Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Isparta Orman bölge Müdürü Mustafa Değirmenci; "Yakın geçmişe kadar genelde odun hammaddesi kaynağı olarak görülen ormanlarımız, günümüzde başta bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklı ürünler olmak üzere odun dışı orman ürünlerinin de üretimi ile öne çıkıyor. Müdürlüğümüzde odun dışı ürünlerinin yönetimi için bir şube müdürlüğü ve başmühendisliği bulunuyor. Bölgedeki tıbbi ve aromatik bitkiler, boya bitkileri, süs bitkileri, yem bitkileri, tohum, meyve, yaprak, kabuk, kök, reçine gibi odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planları hazırlanmakta, bu planlarla envanteri yapılan türün kabul edilebilir seviyelerde hasat miktarına ulaşılması hedefleniyor. Yöremizde Sütçüler Kekiği ve Tota Kekiği olarak da bilinen, ülkemizde sadece Isparta İli Sütçüler İlçesi ve çevresinde yayılış gösteren endemik tür olan Yayla Kekiğinin de birimlerimizce envanter ve planlama çalışmaları daha önce tamamlanmıştı. Ürünün sürekliliğini sağlamak ve devamlı ürün alabilmek amacıyla, toplama işi için şartname imzalattırılmakta, kekiğin en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin verilmekte ayrıca, kesim periyotları oluşturularak ara yılında toplanmayan bitkilerin tohum dökerek çoğalmalarının teşvik edilmesini amaçlıyoruz. Kekiğin 2013 yılında üretimi yaklaşık 210 ton civarında olmuştu. 2014 yılı iklim şartlarının daha uygun olması nedeniyle verimin artması, hasadın yaklaşık 400 ton civarında olmasını bekliyoruz. Kooperatifler ve köylüler tarafından toplanan kekik, kuru ya da yaş olarak bölgedeki kekik işleme tesislerine gönderilerek, üründen yöre insanına yaklaşık 900 bin TL gelir sağlıyor." şeklinde belirtti.
Ayrıca sezonun başlaması ile hasadın daha sağlıklı yapılabilmesi, sınır konularında ihtilaflar yaşanmaması ve toplama tekniği konularında Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ODÜH Şube Müdürü Şaban Ulaş, Sütçüler İşletme Müdürü Fahri Kaya, İşletme Şefleri ve toplayıcı durumunda bulunan muhtar, kooperatif başkanlarının katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Üreticilerle sorun ve taleplerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinin ardından bol kazançlı bir sezon temennisi ile toplantı bitirildi.
Bölgedeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlenerek ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanılan kekik, ABD başta olmak üzere, Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya ve Japonya gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Şifa Kaynağı Sütçüler Kekiği Dünyaya İhraç Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?