'Sipariş Kardeş' Büyüdü, Ablasına Can Aşısı Oldu

12 yaşındaki Gizem Güvenkaya'ya ilik donörü olup yaşatması için geçen yıl 'sipariş bebek olarak' dünyaya gelen ve büyümesi beklenen Gülçin, sonunda ablasına 'can aşısı' oldu.
İzmir'de 2001 yılında 2 yaşındayken 'akut lenfoblastik lösemi' teşhisi konulan 12 yaşındaki Gizem Güvenkaya'ya ilik donörü olup yaşatması için geçen yıl 'sipariş bebek olarak' dünyaya gelen ve büyümesi beklenen Gülçin, sonunda ablasına 'can aşısı' oldu.
Doğar doğmaz alınıp saklanan göbek kordonu kanı ile Gülçin'den yaşını doldurduktan sonra alınan kemik iliği kök hücreleri abla Gizem'e nakledildi. Gülçin, hala hastanede yatan ablasını özleyip adını sayıklarken, Prof. Dr. Savaş Kansoy, "İki hafta önce gerçekleştirdiğimiz nakil sonrasında iliğin tutması konusunda iyi işeretler var" müjdesini verdi.
İzmir'de ev kadını 35 yaşındaki İlknur Güvenkaya ile garsonluk yapan 40 yaşındaki Ziya Güvenkaya, büyük kızları 18 yaşındaki Gamze ve 1999 yılında dünyaya gelen ikinci çocukları Gizem ile Kadifekale'de iki odalı evlerinde mütevazı ama mutlu bir yaşam sürüyorlardı. Ancak 2001'de, henüz 2 yaşında olan Gizem'e 'akut lenfoblastik lösemi' teşhisi konuldu, ailenin bütün yaşamı altüst oldu.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatan minik Gizem ve ailesi için zor yıllar başladı. Gizem'in saçları daha bebekken aldığı kemoterapilerle döküldü, gülen mavi gözleri hüzünlendi, gülmez oldu. Tüm tedavilerden sonra Gizem iyileştiğini sandı, kendini iyi hissettiği dönemlerde sevindi. Mahallelerindeki İnkılap İlköğretim Okulu'na başladığı yıl hastalığı nüksetti. Bir kez daha kemoterapilerle yüzleşti. Başlar başlamaz yarıda bıraktığı eğitimini eve gelen öğretmeniyle sürdüren Gizem, 4'üncü sınıfa geldiğinde bir kez daha yıkıldı, hastalığı tekrarladı.
Kızlarının hastalığının sürekli nüksetmesi Güvenkaya ailesini kahrederken, baba yoğun hastane trafiği yüzünden işinden oldu. Gizem, sokakta oynayan arkadaşlarını evlerinin penceresinden seyrederek günlerini geçirirken 6'ncı sınıf öğrencisi oldu ama eğitimini hep evde almak zorunda kaldı.
Öğretmeninin eve gelip ders vermesi Gizem'i hayata bağlayan en önemli etkenlerden biri olurken, talihsiz çocuğa Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Onkoloji Birimi'nde kök hücre nakli yapılması kararı alındı. Önce aile, arkadan akrabalar tarandı, Gizem'e uygun donör çıkmadı. Ardından ülke taraması yapıldı, müjdeli haber alınamadı.
Bunun üzerine yurtdışı donör taraması istendi. Dünyanın her yerindeki kordon kanı ve kemik iliği bankaları tarandı, hiçbir yerden müjdeli haber gelmedi. Hastalığın moral bırakmadığı aile, ekonomik çaresizliklerini çevrenin desteğiyle aşmaya çalışırken, Gizem'in iki kez tekrarlayan hastalığından kurtulabilmesi umudunun kemik iliği kök hücre nakli olduğu vurgulandı.
SİPARİŞ KARDEŞ ÖNERİLDİ
Uygun donör bulunamaması üzerine de Güvenkaya çifti 'sipariş kardeş' önerisine dört elle sarılmak zorunda kaldı. Gizem'in yaşam umudu, adını kendisinin koyduğu kardeşi Gülçin, 2 Mayıs 2010 tarihinde dünyaya geldi. Doğumun ardından anneyle bebeği birbirine bağlayan kordondaki kan alınarak saklandı. Gizem'in şansı dönmeye başladı. Verilere göre kardeşlerin donör olma şansı yüzde 25 olurken, Gülçin ablasına tam uyumlu çıktı. Nakil için Gülçin'in büyümesi beklendi. Nitekim geçen 2 Mayıs'ta yaşına basan Gülçin, hem dillendi, hem ayaklandı.
Doktorlar Gülçin'in donör olabilecek hale geldiğine karar verince Güvenkaya Ailesi soluğu Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nde aldı. Haziran başında kardeşler hastaneye yatırıldı. Gizem, ablası Gamze ile birlikte öncesi ve sonrasında ortalama 50 gün, dış dünyaya tek adım dahi atmayacağı Kemik İliği Transplantasyon (KİT) Ünitesi'ne yattı. Simsiyah saçlarıyla girdiği KİT Ünitesi'nde verilen ilaçlarla bir kez daha saçları dökülen Gizem'in, 10 yıldır mücadele ettiği hastalığı yenmek için son kozu 22 Haziran'da oynandı. 13 aylık kardeş Gülçin'in kordon kanı ve kemik iliği kök hücreleri abla Gizem'e nakledildi.
Gizem, ablası Gamze ile KİT Ünitesi'nde müjdeli haber bekleyerek günlerini geçirirken, minik Gülçin, anne ve babasıyla evlerinin şartlarının çok kötü olması nedeniyle geçici olarak Ege Üniversitesi Hastanesi Hastaevi'ne yerleştirildi. hasta kızları Gizem'i bir süre daha kalacağı odanın dışından görebilen anne İlknur Güvenkaya, "Gülçin ablasına şifa olacak, hayat verecek. Buna inanıyoruz. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.
- KUTU
İYİ İŞARETLER VAR
GİZEM Güvenkaya, iliğin tuttuğu müjdesini almayı heyecan içinde beklerken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Pediatrik Kemik İliği Nakli Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy şöyle konuştu:
"Bu hastalık kemoterapilere karşın Gizem'de ikinci nüksünü yaptı. Sadece kemoterapi ile bundan sonraki yaşamında bu hastalık olmadan sürdürebilmesi pek mümkün görünmüyordu. Aile içi, aile dışı, yurtdışında kemik iliği kök hücre nakli için uygun donör arandı, bulunamadı. Yine tüm dünyada uygun göbek kordonu kanı arandı, bulunamadı. Geçen yıl dünyaya gelen kardeşi hastamız için büyük şans oldu. Üstelik kardeşi tam uyumlu çıktı. Alınan göbek kordonu kanı yeterli olmayacağı için bebeğin büyümesini bekledik. Hem kordon kanı hem de kemik iliği kök hücreyi birlikte hastamıza nakletti. Nakil olalı iki haftayı geçti. İliğin tutması yönünde işaretler çok iyi, olumlu. Bir süre sonra kesin konuşabileceğiz. " - İzmir