Suriye'nin Kimyasal Silahlarının İmha Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin Kimyasal Silahlarının İmha Edilmesi

Suriye\'nin Kimyasal Silahlarının İmha Edilmesi

Alman Meclisi, Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesine destek vermek için bir fırkateyn ile 300 asker gönderme kararı aldı.

09.04.2014 20:09

Alman Federal Meclisi (Bundestag), Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesine destek verme kararı aldı.

Bundestag'da bugün yapılan oylamada, Suriye'nin kimyasal silahlarının Akdeniz'de imha edilmesine güvenlik desteği  sağlamak için bir fırkateyn ve en fazla 300 askeri  gönderme kararı alındı.

Meclisin büyük çoğunluğunun desteklediği kararın oylamasında,  589 milletvekilinden 535'i "evet" oyu kullanırken, 35 milletvekili de karşı çıktı. 19 milletvekili ise çekimser kaldı.

Oylamadan önce bir konuşma yapan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich, Alman askerlerinin Akdeniz'e gönderilmesinin sembolik bir görev olmadığını ifade ederek "Bu silahsızlandırmaya somut bir katkıdır" dedi.

Uzun bir zamandan beri barış olmayan bölgede kimyasal silahların imha edilmesinin küçük bir umut ışığı olduğunu belirten Mützenich, şiddet gören ve ülkelerinden sürgün edilen insanların çaresiz olduklarını anlattı.

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile SPD arasında yeni hükümetin kurulduğu ilk günlerde, Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesine katılınması yönünde karar verilmesini olumlu bulduğunu ifade eden Mützenich, Alman Meclis'inden de bu konuda güçlü bir sinyal çıkması gerektiğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour da Suriye'de daha önce kimyasal silahların kullanıldığını, geçen yıl ağustos ayında çoğu çocuk binlerce kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak "Böyle bir vahşetin  tekrarlanmaması için her şeyin yapılması lazım" ifadesini kullandı.

Nouripour, Almanya'nın güvenlik için gemi göndermesinin büyük bir katkı olmadığını ancak buna destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Suriye'de birçok kişinin kimyasal silahlarla değil, konvansiyonel silahlarla öldürüldüğüne dikkati çeken Nouripour, sadece kimyasal silahların imha edilmesinin yeterli olmadığını vurguladı.

Sol Parti Milletvekili Jan van Aken ise Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesinin doğru olduğunu belirterek "Suriye'deki kimyasal silah programının imha edileceğinden memnunum. Bunun yapılma şekli güvenlik ve ekolojik olarak da doğru" değerlendirmesini yaptı.

Almanya'nın yurt dışına gönderdiği askerlerin sayısının artmasını ise eleştiren Aken, Sol Parti'nin buna destek vermeyeceğini bildirdi.

Asker gönderme  yerine kimyasal silahların satışının durdurulmasını gerektiğini belirten Aken, Suriye'deki sürece Rusya'nın dahil edilmemesini de hata olarak niteleyerek Rusya'nın baskısı olmadan Suriye Devlet Başkanı Esed'in  kimyasal silahlarını imha edilmesine hiçbir zaman onay vermeyeceğini kaydetti.

Aken, Türkiye'nin Suriye politikasının desteklenmemesi için Almanya'nın Türkiye'deki askerlerini ve Patriot savunma sistemlerinin geri çekmesini talep etti.

Alman fırkateyni ve askerleri, Suriye'nin kimyasal silahlarının kullanılmaz hale getirileceği Amerika'ya ait Cape Ray adlı özel gemiyi koruma görevi yapacak. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin Kimyasal Silahlarının İmha Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement