Su Kayıp ve Kaçakları Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Su Kayıp ve Kaçakları Çalıştayı

Su Kayıp ve Kaçakları Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, suyun bedel ödemeden kullanılmasının alışkanlık haline getirildiğini belirterek, herkesin kullandığı su miktarını bilmesi ve bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

01.04.2013 13:14

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, suyun bedel ödemeden kullanılmasının alışkanlık haline getirildiğini belirterek, herkesin kullandığı su miktarını bilmesi ve bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliğinin desteğiyle Su Kayıp Kaçakları Çalıştayı düzenledi.

Çalıştayda, ülkedeki su kayıp ve kaçaklarının takibi, kontrolü ve önlenmesi amacıyla hazırlanan Su Kayıp ve Kaçakları Yönetmelik Taslağı değerlendirildi.

Akca, çalıştaydaki konuşmasında, su kirliliğiyle mücadelenin, öncelik verdikleri konular arasında yer aldığını, 2008'den beri havza koruma eylem planları hazırlayarak, uyguladıklarını belirtti.

Su kirliliğiyle havza bazında etkin mücadele için çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Akca, 2013 sonunda havza koruma eylem planlarını tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.

Ergene Havzası'ndaki kirliliği anımsatan Akca, "Ergene Havzası, Türkiye'de su kirliliğinin adeta laboratuvarıdır. Bir havzanın, nasıl kullanılmaması gerektiğinin en güzel örneğidir. Bir su kaynağı nasıl kirletilir en canlı örneğidir. Burada 5 Mayıs 2011'de yürürlüğe koyduğumuz Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nı an an kontrol ederek, belli bir noktaya doğru götürüyoruz. Ergene'yi en kısa sürede temiz su kaynağı haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Müsteşar Lütfi Akca, su kullanımlarının kayıt altına alınması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Devlet Su İşlerinin (DSİ) konuyla ilgili geçmiş yıllarda başlattığı çalışmalar devam ediyor. Yüz binlerce kuyuyu kontrol etmek, kayıt altına almak ve ölçmeye başlamak, hem teknik hem de sosyal açıdan çok zor. Çünkü insanlarımız suyu, bedel ödemeden kullanmayı alışkanlık haline getirmişler. Toplumların alışkanlıklarını değiştirmek de maalesef çok kolay değil. Herkesin kullandığı suyun miktarını bilmesi ve bedelini ödemesi gerekiyor."

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin de mühendisinden operatörüne kadar tüm belediye personelinin faydalanması için su eğitim merkezi kurulması konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

-Su Kayıp ve Kaçakları Yönetmelik Taslağı-

Çalıştayda ele alınan Su Kayıp ve Kaçakları Yönetmelik Taslağı'na göre, belediyeler ve belediye bünyesindeki su şirketleri yükümlü tutulacak. Su hacminin sürekli ölçülmesi ve şebeke için coğrafi bilgi sistemleri veri tabanının oluşturulması sağlanacak. Veri tabanlı kontrol ve gözetleme sisteminin kurulması ve dağıtım sisteminin hidrolik modellemesinin yapılması da öncelikli çalışmalar arasında yer alacak.

Su kayıp ve kaçaklarının azaltılması için su bütçesi belirlenecek. Yasal tüketim miktarının tespit edileceği çalışma kapsamında, sayaç hatası, yasa dışı bağlantı ve hırsızlık gibi nedenlerle meydana gelen ticari kayıplar belirlenecek. Ayrıca sızıntı miktarı tespit edilecek. İzinsiz tüketimin engellenmesi, basınç yönetiminin yapılması, sızıntı tespiti sonrası doğru onarım, altyapının bakımı ve yenilenmesi de esas olacak.

Halihazırda veri tabanlı kontrol ve izleme sistemi bulunan belediyeler, su kayıp oranlarını yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde yüzde 40, takip eden 2 yıl içerisinde ise yüzde 30 düzeyine indirmekle yükümlü tutulacak.

Henüz veri tabanlı kontrol ve izleme sistemi bulunmayan belediyeler ise su kayıp oranlarını yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde yüzde 40, takip eden 2 yıl içerisinde ise yüzde 30 düzeyine indirecek.

Bütün tüketim noktalarının abonelik işlemlerinin yapılması ve bütün abone noktalarına mutlaka sayaç takılması sağlanacak. Tüm sayaçlar düzenli okunacak ve bakımları yapılacak. 10 yıldan daha eski sayaçlar yenilenecek. B sınıfı ve daha düşük tipteki sayaçlar, C sınıfı sayaçlarla değiştirilecek.

Belediyeler su tüketimiyle ilgili her yıl kasım ayının sonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığına rapor verecek. Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere uymayan belediyelere idari yaptırım uygulanacak. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Su Kayıp ve Kaçakları Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement