Çin Cumhurbaşkanı Xi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Biraraya Geldi - Son Dakika
Güncel

Çin Cumhurbaşkanı Xi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Biraraya Geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Biraraya Geldi

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cuma günü Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Forumlar Majmuası Kompleksi'nde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile biraraya geldi.

16.09.2022 15:05  Güncelleme: 15:13

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Cuma günü Özbekistan'ın Semerkant kentindeki Forumlar Majmuası Kompleksi'nde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile biraraya geldi. Xi, Çin ve İran'ın uzun süredir devam eden bir dostluğa sahip olduklarına ve ilişkilerinin değişen uluslararası ortam sınavından başarıyla geçtiğine dikkat çekti. Xi, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı pekiştirme ve büyütmenin iki tarafın da ortak stratejik tercihi olduğunu söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, Çin'in İran ile ilişkilerine stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktığını ve ikili ilişkilerde yeni ilerlemeler için İran ile stratejik iletişim ve koordinasyonu artırmaya hazır olduğunu söyledi. Xi Çin'in, İran'ın egemenliğini ve ulusal haysiyetini korumasını desteklediğini ve iç işlerine karışmama prensibi ile gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarının desteklenmesinde İran ile birlikte çalışacağının altını çizdi. Xi, iki tarafın Kapsamlı İşbirliği Planlarını uygulamak, Kuşak ve Yol işbirliğini ileriye taşımak ve işbirliğinin daha fazla çıktı elde etmek için çaba göstermesi gerektiğini söyledi. İran'ın Küresel Kalkınma İnisiyatifi (GDI) ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi'ne (GSİ) katılmasının memnuniyetle karşılanacağını kaydeden Xi, Shanghai İşbirliği Örgütü'ne (SCO) tam üye olan İran'ı kutladı ve SCO çerçevesinde İran ile daha yakın koordinasyon ve işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Xi, Çin'in Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın yeniden uygulanmaya başlaması için yapıcı rol oynarken İran'ı meşru ve yasal hak ve çıkarlarını korumasında desteklemeyi sürdüreceğini söyledi. Reisi ise İran ile Çin arasında derin bir dostluk geleneğinin bulunduğunu ve ikili ilişkilerin büyük stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Reisi, İran'ın Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığını daha da büyütmek için Çin ile işbirliğini güçlendirmeye ve çeşitli düzeylerde alışverişleri yoğunlaştırmaya kararlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Reisi İran'ın, Cumhurbaşkanı Xi'nin güçlü liderliğinde Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak birliğini etkili biçimde koruyacağına ve modern bir toplum inşa etme yönündeki büyük amacını gerçekleştireceğine inandığını söyledi. Reisi, İran'ın Çin'in uluslararası ilişkilerde hakkaniyet ve adaleti destekleyen duruşunu takdir ettiğini belirtti. Reisi, İran'ın SCO'nun tam üyesi olmasıyla, İran ile Çin'in hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde çok taraflı çerçeveler içinde işbirliği sürecini daha iyi hızlandırabileceklerini söyledi. Reisi, İran'ın Kuşak ve Yol İnisiyatifi, GDI ve GSI kapsamında işbirliğini desteklediğini ve gerçek çok taraflılığı desteklemek için Çin ile daha yakın çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Toplantıda Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi ve He Lifeng de hazır bulundu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Biraraya Geldi

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin Cumhurbaşkanı Xi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement