Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından - Son Dakika
Güncel

Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından

Tacikistan\'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından

BDT gözlemciler heyeti: “Seçimler özgür, açık ve demokratik normlara uygun geçti”

08.11.2013 09:34

Tacikistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gözlemciler heyeti, seçimlerin özgür, açık ve demokratik normlara uygun olarak geçtiğini açıkladı.

BDT gözlemciler heyeti başkanı Sergey Lebedev, 6 Kasım'da ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı basın toplantısında, oy kullanma sürecinde, seçim sonuçlarına etki edebilecek herhangi bir ciddi şikayet ve vakaların yaşanmadığını dile getirerek, buna rağmen seçim komisyonu üyeleri tarafından düzeltilen bazı küçük teknik ihlal ve hataların meydana geldiğini belirtti.

Lebedev, seçimlere katılan 6 adayın da 20 günlük seçim kampanyası yürüttüğünü ve seçimlere katılabilmek için gereken imza oranını topladığını kaydetti.

BDT gözlemciler heyetinin, Tacikistan'daki seçimlerle ilgili bir bildiri hazırladıklarını ve bunun resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yayımlanacağını kaydeden Lebedev, açıklamada, ülkedeki seçimlerin iyi organize edilmiş bir ortamda geçtiğinin, oy kullanma sürecinde seçim sonuçlarına etki edebilecek herhangi bir ihlal ve şikayetin meydana gelmediğinin, seçimlerin anayasa ve yasalara uygun olarak özgür, demokratik ve alternatif biçimde gerçekleştiğinin belirtildiğini bildirdi.

BDT ile Şanghay İşbirliği Örgütü gözlemciler heyetinin değerlendirmelerinin benzer olduğunu kaydeden Lebedev, genel olarak Tacikistan'ın kalkınma ve demokratik süreçte ilerlediğini, seçimlerin de bunu gösterdiğini vurguladı.

6 Kasım'da yapılan ve İmamali Rahman'ın dördüncü kez cumhurbaşkanı koltuğuna oturmak için yarıştığı seçimlerde, Rahman, Merkez Seçim Komisyonunun kesin olmayan sonuçlarına göre, oy kullananların yüzde 83,6 oyunu elde ederek seçimlerde galip gelirken, Sosyalist Parti adayı Abduhalim Gaffarov yüzde 1,5, Komünist Parti adayı İsmail Talbakov yüzde 5, Demokrat Parti adayı Saidcafar İsmanov yüzde 1, Ekonomik Reformlar Partisi adayı Alim Babayev yüzde 3,8 ve Çiftçiler Partisi adayı Talibbek Buhariyev ise yüzde 4,5 oranında oy topladı.

Seçimlere katılabilmek için toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül eden 210 bin imza toplayamadığı açıklanan muhalif İslami Uyanış Partisi ile ülkedeki bazı sivil toplum örgütlerince oluşturulan Tacikistan Reform Güçleri Birliği'nden aday gösterilen insan hakları savunucusu Aynihal Babanazarova, Merkez Seçim Komisyonu tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak onaylanmamasının ardından seçimlere katılamadı.

Ülke genelinde kurulan 3158 seçim sandığında toplam seçmen sayısının yüzde 86,6'sına tekabül eden 3 milyon 640 bin 56 seçmen oy kullanırken, seçimleri 1500 yerli ve 500'den fazla yabancı gözlemci izledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Ardından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement