Şimşek'ten Bankalara Çağrı - Son Dakika
Güncel

Şimşek'ten Bankalara Çağrı

Şimşek\'ten Bankalara Çağrı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bankacılık sektörünün özellikle zor durumdaki imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz" dedi.

20.03.2017 14:36

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bankacılık sektörünün özellikle zor durumdaki imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştıran çalışmanın, Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. arasındaki protokol imza törenine katıldı. Burada konuşan Şimşek, 2016'nın ikinci yarısından itibaren Müsteşarlığın, Hazine destekli kefalet sistemini daha etkin hale getirerek hızlandırmak ve reel sektör ile bankacılık sektörünü rahatlatmak için çok yoğun bir çalışma içerisine girdiğini hatırlatarak, bunun sonucunda gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını vurguladı.

Şimşek, yasal düzenlemelerin hayata geçmesinden sonra Hazine destekli kefalet sisteminin geçmiş yıllara göre çok hızlı ve etkili hale geldiğine dikkat çekerek, "10 Mart'ta bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Bugün imzalayacağımız protokol ile aslında bu süreci tamamlamış oluyoruz. Hedeflediğimiz bütün yenilikler güçlü bir şekilde hayata geçmiş olacak" ifadelerini kullandı.

"Hazine destekli kefalet sistemi çok daha hızlı ve etkili bir şekilde reel sektörümüzün krediye erişimini sağlamış olacak" diyen Şimşek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu kararlarla kapsayıcılık anlamında da çok önemli bir adım atmış oluyoruz. Sağlanan kefaletlerin bakiye tutarının üst sınırı daha önce 20 milyar liraydı. Protokolle 250 milyar liraya çıkarılmış olacak. Bu çok ciddi bir rakam. Böylece bankacılık sektöründen yararlanıcılara çok daha büyük bir imkan sunulmuş olacak. Aslında yeni sistemin en önemli özelliği, biz kredi kefalet sürecini hızlandırıyoruz. Bunu portföy garanti sistemini (PGS) tesis ederek sağlıyoruz. Hazine olarak belirlediğimiz üst limit 250 milyar lira. Biz kredi garanti kurumu olarak bu çerçevede bankalara limit tahsis ediyoruz. Bankalar da doğrudan doğruya ihtiyaç sahibi KOBİ, ihracatçı veya KOBİ dışı firmalardan kredi talebini alıyor ve kendisi uygun gördüğü andan itibaren bir gün içerisinde süreç tamamlanmış oluyor. Başvurular doğrudan doğruya bankaya yapılacak, banka değerlendirmesini tamamlayacak, arkasından sadece KGF'ye ne kadar kredi tahsis edilmesi gerektiğini bildirecek. Sistem son derece basit, bürokrasi tamamen bu çerçevede kalmış oluyor."

Hazine destekli kefalet sisteminin merkezinde PGS'nin bulunduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, "250 milyar liranın en az yüzde 80'inin PGS çerçevesinde firmalara kredi olarak tahsis edilmesini bekliyoruz, daha doğrusu böyle bir şartımız var. Banka esas itibari ile krediyi uygun görecek" mesajını verdi.

BANKALARA ÇAĞRI

Konuşması sırasında bankacılık sektörüne çağrıda bulunan Şimşek, "Bankacılık sektöründen bizim talebimiz şu; kendilerinin verdiği bütün kredilerde ortalama batık oranı veya tahsili gecikmiş alacakları kredilerin oranı yüzde 3'ün biraz üzerinde. Biz bunun iki katı kadar bir alan sağlıyoruz, yani yüzde 7'ye kadar Hazine olarak biz üstleniyoruz. Dolayısıyla klasik bankacılık sistemi içerisinde abartılı teminat talebini de doğrusu çok sağlıklı bulmuyoruz. Hazine, bu kredinin duruma göre, KOBİ dışında yüzde 85, KOBİ'ler için yüzde 90, ihracatçı için yüzde 100 kefil olacak. Bugün yüzde 3 civarında olan potansiyel kaybın iki katından fazlasını Hazine zaten garanti etmiş olacak. Onun için bankacılık sektörünün, özellikle zor durumdaki imalatı olan, iyi iş modeli olan, ihracatı olan firmalara el uzatmasını istiyoruz. Çünkü biz Hazine olarak elimizi taşın altına koyduk. Bankacılık sektörüne bu konuda klasik bir anlayışın ötesinde daha rahat şekilde hareket etmesini sağlayacak bir alan, iklim yarattığımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

"Bu sistem sayesinde ekonomimiz daha da canlanacak, piyasalarda bu hissedilecek. KOBİ'lerimiz ciddi bir şekilde nefes alacak"

Şimşek, amaçlarını bütün ekonomilerin temelini oluşturan KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak bu sorunu çözmek olduğunu söyleyerek, "Biz Hazine olarak KGF üzerinden kontra garanti sağlıyoruz. KOBİ'ler ekonomimizin motoru, bu motorun güçlü bir şekilde çalışmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Hazinenin söz konusu kefaleti sayesinde krediye erişimin artmasını, daha düşük faizlerle bunun sağlanmasını, vadenin makul düzeyde olmasını beklediklerine dikkat çeken Şimşek, "Sürdürülebilir bir finansman iklimi oluşturmak istiyoruz, bu sistemden amacımız da bu. İnanıyorum ki bu sistem sayesinde ekonomimiz daha da canlanacak, piyasalarda bu hissedilecek. KOBİ'lerimiz ciddi bir şekilde nefes alacak ve böylece ülkemizin büyüme hedeflerine ulaşmasında da bu sistemin büyük bir katkısı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, KOBİ dışı firmalara da bu imkanın sağlandığını belirterek, "Geniş bir kullanıcı kitlesini hedefliyoruz. KOBİ'lere 12 milyon liraya kadar bu sistem çerçevesinde kredi verilebilecek. KOBİ dışı firmalara aslında 50 milyon dolardır fakat 50 milyon TL'sine kadar bankalar doğrudan doğruya geriye kalanını da Kredi Garanti Fonu'nun değerlendirilmesinde tabi tutularak, ciddi bir alan sağlamış oluyoruz" dedi.

İHRACATÇILARA YÜZDE 100'E KADAR KEFALET LİMİTİ

İhracatçılar için yüzde 100'e kadar kefalet limitini sağladıklarını kaydeden Şimşek, "Bu çok önemli çünkü artık ihracat seferberliğinin zamanı. İhracat ve yatırım seferberlik dönemindeyiz. Artık hiçbir firma sırtını iç piyasaya iç piyasa dinamiklerine dayayarak sürdürülebilir bir iş modeli kuramaz. Türkiye'nin hem dövize ihtiyacı var. Hem de içerideki talebe yönelik olarak çok ciddi dış pazarlar var. Bunu dengelemesi ve pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi lazım. İhracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti olan işletmelerimizin tümüne yüzde 100'e kadar Hazine kefaleti ile kredi sağlama imkanı sunuyoruz" diye konuştu.

"SİSTEM UÇUŞA GEÇECEK"

Şimşek, KOBİ'lerin hızlı bir şekilde finansmana erişeceğini sözlerine ekleyerek, Hazine kefaletinden son 4 ayda yararlanan firma sayısının ise 70 bine ulaştığını bildirdi. Şimşek, "Sistem çalışıyor. Sistem doğru kurgulandı. Şimdi sistem uçuşa geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

"Zor durumdaki firmalara el uzattığımız için komisyonu 10 binde 3'e indirdik" diyen Şimşek, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu çok önemli sadece Kredi Garanti Fonu'nun masraflarını karşılamak amacıyla. Zor durumdaki firmalara el uzatırken komisyonda fiilen bir anlamda kaldırılmış oluyor. Sadece ufak bir masraf karşılanmak üzere 10 binde 3'lük bir limit söz konusu. Bundan çok önemli bir konu daha var bankalarımızı teşvik edecek bir husus, Hazine kefaleti olduğu içi bu bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranında da kolaylık sağlıyoruz. Yani bir anlamda Hazine destekli kefalet birinci dereceden teminat olarak değerlendirildiği için Hazine destekli bu sistem ile sağlanan krediler bankaların sermeye yeterlik oranını da olumlu yönde etkileyecek. Güçlü bir şekilde 250 milyar lirayı değerlendireceğiz. Amacımız yatırım ve istihdamı arttırmak. Biz üretenin, istihdam sağlayanın ve dışarıya satanın yanındayız."

Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Şimşek, darbe girişimi sonrasında birçok tedbirin alındığını kaydetti. Şimşek, yaklaşan 16 Nisan halk oylamasına ilişkin, "Güçlü bir 'evet'ten sonra memleketin önü açılacak. Belirsizlikler ortadan kalkacak" dedi.

Şimşek'in konuşmasını ardından, Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF) arasında, KOBİ'lerin ve ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kredi kefalet sistemine ilişkin protokol imzalandı.

(Benan Özben/ İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şimşek'ten Bankalara Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement