Siyasi Sürece Devam' - Son Dakika
Güncel

Siyasi Sürece Devam'

Siyasi Sürece Devam\'

Irak Başbakanı Nuri Maliki, çatışmaların ve IŞİD ilerleyişinin sürdüğü ülkede yeni bir hükümet kurulması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

18.06.2014 15:47

Maliki ülkedeki son durumla ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Ülkemizde yaşananlara rağmen siyasi süreç devam ediyor, yeni bir hükümet kurulması için çalışmalar sürecek ve nihayetinde hükümet kurulacak" dedi.

Irak'a karşı bir komplo kurulduğunu savunan Maliki, "Bu komplo bize karşı bölge ülkeleri tarafından kurulmuş uğursuz bir komplodur. Bu terörist dalga  kendisine destek veren ülkelere de taşınacaktır" ifadelerini kullandı.

Maliki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"IŞİD saldırılarını devrim olarak sunanlar gerçekleri farklı göstermeye çalışıyor. Yaşananlar bizim açımızdan beklenmedik ve büyük bir darbeydi ancak biz dik durmayı başardık, mücadelemiz sürecek. Bize karşı kurulan komplo siyasetin kulislerinde başladı ve silahlı güçlere teslim edildi. Ancak Irak, Sünniler, Şiiler, Kürtler ve Arapları ile birdir"

'Aşiretler IŞİD'i kınasın'

Irak Başbakanı ayrıca, Irak'taki aşiretlere Irak Şam İslam Devleti'nin eylemlerini kınama çağrısında da bulundu.

Maliki yönetimi sert politikaları nedeniyle Sünniler, Kürtler ve bazı Şii liderlerin de tepkisini çekiyor.

Irak'ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD'in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul'da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD'in bölgeye yaptığı saldırının ardından  Irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD Suriye'deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak'a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD, hedefinin Bağdat'a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Irak'ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004'te Irak'ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi'nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak'taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak'ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi'de etkili olan örgüt son olarak Musul'da kontrolü ele aldı.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Siyasi Sürece Devam' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement