Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'nın, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından soykırımdan kaçanların orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahta geleneksel olarak düzenelenen ve 3 gün önce başlayan "ölüm yürüyüşü", Potoçari Anıt Mezarlığında sona erdi.
Türkiye'nin yanı sıra İspanya, ABD, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Almanya, Avusturya ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden binlerce kişi, Bosna'daki savaşın en büyük acısının yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların Tuzla'ya ulaşmak için kullandığı "ölüm yolu"nda 3 gün önce buluştu. Tuzla kenti yakınlarındaki Nezuk kasabasından yola çıkan vatandaşlar, savaş esnasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, Bosna'nın doğusunda görev yapan Hollandalı askerlerin karargah olarak kullandığı eski akümülator fabrikasının karşısındaki Potoçari Şehtlik Mezarlığı'na girerken duygulu anlar yaşadı. Ellerinde Bosna Hersek'in savaş dönemindeki zambaklı bayraklarını ve Türk bayraklarını taşıyan katılımcılar, Srebrenitsa kurbanlarınını mezarları başında dua ederek, geceyi geçirecekleri Potoçari'deki kamp alanına gittiler.
Bu yıl 9'uncusu düzenlenen yürüyüşe AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko da katıldı. Potoçari'ye vardıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Inzko, Srebrenitsa'nın her zaman iki imajının olacağını, birisinin asla unutulmaması gereken kurbanlar, ikincisinin ise "ölüm yürüyüşü"nün geleceğe dönük "barış yürüyüşü" olması gerektiğini söyledi.
Bu yıl 40 kilometre yürüdüğünü söyleyen Inzko, "Ama Srebrenitsa'dan kaçanların yaşadıklarının yanında bu hiçbir şeydir. Ben önümüzdeki yıl da katılmayı düşünüyorum" diye konuştu.
"Ölüm yürüyüşü"ne katılan Saraybosnalı Elis Kalçar, yaklaşık 150 kilometre mesafe yürüdüğünü ifade etti. Kalçar, "Saraybosna'dan 8 gün yürüdük, Nezuk'ta diğer gruplara katıldık. Bu duygular anlatılamaz" dedi.
İsveç'te yaşayan Bosna Hersekli Amra Osmançeviç de bu yıl yaklaşık 70 kilometre yürüdüklerini ifade ederek, "Savaşta çok sayıda akrabamı kaybettim. Bu yürüyüşe katılmak yapabildiğim en ufak şeydir" diye konuştu.
Potoçari'ye ulaşmak için her gün 35 kilometre yol kateden katılımcılar, 3 günü yolda geçirdi. Geceleri, ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçiren katılımcılara, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili bilgiler verildi ve sinevizyon gösterisi sunuldu. Ayrıca, soykırımdan kaçmak için "ölüm yolu"nu kullanarak sağ kalmayı başarabilenler ise yaşadıklarını anlattı.
Bu arada, ölüm yürüyüşüne katılanlara Byrampaşa Belediyesi'nin organize ettiği "Bereket Konvoyu" tarafından iftar verilecek. - Republika Srpska
Son Dakika › Güncel › Srebrenitsa Sokırımının 18. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?