Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde ilçe girişini süsleyen tarihi çınarlar bakıma girdi.
Balıkesir Caddesi üzerinde yer alan çınar ağaçlarının aşırı sıklıkta dikilmesi, yaş itibariyle birlikte genç dönemlerinde taçlandırma, şekil budaması yapılmadığından, çınarlar boya giderek uç ( tepe) noktası kuvvetlenip ana gövde kısmı zayıflayarak ağaç oyukları, gövde ur nematodu meydana getirdiği belirtildi. Bu sebeple tarihi çınarların güçlenmesini sağlamak, uç kısımlardaki uyuyan tohumları uyandırmak amacıyla ve ağaçlarda bulunan, çürümeye yol açan mantar ve bakteriler gibi zararlı etkenlerin ortadan kaldırılması, halkın can ve mal kaybına sebebiyet vermemek için ağaç yapısına uygun olarak budama işlemi gerçekleştiriliyor.
Daha önceki yıllarda da beton yığını arasında kalan ağaçların etrafı açılarak yeşil alan içerisine alınmış ve tahrip olan ağaçların yerlerinde gençleştirme çalışmaları Sındırgı Belediyesi tarafından yapılmıştı.
Tarihi dokuya sahip Sındırgı ile özdeşleşen çınarlar, böylelikle yeniden hayat buluyor. Uygulama ağaçların mantarlı ve çürüyen bölümlerinin temizlenerek daha uzun yaşamalarına imkân veriyor. Ağaçlara yapılan bu çalışma böcek ve mantarlara karşı ağaçların bağışıklığını ve dayanıklılığını arttırıyor. Ağaçlar görünüm olarak da estetik bir yapıya kavuşuyor.
Tarihi dokuya oldukça önem veren Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise "Termal turizmle gelişen ilçemizde tarihi çınarlarımız da ilçemizin bir sembolü haline geldi. Çınarların bulunduğu Balıkesir Caddesi çınarlı yol olarak hafızlara yerleşti. Bizler de bu değerleri yaşatmak adına bakımlarını gerçekleştiriyoruz, çeşitli yerlerde de gençleştirme çalışmaları uyguluyoruz. Tarihi dokuya sahip ilçemizle özdeşleşen Çınar ağaçlarımızın budanması için gerek ilçemiz gerekse ilçe dışında araştırmalar yapılarak çalışmalar başlatıldı. Bu konuda farklı uygulamalar göz önüne alınarak en iyi şekilde uygulanan yöntemler seçildi. Özellikle tarihi çınarların yoğun olduğu İstanbul, Bursa ve Kocaeli'deki çınar bakım ve budama yöntemleri doğrultusunca hareket ettik. Çınarlarımızın daha uzun süre yaşamasını ve uç dallar yeşerdiğinde daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu doğrultuda geçtiğimiz kış aylarında oluşan tehlikeleri ortadan kaldırmak ve çınarların gövdelerinin güçlenmelerini sağlamak amacıyla yapılan araştırmalar doğrultusunda budama ve bakım çalışmalarını belirli bir kısımda gerçekleşti. Ancak halkımızdan gelen tepkiler üzerine ve kamuoyundaki yanlış bilgilendirmeler dolayısı ile çalışmalara ara verdik. Yapılan çalışmalar neticesinde çınarlardaki değişimler vatandaşlarımız tarafından da görülebilir hale gelecek. Çınarların güçlendiği ve estetik bir görünüme kavuştuğu çok rahat bir şekilde gözlemlenebilecek. Daha sonrasında da çalışmalarımızı devam ettireceğiz." Dedi.
Son Dakika › Güncel › Tarihi Çınarlara Bakım Zamanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?