Sosyal demokrat belediye başkanları buluşmasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetin özelleştirme ve kamu arazilerinin satışı başta olmak üzere haksız, doğru olmayan uygulamalarının hukuki mücadeleyle durdurulamayacağını söyleyerek, "Kentlerimizi korumak için tüm belediyeler, meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin Gezi ruhunu Türkiye'nin kılcal damarlarına yayıp direnmekten başka çaresi kalmadı" dedi.
Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Genel Kurulu, Türkiye'nin dört bir tarafından gelen 60 belediye başkanının katılımıyla Karşıyaka'da toplandı. Karşıyaka Belediyesi'nin ev sahipliğinde Karşıyaka Nikah Sarayı'nda düzenlenen genel kurul öncesi, "Gençlerin İstihdama Katılımı" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir, İstanbul, Ankara arasında metro kıyaslaması yapıldı. Biz sosyal demokrat belediyeler olarak harikalar yaratmıyoruz. Başka belediyelerin 2 veya 3 liraya yaptığı işi biz 1 liraya hakkıyla yapıyoruz. Onların 1 iş yaptığı yerde biz 2 veya 3 iş yapıyoruz" dedi.
Nerede rant varsa orası satılıyor
Kocaoğlu, son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin gayrimenkullerinin, ormanın, hazine arazisinin, ağaçlandırılacak alanının, yerel yönetimlerdeki plan yetkisinin tamamen alınarak satıldığını söyledi. Önce plan yapıldığını, daha sonra bu alanların satıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, " Örneğin Karşıyaka'da planda spor alanı yaptılar. Sonra sattılar. Parkı sattılar. Nerde rant varsa, kar varsa satıyorlar. Tüm sistem bunun üzerine kurulmuş durumda. İstihdam politikası üretime dayalı ekonominin hayata geçirilmesi için ya da sektörlerin büyütülmesi için bir şey yapılmıyor. Suni bir rant ekonomisi mevcut. Bu rant ekonomisinde suyu bulandırıp parseli ve ülkenin kazanımlarını götürmek anlamında" dedi.
İstanbul'da neredeyse Hazine arazisi kalmadığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, Gezi Parkı'nın da bunların en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Kamu alanları yok ediliyor. Bu hükümetin felsefesinde kamu alanları yaratmak diye bir şey yok. Kamu alanlarını yok etmek var. Çünkü insanlar kamu alanlarına örgütlenirler, etkilenirler, kentlilik bilinci ve dayanışma ruhu gelişir. Bu tür sistemlerin işine gelmez" dedi.
"Hukuk mücadelesi veriyoruz"
Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanlarının yetkilerinin "kuş"a çevrildiğinden yakındığına dikkat çekerek, "Bu doğru. İlçe belediyelerin yetkileri büyükşehir belediyelerine verildi. Ancak, büyükşehir belediyelerinin yetkileri de bakanlıklara veriliyor. Büyükşehir belediyelerinin planlama yetkisi diye bir şey kalmadı" dedi. Başkan Kocaoğlu, hükümetin haksız özelleştirmelerini, doğru olmayan uygulamalarını bugüne kadar hukuki mücadele ile durdurduklarını, ancak Ankara'da bir gecede değiştirilen yasa ve mevzuatla bunun artık imkansız hale getirildiğini söyledi. Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;
"Bugüne kadar haksız özelleştirmeleri, doğru olmayan uygulamaları yargıya müracaat ederek yüzde 90'ın üzerinde durdurduk. Bundan sonra durdurmamız çok zor. Aylarca, yıllarca süren davalarla hukuk mücadelesi verip kazandık. Ama Ankara'da kanun çıkarılarak o delik kapatıldı. Bizim de yapacak bir şeyimiz kalmadı. Bundan sonra biz İzmir'i siz İstanbul'u, Antalya'yı koruyabilmesi için özellikle büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere, tüm belediyeler meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, herkes katılımcı anlayışla mücadele etmekten, yani Gezi ruhunu, Türkiye'nin kılcal damarlarına yayıp direnmekten, halkla birlikte çocukların geleceğini korumaktan başka çaremiz yoktur".
"Tek vücut direnmeliyiz"
Kocaoğlu, CHP'li belediye başkanları ve aday adaylarına da çağrıda bulundu. Aday olacakların şapkasını önüne koyup düşünmesini isteyen Kocaoğlu " Eğer önümüzdeki dönem belediye başkanlığı yapacaksak herkes şapkasını önüne koymak zorundadır. Ufak tefek hesapları parti içi sürtüşmeleri ayrılıkları herkes bir tarafa bırakacak, tek vücut direnecek. Direnemeyecek arkadaş bensem ben olmayayım" dedi. İnsan odaklı belediyecilik yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, "CHP iktidar olup bu kenti, ülkeyi sosyal demokrat felsefe ile yönetmek istiyorsa yerel yönetimlere bugünden itibaren tüm yerel yönetim anlayışımız, sıkıntılı yerler dahil olmak üzere yoğun çaba gösterip çıkış noktaları bulup siyasetin kılcal damarlarına dolaşarak bir koltuk, bir koltuk bir meclis üyesi bir meclis üyesi arttırmak için uyum içinde tek vücut çalışmak gerekiyor" dedi. Kocaoğlu, istihdama yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları anlatarak, hükümetin tüm engellemelerine rağmen İzmir'de tarımı kalkındırdıklarını söyledi.
CHP'li belediyeler başarılı
SODEM Başkanı ve İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sosyal demokratların kalesi olan İzmir'de bulunmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Sosyal demokrat belediyelerin siyasi baskılarla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Öztürk, "İzmir'e ve Aziz Kocaoğlu'na yapılan haksızlıkla birlikte her şey su yüzüne çıktı. Hükümetin baskılarına rağmen, bir çöpünü dahi vermezken, Türkiye'deki CHP'li belediyelerin hiçbir pisliğe bulaşmadan dimdik durabilmeleri büyük başarıdır. Şeyh uçmaz, şeyhleri müritleri uçurur. Birbirimize destek çıkarsak bu partiyi uçururuz" dedi.
Durak, "Belediye yasaları bizi tutsak etti"
El yordamıyla kurulan kentleri modernize etmenin sancılarını yaşadıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, 5216 ve 5393 sayılı belediye yasalarını eleştirdi. Cevat Durak, yerelleşmeyi sağlamak adına çıkarılan bu yasaların demokratik ve katılımcı yerel yönetimden uzak olduğunu ve ilçe belediyelerini tutsak ettiğini söyledi.
"Ulusal istihdam politikamız yok"
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. "Gençlerin İstihdama Katılımı" konulu paneli SODEM'in Genel Sekreteri Onur Eryücel yönetti. Antalya Belediye Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, istihdam konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Kariyer ofisi aracılığıyla 11 bin 800 kişiyi işe yerleştirdiklerini belirten Akaydın, engelli ve kadınlara öncelik verdiklerini söyledi. Genç, eğitimli işsizlik oranının Türkiye'de artış gösterdiğine dikkat çeken Akaydın, ulusal bir istihdam politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Akaydın, "Yüksek Öğretim Kurumu, TÜSİAD'ın asıl işi bu olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde iş edinme politikası konusunda toplanmalı. TÜİK verilerine göre Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 11. Ancak iş aramaktan umudunu kesmiş kitle sayılmıyor. Bu oranın yüzde 15 – 20 olduğunu düşünüyorum. Diplomalı işsizlik oranı ise yüzde 25'in üstündedir" diye konuştu. SODEM ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Türkiye'deki genç nüfus işsizliğinin toplum dokusunu bozduğunu, gençlere mutlaka iş bulunması gerektiğini söyledi.
SODEM buluşmasına SODEM ve İstanbul Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altıngün, Sarıyer Başkanı Şükrü Genç, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünlü, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, İzmir'in ve Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ilçe belediye başkanları katıldı.
Son Dakika › Güncel › Sosyal Demokrat Başkanlar Karşıyaka'da Buluştu - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?