Tokat'ta İnekler, Su Püskürtmeli Fanlarla Serinletiliyor - Son Dakika
Güncel

Tokat'ta İnekler, Su Püskürtmeli Fanlarla Serinletiliyor

Tokat\'ta İnekler, Su Püskürtmeli Fanlarla Serinletiliyor

Tokat'ta işletmeci Halil Alyeşil, sıcaklık stresi altındaki süt sığırlarının düşen süt verimine, su püskürtmeli fanlarla çözüm buldu.

01.08.2015 10:20  Güncelleme: 13:12

Tokat'ta sıcaklık stresi altındaki süt sığırları su püskürtmeli fanlarla serinletiliyor.

Tokat'ın Turhal ilçesinde 5 bin 415 dekarlık arazi üzerine kurulu olan Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesi'nde bin 500 büyükbaş hayvanın 650 sağmal ineğinden ortalama günlük hayvan başı 30 ile 50 kilogram arasında süt alınıyor. Yaz mevsiminde ise artan sıcak havalarla birlikte ineklerin süt verimi düşüyor. Verimi artırmak için ise işletmedeki ahırlara kurulan dev fanların yanı sıra su püskürtmeli fanlarla süt sığırları serinletilmeye çalışılıyor.

SÜT SIĞIRLARI SU PÜSKÜRTMELİ FANLARLA SERİNLETİLİYOR

İşletme sorumlusu Halil Alyeşil, hava sıcaklıklarının 25 derecenin üzerine çıkması ile birlikte süt sığırlarını sıcaklık stresine girdiğini söyledi. Artan sıcaklıklarla birlikte hayvanlarda sıcaklık stresinin pik yaptığı dönemler olduğunu ifade eden Alyeşil, "Bu anlamda hayvanlardaki stresi en aza indirmek için fiziksel ortam ve yemlemede yapmamız gerekenler var. Fiziksel ortamda yapmamız gerekenler ahırı serinletmek. Bunun için de ahırımız açık olduğu için yüksek basınçlı yaklaşık 70-80 bar civarında suyu püskürterek arkadan da fanla birlikte havayla temasını sağlayarak içeride hızlı bir buharlaşma ile sıcaklığı almasını sağlıyoruz. Dolayısı ile ahır içindeki hava serinlemiş oluyor. Bu şekilde yapılan yöntemle dışardaki sıcaklık 30 derecenin üzerinde olsa bile ahırdaki sıcaklık 25-27 dereceye kadar düşüyor. Bu derecenin altına düşürmemiz teknik olarak mümkün değil. Sıcaklığı düşürerek hayvanların yem yemesini sağlıyoruz. Hayvanlar sıcak stresine girerse yem yemiyorlar. Yem yemedikleri zaman da süt verimi düşüyor. Süt verimi düştüğü zamanda işletmenin kârlılığı düşüyor." dedi.

SICAK HAVALARDA SÜT VERİMİ DÜŞÜYOR

Süt sığırlarının sıcak havalarda strese girmemesi için havalar ısınmadan önlemlerini aldıklarını ifade eden Alyeşil, "Sıcaklık stresine girmeden en az 15 gün önce önlemlerinizi almalısınız. Sıcaklık stresine girdikten sonra bu önlemlerin yapmanızın bir önemi yok. Strese giren hayvan o duruma adapte olmuştur. Artık ne yaparsanız yapın eski haline getiremezsiniz. Bir miktar strese girdiler ama yapabileceklerimiz bu kadar. Şu an bu şartlarla giderse bizim için iyi. Süt verimi 1,5 litre kadar düştü. Bu bizim için iyi bir rakam. Daha önceki dönemlerde 6 litreye kadar düştüğü dönemler oldu." diye konuştu.

İşletme anlamında yaz sıcaklarının kış soğuklarından daha kötü olduğunu ifade eden Alyeşil, hayvanların sağlık problemlerinin yeme ve sıcaklık stresine bağlı olarak yaz aylarında daha da arttığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tokat'ta İnekler, Su Püskürtmeli Fanlarla Serinletiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement