Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi Kuruluyor

Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi Kuruluyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, soğuğun şiddeti ve süresi tarım sektöründe büyük maddi zararlara yol açtığından, soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi kuruyor.

07.05.2014 18:17

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, soğuğun şiddeti ve süresi tarım sektöründe büyük maddi zararlara yol açtığından, soğuğa dayanıklı bitki türlerinin geliştirilmesi için Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi kuruyor.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak test merkezinde, dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleri ile bu değişimlere iyi uyum sağlayabilecek ve bu şartlarda yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli bölgelerinde soğuk zararı nedeniyle buğday üretiminde çok önemli olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekilerek, "Tohumluk dağıtım planlamasında önerilen ve hatta dağıtılan çeşitlerin, soğuğa dayanma derecelerinin bilinmeden iklim sert ve soğuk zararının yoğun görüldüğü bölgelerde çiftçileri kış ve soğuk zararı nedeniyle büyük kayıplara uğramakta. Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu, Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de kış ve soğuk zararı önemli ürün kayıplarına sebep oluyor. Bu nedenle en önemli çeşit geliştirme merkezleri olan Tarımsal Araştırma Enstitülerinin ve diğer kuruluşların yürüttüğü ıslah çalışmalarında sadece doğal koşullarda soğuğa dayanıklılık gözlemleri alınıyor" denildi.

Dayanıklılık çalışmaları doğal ortamların yanı sıra istenilen şartların oluşmama riskine karşı kontrollü şartlarda da yapılması gerektiğinden soğuğun şiddetindeki değişiklikler seleksiyon açısından kısıtlama teşkil etiği ifade edilerek şöyle denildi:

"AR-GE faaliyeti yürüten tohumculuk şirketlerinin de son yıllarda yurt dışından getirdikleri çeşitlerin uzun döneminde adaptasyonları denenmediklerinden soğuktan zarar görmesi engellenememektedir. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak merkezde yürütülecek çalışmalar ile soğuğa dayanıklılık testleri kontrollü şartlarda yapılacağından bu olumsuzluklar ortadan kalkacak. Enstitüler, üniversiteler ve ıslah-adaptasyon çalışmaları yürüten tohumculuk firmaları, materyalini erken kademede test ederek seleksiyon şansı yakalamış olacak, böylece binlerce genotipi ileri kademelere aktarmadan eleyebilecekler. Bu da araştırıcılara önemli bir zaman, işgücü ve maliyet tasarrufu sağlamış olacak. Ülkesel tohumluk üretim ve dağıtım planlamasının bu proje sonuçları dikkate alınarak yapılması durumunda üreticilerin soğuk zararı nedeniyle karşılaşacakları verim kaybı en aza indirilmiş olacak. Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk zararı nedeniyle özelikle yerel çeşitlerin yaygın olarak ekildiği bölgelerde verim kayıpları maksimum düzeyde olduğundan bu proje ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacak. Soğuk zararı nedeniyle oluşan ürün kayıpları müteşebbisleri tedirgin ettiğinden tohumculuk şirketlerinin bölgede faaliyet göstermesine engel teşkil ediyor."

Bu proje ile kurulması planlanan merkezin, Türkiye'de soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yapılacağı en büyük ve kapsamlı ilk merkez olacağı vurgulanarak, "Bu merkezin kurulması planlanan çalışmaların yanı sıra diğer araştırma enstitüleri, özel şirketler ve üniversiteler ile yapılacak ortak çalışmalarda, uygulamalı eğitim çalışmalarında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinde de katkı sağlayacak. Bütçesi 2 milyon 947 bin 459 TL bütçesi Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi 2015 yılı sonunda tamamlanacak" ifadesi kullanıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement