MEHMET SIDDIK KAYA - Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Dr. Zakir Elçiçek'in "Öğretmenlerin Mesleki Gelişmelerine Farklı Bir Bakış" adlı doktora tezinin uygulandığı okulda, öğrencilerin sınav ve yarışmalardaki başarı oranı yükseldi.
DÜ Eğitim Fakültesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Dr. Elçiçek'in doktora tezi için hazırladığı "Öğretmenlerin Mesleki Gelişmelerine Farklı Bir Bakış" projesi, Sur ilçesindeki Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulunda uygulandı.
Proje kapsamında Dr. Elçiçek, okulda görev yapan öğretmenlere bir dönem boyunca mesleki eğitim danışmanlığı yaptı, öğretmenlerin istedikleri konularda uzman öğretim üyeleriyle seminerler düzenledi.
Çalışmalar sayesinde öğretmenlerin artan motivasyonu öğrencilerin de başarılarına yansıdı, TEOG'da ilçede 16. sırada yer alan oku, 3. sıraya yükselirken, düzenlenen yarışmalarda öğrenciler çeşitli dereceler elde etti.
Dr. Elçiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin dünyadaki güncel uygulamalar ve Türkiye'deki problemler ışığında öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik bir modelin geliştirilmesi ve uygulamasını kapsadığını söyledi.
Projede üniversite ile okulu, okul ortamında, öğretmenlerin ihtiyaçları bağlamında bir araya getirerek teori ile pratiğin bütünleştirmesinin amaçlandığını kaydeden Elçiçek, öğretmenlerin mesleki gelişimleriyle ilgili sürekli danışabilecekleri bir uzmanın okulda görev almasının, sürekli profesyonel destek ve sorunların anında ve yerinde çözülmesine imkan sağladığını aktardı.
Sur ilçesinde Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulunda mesleki gelişim danışmanı olarak çalıştığını ifade eden Elçiçek, şöyle devam etti:
"Çalışma kapsamında öğretim üyeleri tarafından çeşitli seminerler düzenlendi. Çalışma sonucunda öğretmenler önemli düzeyde motive oldu ve bu motivasyonları eğitim öğretime ve öğrencilere yansıdı. Okulun sınav başarısında ciddi artış oldu. TEOG sınavında daha önce (2014-2015 yılında) ilçede 16. sırada yer alan okul, bu çalışmayla önce 6. sıraya (2015-2016) daha sonra ise 3. sıraya (2016-2017 1. dönem) yerleşti. Bazı sosyal aktivitelerde okul takımları çeşitli dereceler elde etti."
Köy okulundaki bir öğretmenin sürekli danışabileceği uzman bir kişinin okulda var olması, problem yaşadığı konularda istediği zaman destek alabilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Elçiçek, "Öğretmenleri geliştirebilirsek ve öğretmeni ideal bir noktaya getirdiğimizde onlar da kendi öğrencilerini daha iyi geliştirebilirler." diye konuştu.
Bölgedeki ve özellikle okulun bulunduğu Sur ilçesindeki terör olaylarına rağmen projenin uygulanması ve başarılı olmasının dikkate değer olduğunu aktaran Elçiçek, bu çalışmanın ülkenin eğitim sorunlarına çözüm üretmede önemli katkılar sunabileceğini ve özellikle eğitim fakültelerinin olduğu illerde yaygınlaştırılabileceğini vurguladı.
Elçiçek, ülkede öğretmen sayısının doyum noktasına ulaştığına ve böylece eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme misyonunun giderek azaldığını anlatarak, bu durumun bir fırsata dönüştürülerek, mevcut eğitim fakültelerinin, yaklaşık 1 milyon öğretmenin hizmet içi eğitimine, mesleki gelişimine odaklanacak şekilde yapılandırılmasına imkan sağlayan bu projeden yararlanılabileceğini ifade etti.
Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulundaki yönetici, öğretmen, öğrenci ve yardımcı personele teşekkür eden Elçiçek, özellikle öğretmen ve yöneticilerin gönüllü olarak destek verdikleri bu çalışmanın başarıya ulaşmasında onların içten katkılarının önemli olduğunu aktardı.
Proje ödül aldı
Elçiçek, projelerinin eğitim ve öğretim alanında özgün ve modern uygulamaların ödüllendirilerek teşvik edilmesi ve paylaşımının sağlanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca verilen Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülünü almaya hak kazandığını, ödüllerini 7 Aralık 2016 düzenlenen törenle aldıklarını anımsattı.
Öğretmenler daha üretken oldu
Küçükkadı İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Yıldırım Barut da Dicle Üniversitesi ile yaptıkları bu çalışmadan sonra öğretmen ve öğrencilerde büyük bir değişim yaşandığını dile getirdi.
Çalışmanın ardından öğretmen ve öğrencilerin bakış açılarının değiştiğini anlatan Barut, öğretmenlerin daha modern ve üretken olmaya başladığını söyledi.
"Öğretmenlerimiz işin bilincine ve önemine vardı. Bu uygulamadan sonra büyük başarı elde ettik." ifadelerini kullanan Barut, çalışmanın çok önemli yansımalarını gördüklerini bildirdi.
Barut, öğrencilerin sosyal etkinliklerde elde ettikleri başarılarda ve öğretmenlerin TÜBİTAK gibi projeler geliştirmelerinde bu çalışmanın öğretmenler üzerindeki etkilerinin önemli bir payının olduğunu anlattı.
TEOG'da çıtayı yükselttiklerini, il çapında düzenlenen yarışmalarda çeşitli dereceler elde ettiklerini belirten Barut, hatta il birinciliği seviyesine kadar çıktıklarını vurguladı.
"Küçükkadı Koleji olduk"
Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çalışmayla beraber artık bir köy okulu değil, Küçükkadı Koleji olduk. Artık okulumuzu öyle lanse ediyoruz. Daha önce velilerimiz, sadece çocuklarını okula gönderiyordu ama bu çalışmadan sonra velilerimiz de okula gelmeye, bizlerle öğrencilerinin sorunlarını, dertlerini paylaşmaya başladılar. Çalışma sayesinde öğrencilerimize daha iyi ve güzel eğitim vermeye başladık."
Başarı oranı yükseldi
Okulda beden eğitimi öğretmeni Filiz Ateş ise projenin Türkiye'deki öğretmenlerin ihtiyacına yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.
Ateş, çalışma sayesinde motivasyonlarının yükseldiğini anlatarak, "Kız ve erkek öğrencilerimizin voleybol takımları yarışmalarda dereceye girdiler. Hem sportif hem de dersteki başarı oranında yükseliş oldu." diye konuştu.
Projenin kendilerini harekete geçirdiğini söyleyen Ateş, kendilerindeki hareketlenme ve canlanmanın öğrencilere de yansıdığını, bu başarıların sağlandığını aktardı.
Son Dakika › Güncel › Sur'da Doktora Teziyle Gelen Başarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?