Şenol Mızrak: Veremden Ölenlere 'Aşık Oldu' Denilirdi - Son Dakika
Güncel

Şenol Mızrak: Veremden Ölenlere 'Aşık Oldu' Denilirdi

Şenol Mızrak: Veremden Ölenlere \'Aşık Oldu\' Denilirdi

Erzurum'da Verem haftası nedeniyle resim, şiir ve kompozisyon dallarındaki yarışmada dereceye giren öğrencilere tablet hediye eden Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, "Ben 80 yaşındayım. O yıllarda mahallemizde bir ölüm haberi duyardık.

15.01.2016 14:09

Erzurum'da Verem haftası nedeniyle resim, şiir ve kompozisyon dallarındaki yarışmada dereceye giren öğrencilere tablet hediye eden Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, "Ben 80 yaşındayım. O yıllarda mahallemizde bir ölüm haberi duyardık. Bu ölümün veremden olduğu ortaya çıkınca 'ince hastalık, aşık oldu' gibi tabirler kullanılırdı. Sonradan öğrendik ki veremden ölümün ne ince hastalık ne de aşık olmakla ilgisi var" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen ödül törenine Halk Sağlığı İl Müdürü Mahmut Uçar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Samih Kır, Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, yönetim kurulu üyeleri Doç. Dr. Ali Kurt, Prof. Dr. Ömer Özden, TRT Radyo Müdürü İsmail Bingöl ile öğretmenler, öğrenciler katıldı. İl genelinde ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri arasında yapılan resim, şiir, kompozisyon yarışmasında derece alan 18 öğrenciye Verem Savaş Derneği tarafından tablet verildi.

Jüri üyeleri ile Milli Eğitim yöneticilerine ise Başkan Şenol Mızrak, Dadaş heykeli hediye etti. Tabletlerin öğrencilere motivasyon olacağını bildiren Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Samih Kır, bu nedenle Verem Savaş Derneği Başkanı ile yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Öğrencilerin yarışma nedeniyle verem hakkında bilgi sahibi olduklarına işaret eden Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, araştırmanın hem örencilere hem de çevresindekilere yararlı olacağına bildirdi. Şenol Mızrak şunları söyledi:

"Verem Savaş Derneği Erzurum'da 1947'de kuruluyor. O yıllar her bin kişiden 3 kişi mutlaka veremden ölüyordu. Çocukluğumdan o günleri çok iyi hatırlıyorum. Çünkü 80 yaşındayım. O yıllarda mahallemizde bir ölüm haberi duyardık. Bu ölümün veremden olduğu ortaya çıkınca 'ince hastalığa yakalandı' veya 'aşık oldu' gibi tabirler kullanılırdı. Sonradan öğrendik ki, veremden ölümün ne ince hastalık ne de aşık olmakla ilgisi var. Bu sadece verem mikrobu ile ilgili. Verem, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileşir." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şenol Mızrak: Veremden Ölenlere 'Aşık Oldu' Denilirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement