Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili hazırlanan fezlekenin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesinin ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatlarının yeniden inceleme için maden ocağına 7 kişilik bilirkişi heyetinin girmesini istediği, ancak bunun savcılıkça reddedildiği belirtildi. Bu girişimin süreci uzatma amacı taşıdığı iddia edilirken, Alp Gürkan'ın, soruşturmaya dahil edilmesi isteklerinin reddedilmesi üzerine, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız itiraz dilekçesi verdi. Balkız, iddianamede suçun şahsiliği ilkesinin gözetilmediğini, bu nedenle mahkemenin iddianameyi geri göndereceğine inandıklarını dile getirdi.
Geçen 13 Mayıs'ta soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Soruşturma sonrasında tutuklanın şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi için 301 kez, 'olası kastla öldürme' ve 161 kez 'ağırlaştırılmış yaralama' suçlarından dava açıldı. Ayrıca soruşturmada bulunan diğer 37 kişi içinde yine, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' ve 'Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçlarından hazırlanan iddianame de, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi.
FEZLEKE SONRASINDA AVUKATLARDAN BİLİRKİŞİ BAŞVURUSU
Geçen hafta fezlekenin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesinin ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatlarının yeniden inceleme için maden ocağına 7 kişilik bilirkişi heyetinin girmesini istediği belirtildi. Ancak bu talebi değerlendiren savcılığın, daha önce iki kez yeraltı, bir kez de yerüstünde incelemelerden elde edilen delillerin yeterli olduğunu gerekçe gösterip kabul etmediği kaydedildi. Bunun sonrasında da iddianameyi hazırlayıp mahkemeye gönderdiği saptandı. Bu girişimin süreci uzatma, yeni bilirkişi raporuyla sanıkların sorumluluklarını düşürme amacını taşıdığı öne sürüldü.
ALP GÜRKAN İÇİN İTİRAZ GELDİ
Bunun yanı sıra iddianame ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Manisa Barosu Başkanı Avukat Zeynel Balkız, olayın ardından holdingin patronu Alp Gürkan'ın da soruşturmaya dahil edilmesi için Soma Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduklarını,ancak oradan talepleri için takipsizlik kararı geldiğini söyledi. Balkız, bunun üzerine Akhisar Sulh Ceza Mahkemesi'ne bugün itirazda bulunduklarını, çünkü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin yöneticilerinin telefon kayıtları incelendiğinde, aslında gerçek patronun Alp Gürkan olduğunun ortaya çıkacağını, bu nedenle de bu taleplerinde ısrarcı olduklarını dile getirdi.
MAHKEME İADE EDEBİLİR
Zeynel Balkız, iddianameyle ilgili olarak ise, fezlekeden bir farkının olmadığını söyledi. Balkız, şöyle dedi:
"Sadece 45 zanlının ne iş yaptıkları eklenmiş, bir de fezlekenin sonunda, kamu görevlileriyle ilgili olan değerlendirmeler, soruşturma kapsamında olmadıkları için iddianameden çıkartılmış. Bundan başka bir fark yok. Bir de burada suçlular üç bölüme ayrılmış ve üç farklı suçlamayla yargılanmaları talep edilmiş. Ama burada kimin ne kusurunun olup da yargılanmasının istendiği yok. Yargılamada suçun şahsiliği esastır. İddianamede bunu göremiyoruz. Burada bir eksiklik var. Yani ilk 8 kişi içerisinde, hepsinin kusuru aynı değil ama öyleymiş gibi ceza isteniyor. Biz mahkemenin bunu göz önünde bulundurup iddianameyi göre göndereceğini düşünüyoruz." - Manisa
Son Dakika › Güncel › Soma Davasında Yeni Bilirkişiye İzin Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?