ÇANAKKALE'de şeker hastalığına bağlı olarak 4 aydır böbrek yetmezliği çeken 54 yaşındaki Adnan Akçay, beyin ölümü gerçekleşince ailesi tarafından organları bağışlanan 69 yaşındaki Refike Güler'den alınan, doğuştan birbirine yapışık olan böbreklerinden birinin ayrılarak nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.
Çanakkale Merkez'e bağlı Kumkale Köyü'nde yaşayan evli ve 4 çocuk babası Adnan Akçay, 10 yıl önce diyabet hastası olduğunu öğrendi. Bu hastalığına bağlı olarak daha önce sağ gözü görme yetisini yitiren Akçay, 4 ay önce de böbrek yetmezliği çekmeye başladı. Yıllardır diyabet hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliğine yakalanıp, diyalize bağlı yaşamak zorunda kalmaktan korktuğunu, korktuğunun da başına geldiğini belirten Akçay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi'ne, organ nakli için başvurdu. Ancak, böbreği işlevini tamamen yitirmediği için Akçay'a diyalize gireceği ve bir yandan da uygun böbreğin bulunması için bekleyeceği bildirildi. Akçay'ın korkulu bekleyişi sürerken geçen 1 Ağustos'ta uygun böbreğin bulunduğu, kendisine bildirildi.
DOĞUŞTAN BİTİŞİK OLAN BÖBREK AYRILARAK NAKLEDİLDİ
Beyin kanaması teşhisiyle Çanakkale Devlet Hastanesi'nde tedavi görürken beyin ölümü gerçekleşen 69 yaşındaki Refike Güler'in ailesi tarafından bağışlanan organlarından böbreğinin, Akçay ile uyumlu olduğu belirlendi. Güler'in 'at nalı' olarak isimlendirilen, doğuştan birbirine yapışık olan böbreklerinden soldaki, geçen 2 Ağustos'ta damarları korunak, diğer böbreğinden ayrılarak alındı ve Akçay'a nakledildi.
'AMELİYAT 7.5 SAAT SÜRDÜ'
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, Akçay'ın naklin ardından sağlık durumunun genel itibariyle iyi olduğunu belirtip şu bilgileri verdi:
"Refike Güler'den alınan böbrek doğuştan anomaliliydi. Bu durumu Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi'ne ilettik. Bize, tek böbreğin kullanılabileceği söylendi. Operasyonu tamamladıktan sonra bize verilen listeden Adnan Bey'e ulaştık. Kendisine böbreğin anomali, takımının güç olduğunu ve bazı problemler olabileceğini anlattık. Kendisi, diyalize girmektense böyle bir riski aldığını beyan etti. ve gerekli onayları aldıktan sonra cerrahi işlemi gerçekleştirdik. Böyle at nalı böbrek gibi anomali böbreklerin transplantasyonu oldukça güç bir işlemdir. Çoğu deneyimli merkezde bile uzun saatler süren ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Bu anlamda bizim açımızdan da bir ilk oldu. Ameliyat biraz uzun sürdü. Saat 21.30'da ameliyata girip, sabaha karşı saat 05.00'te çıktık. Ameliyat sonrası hastamız gayet iyi durumda. Günde 3 litre üzerinde idrar çıkartıyor ve gayet sağlıklı. İyi bir şekilde hayatına devam ediyor. Şu ana kadar diyalize girme ihtiyacı duymadı. Bundan sonra da olacağını düşünmüyoruz."
Tekrar eski sağlığına kavuşan Adnan Akçay ise, organ bağışını yapan Güler Ailesi ile nakli gerçekleştiren ÇOMÜ Organ Nakil Koordinatörlüğü ekibine teşekkür etti. Adnan Akçay, sağlığına kavuştuktan sonra ilk işinin kana kana su içmek olduğunu söyledi. - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Şeker Hastalığı Böbreklerini Bitirdi, Nakille Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?