Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan kentte, tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkartan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin en eski yerleşim birimlerinden biri olan Bey Mahallesi'ne yeni bir kimlik kazandırdı. Bey Mahallesi'ni baştan sona restore eden belediye, tarihi Antep evlerinin yer aldığı mahallede sokaklar ve evler ziyaretçilerine adeta tarihi yeniden yaşatıyor.
Sokak sağlıklaştırma projesi ile kültürel mirası özgün kimliğine kavuşturan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bey Mahallesi'ni çekim merkezi konumuna getirdi. Tarihi dokuyu koruyarak geleneksel Antep evlerinin gelecek nesillere aktarılması için özverili bir çalışma başlatan ve bunu başarıyla tamamlayan belediye, Gaziantep genelinde yaklaşık bin 500 civarında tarihi yapı ve mekânı restore ederek büyük bir başarıya imza attı.
ATATÜRK BU MAHALLEYE KAYITLI
Gaziantep'in tam merkezinde ve tepenin üzerine konuşlanan Bey Mahallesi, adeta Gaziantep'in yaşam biçimini ortaya koyuyor. Gaziantep'e özgü kesme taşlardan ve dar sokaklardan oluşan Bey Mahallesi'nde evlerin yan yana olması Gazianteplilerin komşuluk ilişkilerini de ortaya koyuyor. İsmini 1578 yılında kurulan Bey Camii'nden alan Bey Mahallesi, Ulu Önder Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olarak Ata'nın nüfus belgesinde yer alıyor.
Bey Mahallesi'nde 200 tarihi Antep evini restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını hatırlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bey Mahallesi'nin hem Antep savunmasına şahitlik yaptığını hem de Atatürk'ün nüfusa kayıtlı bulunduğu mahalle olduğunu, bu mahallede Atatürk'ü anlatan bir anı evi yapmak için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Kale ve etrafındaki restorasyon çalışmalarından da bahseden Dr. Asım Güzelbey, hem tarihi yapıları restore ettirdiklerini hem de park ve yeşil alan yaptıklarını söyledi.
Güzelbey, "Bugün Gaziantep tek başına bir turizm kenti oldu. Kalenin etrafında 20-30 tane Gaziantep plakalı olmayan otobüs veya minibüsleri görebiliyorsunuz. İnsanlar akın akın Gaziantep'in kalesini, tarihi yapılarını, Zeugma, Gezegenevi ve Bilimevi'ni görmeye geliyorlar. Grup grup insanlar Bey Mahallesi'ndeki tarihi Antep evlerini geziyor. Aynı zamanda Gaziantep'in eşsiz lezzet değerleri olan kebabını, lahmacununu, baklavasını da yiyorlar" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Tarihi Miras Gaziantep'e Ayrı Bir Değer Katıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?