Suriye sınırına güvenlik duvarı örme çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Suriye sınırına güvenlik duvarı örme çalışmaları

Suriye sınırına güvenlik duvarı örme çalışmaları

Diyarbakır'da toplanan BDP'li belediye başkanları, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın sınıra örülmesi planlanan güvenlik duvarı çalışmalarına karşı başlattığı oturma eylemi ve açlık...

01.11.2013 15:51

Diyarbakır'da toplanan BDP'li belediye başkanları, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın sınıra örülmesi planlanan güvenlik duvarı çalışmalarına karşı başlattığı oturma eylemi ve açlık grevine destek amacıyla açıklama yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Kültür Merkezi önünde BDP'li belediye başkanları adına yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da BDP'li belediye başkanlarının toplantısını gerçekleştirdiklerini, toplantılarının BDP Genel Merkezi'nin çağrısıyla BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in başkanlığında sürdüğünü söyledi.

Yerel yönetimleri ve içerisinde bulundukları zaman dilimini irdelediklerini, Ortadoğu halklarının kaderini ve geleceğini etkileyecek Suriye ve Rojava meselesini de konuşma imkanını elde ettiklerini kaydeden Baydemir, yerel yönetimler ve belediye başkanları olarak barışın bu yüzyılın olmazsa olmazı olduğunun bilincinde olduklarını belirtti.

Çatışma ve savaşların en çok yerleşim birimlerinde yaşayan insanların yaşamını derinden etkilediğini, bu nedenle yerel yönetimler ve belediye başkanlarının barışı inşa etmenin en önemli aktörü ve çaba göstericileri olmak durumunda olduğunu aktaran Baydemir, "Suriye ve Rojava'da eşitlik ve özgürlük temelinde kardeşçe bir arada yaşam temelinde barışın inşası bizlerin de kaderinin bir parçası olduğunun farkındayız. Rojava özgürlüğüne kavuşmadığı, Suriye'de özgürlük ve onurlu bir barış tesis edilmediği müddetçe bizler de burada kendimizi özgür hissedemeyiz" dedi.

Bu yüzyılda sınırların anlamını yitirdiği ve esnetilmesi gerektiği tartışılırken, yeni duvarlar örmenin gelecek perspektifi ile ters düştüğünü iddia eden Baydemir, "İnşa edilecek bir duvar Kürt halkının kaderi üzerine örülecek bir duvardır. Kürt halkı buna rıza göstermiyor, göstermeyecektir. Bütün halkımızı 7 Kasım'da Nusaybin'de olmaya ve güçlü bir şekilde barışa, eşitliğe, özgürlüğe ve utanç duvarına karşı çıkmaya demokratik bir refleks ve duruş ortaya koymaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Ortadoğu halklarının barışın mimarı olacağına, bunun ötesinde de başka bir çıkış yolunun bulunmadığına dikkati çeken Baydemir, barışın da kendiliğinden, sadece temenni etmekle gelmediğini, demokratik bir duruş ve talebi ortaya koymayı gerektirdiğini anlattı.

Hiçbir diktatörün ilelebet yaşamadığını, bütün diktatörlerin tarih sayfasında çirkin bir surat olarak kaldıklarını belirten Baydemir, Esed rejiminin de Saddam rejimi gibi ilelebet olmayacağını vurguladı.

Amaçlarının daha fazla insan yaşamını yitirmeden Rojava'nın da özgür olduğu demokratik bir Suriye'nin inşası olduğunu bildiren Baydemir, "Kürtlerin Ortadoğu'da kendi coğrafyalarında statü talep etmeleri annelerin ak sütü gibi kendilerine helaldir. Kürtlerin statü talebini çok ve fazla görenler bana göre demokrasinin temel felsefesiyle çelişik durumdadır. Gökkan'ın ortaya koyduğu duruşu bütün BDP'li belediye başkanları olarak selamlıyoruz, kendisiyle dayanışma içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise Gökkan'ın mücadelesinin yanında olduklarını söyleyerek, "Belediye başkanlarımız 2014 seçimlerinde görev verilsin veya verilmesin irade beyanında bulunarak demokratik toplum örgütlülüğünün yanında olacaklardır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye sınırına güvenlik duvarı örme çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement