Tarihi Mekanların Dokusu Bozulmasın Diye Klima Kullanılmıyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Mekanların Dokusu Bozulmasın Diye Klima Kullanılmıyor

Tarihi Mekanların Dokusu Bozulmasın Diye Klima Kullanılmıyor

Diyarbakır’daki tarihi mekan işletmecileri, sıcak havalara rağmen mekanların tarihi dokusunun bozulmaması için klima kullanmıyor.

16.08.2015 17:14

Diyarbakır'daki tarihi mekan işletmecileri, sıcak havalara rağmen mekanların tarihi dokusunun bozulmaması için klima kullanmıyor. İşletme sahipleri işletmelerini serinletmek için su fıskiyelerinden, su ile çalışan seyyar klimalardan ve vantilatörlerden yararlanıyor.

Tarihi mekanların ve tarihi işletmelerin yoğun olduğu Diyarbakır'da tarihi mekan işletmecileri, dokunun zarar görmemesi için yazın bunaltıcı sıcaklıklarına rağmen duvarlara monte edildiği ve buda duvarlara zarar verdiği için klima kullanmıyor. İşletmeciler mekanları serinletmek için daha doğal olan su fıskiyeleri, seyyar klimalar ve vantilatör kullanmaya özen gösteriyor.

TARİHİ TAŞLAR SERİNLETMEYE YARDIMCI

Bu yöntemlerin mekanlarda serinletmeyi klima gibi yapmadığını ifade eden işletme sahipleri, tarihi dokuya zarar gelmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. İşletme sahibi Ejder Aslan, işletmelerinin tarihi olarak çok büyük bir geçmişi olduğunu, en güzel tarafının tarihi olduğunu ve bu tarihe zarar vermek istemediklerini belirterek, klima kullanmamaya özen gösterdiklerini aktardı. Arslan, "Taşlar zaten kendiliğinden serinletiyor, işletmemizin özelliği bu, tarihi taşlar olduğu için serinletiyor. Onun dışında vantilatör, su fıskiye şeklinde gelen müşterilerimizi o şekilde memnun etmeye çalışıyoruz. Kalabalık oluyor, izdiham oluyor o yüzden bazen yetersiz kalıyor ama müşterilerimizle beraber dediğim gibi vantilatör, su fıskiyeleri ve tarihi taşlarla idare etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İşletmesini su ile çalışan seyyar klimalarla, tavana astığı pervaneler ve vantilatörlerle serinleten bir diğer işletmeci Nurettin Deniz de mekanın yapısında kullanılan taşların kışın sıcak tutma yazın serin tutma özelliği olduğundan söz ederek, duvarlara monte edilmesi gerektiği ve bunun da mekanın tarihi dokusuna zarar vereceğini bildikleri için klima kullanmadıklarını ifade etti. Deniz, "Mekanı serinletmek için ekstra bir şey yapmıyoruz. Sadece sulu klimalar kullanıyoruz. Onun dışında mekanın tarihi dokusunu bozmamak için klima kullanmıyoruz. Sadece ünitesi olmayan ve su ile çalışan iki tane sulu klimamız var. Zaten mekanımızın tarihi taşlarından dolayı yazın sıcak kışın serin olma özelliği var. Kapıdaki hava perdeleri dışarıdaki sıcak havanın içeri gelmesini engelliyor zaten. Dışarıdaki içeri gelmedi mi zaten otomatikman taşlardan dolayı içerisi serin kalıyor. Yüzde 100 yeterli olmasa da yüzde 60-70 serinletiyor" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihi Mekanların Dokusu Bozulmasın Diye Klima Kullanılmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement