Şırnak Beyzbolun Atası Guhşegi, Modern Sporlara Uyarlandı - Son Dakika
Güncel

Şırnak Beyzbolun Atası Guhşegi, Modern Sporlara Uyarlandı

Şırnak'lılar, Amerika'nın en popüler spor dalları arasında yer alan Beyzbolun, aslında kendilerinin ata sporu olan Guhşegi olduğunu ileri sürerken, yüzyıllardır oynanan ve genç-yaşlı herkesin çok iyi bildiği 'Guhşegi' sporu, her yönüyle Beyzbol'aa benzetiyor.

08.05.2018 11:40

Şırnak'lılar, Amerika'nın en popüler spor dalları arasında yer alan Beyzbolun, aslında kendilerinin ata sporu olan Guhşegi olduğunu ileri sürerken, yüzyıllardır oynanan ve genç-yaşlı herkesin çok iyi bildiği 'Guhşegi' sporu, her yönüyle Beyzbol'aa benzetiyor. Şırnak'ta, at kılından yapılan özel bir topla, 6'şar kişilik 2 takım arasında oynanan Guhşegi'nin beyzboldan tek farkı, oyun alanında bir sınırlamanın olmaması. Şırnak Üniversitesi ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü, yaptığı çalışmalarla Guhsegi'ye puanlama ve saha sınırı getirerek modern sporlara uyarladı.

Şırnak'ta, yüzyıllardır oynanan ve ata sporu olarak kabul edilen Guhşegi, modern sporlara uyarlandı. Guhşegi'nin Şırnak'tan Amerika'ya göç eden Ermeniler tarafından götürüldüğü, zamanla Guhşegi oyunun beyzbola dönüştügü ileri sürülüyor. Şırnak Üniversitesi yaptığı çalışmayla, 14 kişilik Guhsegi takımını kurarken, Şırnak Belediyesi ise, Guhşegi oyununun turnuvasını düzenleyerek unutulmaya yüz tutmuş ata sporunu yeniden canlandırmayı hedefliyor.

'DEDELERİMİZİN, DEDELERİNİN OYNADIĞI OYNADIĞI OYUN'

Şırnak Üniversitesi bünyesi'nde kurulan Guhşegi takımı antrenmanlarını izlemeye gelen Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Guhşegi vuruşu gerçekleştirdi. Rektör Prof.Dr.Erkan, çocukluk yaşlarında Guhşegi oyunu oynağını dile getirerek, bu oyunu dedelerinin dedeleri tarafından bile oynandığı hatırlattı. Rektör Prof.Dr.Erkan, "Guhşegi dediğimiz bizim ata sporumuz. Dedelerimizin, dedelerinin oynadığı beyzbolun atası olan bir spor. Biz bunu tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Gençlik Spor Bakanlığı'nın da Guhşegi yerel sporlar olarak onaylanması söz konusu. Aynı zamanda biz Şırnak Üniversitesi'nde spor bölümünü kurduk. Guhşegi takımını kurduk. Artık Şırnak Üniversitesi Guhşek takımı turnuvalara başladı. Guhşegi'nin Şırnak'tan Avrupa'ya göç eden kişiler tarafından götürüldüğüne dair kitaplar var. Amarika'ya gidişi beyzbolun atası olması bu döneme rastlıyor. Bizim çocukluğumuzda köyde harman alanlarında bu oyunun oynandığını hatırlıyorum. Geçen sene Guhsegi'yi biraz canlandıramaya çalıştık ama yapamadık. İnşallah bu sene gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

'AMERİKAN BEYZBOLUNUN ATASI OLARAK BİLİNİYOR'

Gençlik Spor İl Müdürlüğü Geleneksel Spor ve İl temsilcisi Veysi Üstek ise, oyunun tekniği hakkında bilgi verirken, oyunun 6-7 kişi tarafından oynandığını ifade ederek, "Hızlı oyuna ve vuruş tekniğine dayalı bir oyun. 6-7 kişi ile oynanan bir oyun. 50 metre uzunluğunda 40-50 metre genişliliğinde olan alanlarda bizim babalarımız, dedelerimiz, oynuyordu. Genellikle hücum ve savunma takımları diye ikiye ayrılır. Her oyuncunun bir vuruş hakkı vardır. Son oyuncunun üç vuruş hakkı vardır. Bir oyuncu topa vurduktan sonra, diğer yarı alana geçerek tekrar kendi alanına geçtiği zaman tekrar bir vuruş hakkı elde eder. Bir oyuncu gidip geldiği zaman bir puan kazanmış oluyor. Bunlar puan sıralamasına göre kazananı beli ediyor. Eskiden bu oyun puan usulüne değil de kim daha hücum ederse o taraf kazanmış kabul ediliyordu. Günümüzdeki spora çevirdiğimiz zaman bir sayı olması gerekiyordu. Bu sayı sistemini de bu şekilde çözdük. Eskiden hakemler yoktu. Belli bir zaman dilimi yoktu. Şu an artık yarım saatlik iki devre şeklinde oynanıyor. Geçmişte olduğu gibi bu Amerikan Beyzbol'unun atası olarak biliniyor. Buradan oraya göç ettiği sanılıyor. Yaşanan bölge olayları nedeni ile bu oyun artık kaybolmaya doğru gidiyor. Bizde Şırnak'ın gençliği olarak bu oyunu yaşatmayı umuyoruz. Bu da bizim geleneksel oyunumuz. Bunu geliştirip bir federasyon bünyesi adı altında bu sporu yaşatmayı düşünüyoruz"dedi.

Şırnak Beyzbolun Atası Guhşegi, Modern Sporlara Uyarlandı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak Beyzbolun Atası Guhşegi, Modern Sporlara Uyarlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement