Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, "Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz" dedi.
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ORSAM) "Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu: Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler" adlı raporu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) düzenlenen çalıştayda açıklandı.
Çalıştayda bir konuşma yapan AFAD Başkanı Oktay, Suriye'de yaşananların 4. yılına girdiğini ve 20 milyonluk ülke nüfusunun neredeyse yarısının evlerinden ayrılarak başka ülkelere sığındığını anlattı. Kalanların çoğunun da kendi ülkesinde mülteci durumuna düştüğünü kaydeden Oktay, bu mültecilerin bir milyona yakınının Türkiye'de bulunduğunu ve dünyadaki mültecilerden en iyi durumda olanlarının Türkiye'dekilerin olduğunu söyledi.
Türkiye'deki kamplarda çok güçlü bir sistem kurduklarını bildiren Oktay, ayrıca kamp içi ve dışında bulunan Suriyelilerin 470 bine yakınının biyometrik kayıt altına alındığını vurgulayarak, "Suriyeli mültecilerin tamamını kayıt altına aldığımızda ihtiyaç analizi yapabileceğiz" dedi.
Bu sistemi uluslararası kuruluşlarla da paylaşıp, ihtiyaçlar konusunda yardım istediklerini ancak yeteri kadar yanıt alamadıklarını aktaran Oktay, "Uluslararası camiadan yükün paylaşılmasını istiyoruz. Kesinlikle bir defaya mahsus popülist yaklaşımlara girmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Almanya'nın 11 bin, ABD'nin 2 bin, Norveç'in bin, İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın beş yüzer, Danimarka'nın 140, Belçika'nın 130, Macaristan'ın 10 mülteci alacağını açıkladığını hatırlatan Oktay, "Bizim sadece bir gecede 10 bin Suriyeli mülteci aldığımız durumlar oluyor" dedi.
Bu insanların evlerine dönemediği sürece sorunun çözümünün bulunamayacağını vurgulayan Oktay, çözüm noktasında herhangi bir ışık görülmediğini ve uluslararası toplumda da konuya ilişkin bir sahiplik olmadığını anlattı.
Bir gazetecinin Suriyelilerin seçimlerde oy kullandığına yönelik iddiaları sorması üzerine Oktay, Türkiye'de oy kullanmanın şartlarının belli olduğunu ve bu iddiaların spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi. Suriyelilere verdikleri kimliklerin sadece kayıt sistemi için olduğunu vurgulayan Oktay, kimliklerin nüfus cüzdanı olmadığını sözlerine ekledi.
Suriye'deki kriz konusuna siyasi çözüm bulunmasını ve Türkiye'deki misafirlerin bir an önce evine dönmesini istediklerini ifade eden Oktay, "Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Hatta Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz. Kalırsa ne olacak? Ümit ediyoruz ki kalanların yüzdesi fazla olmaz ve bu sorun bir an önce çözülür. Türkiye için bu ne ilk ne de son göç hareketidir. Dolayısıyla, Türkiye bu konuda deneyimlidir" değerlendirmesini yaptı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu' Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?