BUDAPEŞTE/ Bosna'daki Srebrenitsa soykırımının kurbanları Macaristan'ın başkenti Budapeşte ve Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen törenlerle anıldı.
Macaristan hükümeti tarafından ülkede yaşayan Müslümanların resmi temsilcisi olarak kabul edilen Macar İslam Cemiyeti, Budapeşte'de Kahramanlar Meydanı'nda soykırımın 20. yılında anma töreni düzenledi.
Macar İslam Cemiyeti Başkanı Zoltan Bolek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan'da Srebrenitsa soykırımından bugüne siyasi ya da sivil hiçbir oluşumun bu güne kadar soykırımla ilgili herhangi bir program düzenlemediğini söyledi. Bolek, "Her yıl Srebrenitsa'da soykırımı anma törenlerine katılıyorduk. Bu dehşet verici olayı Macarlara da anlatmak için bu yıl Macaristan'ın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Kahramanlar Meydanı'nda tören düzenleme kararı aldık. Geniş katılımdan dolayı çok memnun olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi.
Törene Macaristan Başbakanlık yetkilisi Zoltan Csalloközi, Macar Yeşiller Partisi yetkilileri, Pakistan, Slovenya ve Polonya'nın Macaristan Büyükelçileri ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Budapeşte Din Hizmetleri Koordinatörü Hüseyin Ersoy da katıldı.
Programda, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda da bulunuldu, soykırım hakkında fotoğraf sergisi açıldı.
Danimarka'da tören
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da Bosnalı Gençlik Derneği ve Bosnalı Öğrenciler ve Akademisyenler Derneği (UBS) tarafından anma töreni düzenlendi.
Törene katılan yüzlerce kişi katliamda hayatını kaybeden 8 binden fazla Boşnak için mumlar yaktı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Kalabalık daha sonra bugün toprağa verilen 136 cenaze için gökyüzüne 136 balon bıraktı.
Danimarka'nın Birlik Listesi partisi milletvekili Nikolaj Villumsen, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "8 binden fazla Müslüman erkek katledildi ve hala cenazeleri bulunamayan kişiler var. 20 yıl sonra bile toplu mezarlar ortaya çıkıyorken hala adına 'soykırım' demiyorlar" ifadesini kullandı.
Bosnalı Öğrenciler ve Akademisyenler Derneği Başkanı İsmir Aksamija ise "Bu soykırımın Birleşmiş Milletler bölgedeyken yaşanması olayın vahametini daha da arttırıyor. Boşnaklar dünyanın onlara sırt çevirdiğini düşünüyor ve en azından olayın faillerinin yakalanmasını ve bunun bir soykırım olarak kabul edilmesini istiyorlar" dedi.
Anma töreni sırasında adına "Srebrenitsa Çiçeği" adı verilen soykırımın sembolü el yapımı çiçekler satıldı. Buradan elde edilecek gelirin Srebrenitsa'da yakınlarını kaybedenlere gönderileceği bildirildi.
Son Dakika › Güncel › Srebrenitsa Soykırımının 20. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?