Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Türkiye'deki Milli Parklar arasında yer alan Spil Dağı'nın endemik bitki cenneti olduğu söyledi. Spil Dağı'nda bilimsel araştırmalarla belirlenen 78 endemik bitki bulunduğunu kaydeden Bayrak, bu bitkilere zarar verenlere 33 bin 862 lira para cezası kesildiğini açıkladı.
Manisa turizmine kazandırılması için çalışmalar yapılan Spil Dağı'nda bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte renk cümbüşü başladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, milli parkta 600 civarında bitki çeşidi bulunduğunu söyledi. Endemik bitkiler açısından diğer Milli Parklara göre Spil Dağı'nın daha şanslı olduğuna dikkat çeken Bayrak, Manisa Lalesi'nin kentle özdeşleşmiş en önemli bitki olduğunu dile getirdi. Manisa Lalesi'nin sarı, kırmızı, pembe, beyaz olmak üzere 4 renkten oluştuğunu kaydeden Bayrak, Spil Dağı'nda bahar mevsiminde açan bu çiçeklerin Milli Park'ta renk cümbüşü yarattığını söyledi. Bayrak, "Baharla birlikte Spil Dağı canlandı. Başka yerlerde olmayan Manisa Lalesi, şakayık gibi çiçekler doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Doğa tutkunları ve turistler Milli Park'a has bitkileri görmek için Spil'e geliyor" dedi.
ENDEMİK BİTKİLERE ÖZEL KORUMA
Milli Park'taki endemiklerin korunması ve çoğaltılması için büyük çaba harcadıklarını dile getiren Bayrak, bu bitkilerin koparılmaması gerektiğini söyledi. Özellikle Manisa Lalesi'nin ilgi çektiğini belirten Bayrak, "Özellikle lalelerin çiçek açtığı dönemde hem görevlilerimiz hem de jandarma ekipleri tarafından sıkı kontroller yapılıyor. Vatandaşlarımızı buna büyük hassasiyet göstermeleri konusunda uyarıyoruz. Endemik bitkilerin koparılması ve zarar verilmesi biyolojik çeşitliliğin korunması çerçevesinde yasaktır. Bunu yapan kişilere ve özellikle biyokaçakçılara 33 bin 862 lira para cezası veriliyor" diye konuştu.
DOĞA TURİZMİ CANLANACAK
Spil Milli Parkı'nda turizmin canlanması için altyapı çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Bayrak, konaklama merkezleri, ziyaretçi merkezi araştırma enstitüsü ile turist sayısının artacağını söyledi. Araştırma Enstitüsü'nün yanı sıra botanik bahçesi ve orman müzesinin de milli park içerisinde yer alacağını belirten Bayrak, "Altyapı çalışmalarının ardından bu saydıklarımız yapıldığında Spil, doğaseverler için daha cazip hale gelecek. Üniversitelerle birlikte çalışma yapılacak. Adını Spil'den alan endemiklerin teşhirini sağlayacak bir botanik bahçesi yapmak istiyoruz. Bitki botanik turları yapacağız. Endemikler turizme kazandırılacak. Altyapı ile birlikte Spil'de doğa turizmi canlanacak" dedi. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Spil, Endemik Bitki Cenneti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?