İlber Ortaylı'nın Balıkesir'deki "Tarih Sohbetleri" konferansında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Çok sayıda dinleyici salonun dışındaki LED ekrana verilen yansımadan programı takip etti.
CANLI YAYIN YAPILDI
Balıkesir'de düzenlenen "İlber Ortaylı ile Tarih Sohbetleri" adlı konferans, Salih Tozan salonunda yapıldı. Çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişinin izlediği konferansta izdiham yaşandı. Prof. Dr. İlber Ortaylı yoğun kalabalığı görünce kendisi duruma müdahale etti. Ayaktaki izleyicileri sahnedeki boşluklara yerleştiren Ortaylı'nın sohbetini salon dışındaki izleyicilerin de izlemeleri için LED ekrandan da canlı yayın yapıldı.
"ULUSAL KİMLİK COĞRAFYA ŞARTLARIYLA ALAKALI"
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ulusal kimliğin ortaya çıkmasında coğrafya şartların etkili olduğunu söyledi. Ortaylı, yaşanılan hayvan ve bitki örtüsünün bile bu kimliğin belirleyici faktörleri arasında bulunduğunu vurguladı. Coğrafi etkilerin milletlerin teşkilatlanma ve organizasyon yeteneklerini de farklılaştırdığını kaydeden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türklerin pragmatik zekaya sahip bir millet olduğunu anlattı. Türk milleti olarak dilimizdeki armoniyi kaldırdığımızı, Türkçe'nin tekdüze bir tonlamaya sahip olduğunu, bu entonasyonu (müzikte titremleme, sesbilgisinde tonlama) yok etmek için Arapça ve Farsça kelimeler kullanılması gerektiğini kaydeden Ortaylı, kaba konuşan milletlerin musikinin ince nağmelerini duymasının mümkün olmadığını söyledi.
"TÜRKİYELİLİK DİYE BİR KİMLİK YOKTUR"
Türkiye isminin kökenlerine de değinen Ortaylı, Türkiye isminin İtalyanlar tarafından verildiğini ileri sürdü. Ayrıca, Türkiyelilik diye bir kimlik olmadığını da aktaran Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Türkiye yahut Türkmeniya ismi İtalyanlar, Cenovalılar ve Venedikliler tarafından verilmiştir. Çünkü bu adamlar, coğrafya bilirler. Etrafı kollarlar. Türkiyeli gibi bir kavram başka dillere çevrilir mi? 'Çevrilir' dediğin zaman ne kadar gülünç olur ona bakacaksın. Dünyada Türkiyeli olmayıp da Türk olanlar vardır. Türkiye, bunun coğrafyasıdır. Ben bunları fantezi, fikir jimnastiği olarak görüyorum. Milli kimliğin fanteziye ihtiyacı yoktur. Türkiyelilik diye bir kimlik yoktur. Bunu, kimse kabul etmez" diye konuştu.
"LOZAN SEVR'İN REDDİDİR"
İlber Ortaylı, 1915 yılında yaşanan olaylara da temas ederek, Lozan Antlaşmasının Sevr'in reddi olduğunu söyledi. Ortaylı, 1915 yılındaki zorunlu göç kararının fiilen ortaya çıkan isyan ve düşman ordusuyla işbirliğine karşı alınan ve günün şartları içinde kaçınılmaz olan bir karar olduğunu belirtti. Lozan Antlaşmasının Sevr'in reddi olduğunu ileri süren Ortaylı, Lozan'da elimizde ne varsa onu aldığımızı, elimizde olmayan hiçbir yeri almış olmadığımızı vurguladı. Yaklaşık bir saat süren konferans sonunda izleyicilerden gelen soruları cevaplandıran ünlü tarihçi İlber Ortaylı, bundan sonraki söyleşisinin 100'üncü yıldönümünün anılacağı 1. Cihan Harbi olduğunu söyledi. İlgiyle izlenen konferans sonunda, Belediye Başkanı İsmail Ok, Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya çiçek vererek teşekkür ederken, Balıkesir'i tasvir eden minyatür tablo hediye etti.
Son Dakika › Güncel › Tarih Sohbetinde İlber Ortaylı İzdihamı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?