini nasıl koruyacaklarını, başarılı çalışma yaklaşımlarını görüşüyoruz. Her bölge için oluşabilecek risklerin belirlenmesi konusunda hangi risklerle karşılaşacakları ve bunlara karşı alacakları önlemleri de yine buradaki eğitim kapsamında öğrenmiş oluyorlar. Her türlü afet konusunda, örneğin deprem, sel, çığ, heyelan hatta tsunamiye kadar varan detaylarda bilgi sahibi oluyorlar. Her afetin kendine göre riskleri, kendine göre kıyafetleri, kendine göre hazırlıkları gerekiyor. Bunların hepsini, aşama aşama iş yerinden çıkıştan evlerine tekrar dönünceye kadar olan sürede ihtiyaç duydukları her türlü ekipmanı ve malzemeyi nasıl kullanması gerektiğini, buradaki eğitimde öğreniyorlar."
Eğitimlerin keyifli geçtiğini dile getiren Sonkaya, "Bizler de bu dönem altıncısı gerçekleştirilen eğitimlerden büyük keyif alıyoruz. Hem öğrenmeye istekli hem de interaktif bir ekiple çalışmak son derece güzel. Tabii kursiyerlerimizin eğitimler sonunda sorduğumuz sorulara verdikleri cevaplar da eğitimlerin ne kadar başarılı geçtiğinin bir göstergesi." diye konuştu.
Eğitime katılanlardan Suriyeli gazeteci Ahmad Ganam ise programa kabul edildiği için kendisini şanslı gördüğünü ifade ederek, bundan sonraki çalışmalarında daha başarılı olacağına inandığını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Savaş Muhabirleri' Zorlu Koşullara Hazırlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?