FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla kayyum atanan gıda ve dayanaklı tüketim mallarına yönelik hizmet veren şirketin ortağı iki kardeşin, iş yerlerine yönelik daha önce yapılan operasyondan 15 gün sonra, yaşadıkları kayyum korkusuyla "muvazaalı" hisse devri yaptıkları belirlendi.
AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Ereğli ilçesinde 1 6 Ekim 2015'te FETÖ/PDY soruşturma kapsamında Karadeniz Ereğli Sanayici ve İşadamları Derneği ile bazı şirketlere ait iş yerlerinde arama yapılarak evrak ve bilgisayar kayıtları incelemeye alındı.
Operasyondan 15 gün sonra gıda ve dayanaklı tüketim mallarına yönelik hizmet veren şirketin ortağı iki kardeşten E.S.Ç'nin hissesini oğlu F.Ç'ye, M.Ç'nin ise diğer kardeşleri S.Ç'ye devrettiği tespit edildi.
Yürütülen soruşturma kapsamında, hisse devir işlemlerinin muvazaalı bulunduğu, bu işlemin yapılmasının sebebinin söz konusu kişilerin 16 Ekim'de gerçekleştirilen aramalardan sonra şirketlerine uygulanacak muhtemel bir yaptırımın önüne geçmek ve kendileriyle bu şirketlerin irtibatlarının bulunmadığı izlenimini yaratmak istedikleri değerlendirildi.
Alınan tanık ifadeleri doğrultusunda da "Ereğli ilçesinde bu şirket ve şahısların halen FETÖ/PDY'ye yardım ettiği" belirlendi.
Soruşturmada daha önce kayyum atanan maden şirketinin yöneticisi olan H.D'nin, Kilimli ilçesinde bulunan başka bir maden şirketinin de ortağı olduğu ve FETÖ/PDY yapılanmasında aktif rol oynadığına dair kuvvetli şüphe oluşturan delillerin bulunduğu da tespit edildi.
Bunun üzerine Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca iki şirkete yönelik yönetim organlarının yetkilerinin tümüyle devredildiği kayyum talebi, Sulh Ceza Hakimliğince değerlendirildi.
"Kayyumlara tüm yönetim yetkisi devredildi"
Sulh Ceza Hakimliğince, "atılı suçu oluşturan somut delillerin toplanabilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi, örgüt yapılanması, bu yapılanmada yer alan kişilerin örgüt faaliyet tarzının ve eylemlerine ilişkin finansal kaynaklarının belirlenebilmesi için para hareketlerinin takibinin ve örgüte giden kaynakların denetlenip engellenmesi gerektiğinin" anlaşılmasıyla şirketlere kayyum atanması gerektiği kanaatine varıldı.
Kayyum atanacak şirketlerin hacmi, şirket kapsamında işlendiği iddia edilen suçların niteliği ve yoğunluğu değerlendirildiğinde yönetim organının kararlarını denetlemek üzere kayyum atanmasını yeterli görmediği öğrenilen hakimlik, "devletin yapısına yönelik oluşturulan paralel bir örgüt yapılanması ile hükümeti yıkmaya ve görevini yapmaya engel olmaya çalışıldığı yönünde iddialar ve kuvvetli suç şüphesi oluşturacak deliller bulunan FETÖ/PDY adı altındaki yapılanmanın faaliyetlerine katılan, bu faaliyetleri meşru göstermek ve örgütün propagandasını yapmak için faaliyetlerde bulunan şirketlere sadece denetim yönünden kayyum atanmasının bu suçların işlenmesine engel olmayacağını" değerlendirdi.
Hakimlikçe, iki şirketin yönetim organının yetkilerinin tümüyle devredileceği 3 kayyum atanmasına ve yeni şirket yönetiminin bu kayyumlar tarafından belirlenmesine karar verildi.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 9 ve 13 Nisan'da kent merkezi, Kozlu, Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde örgüte finansal destek sağladığı iddiasıyla 16 şirkete kayyum atanmıştı.
Dün ise kent merkezi ve Ereğli'de, bünyesinde 5 pastane şubesi bulunan gıda ve dayanaklı tüketim mallarına yönelik hizmet veren şirket ile Kilimli ilçesindeki maden şirketine kayyum atanmasına karar verilmişti.
Son Dakika › Güncel › Şirketlerini 'Kayyum' Korkusuyla Yakınlarına Devretmişler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?