Tarihi Şerefiye Sarnıcı'nı Gezdiler - Son Dakika
Güncel

Tarihi Şerefiye Sarnıcı'nı Gezdiler

Tarihi Şerefiye Sarnıcı\'nı Gezdiler

'İstanbul Dersleri'nin öğrencileri, Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan eşliğinde İstanbul'un su deposu görevindeki Şerefiye Sarnıcı'nı gezerek tarihe yolculuk ettiler.

10.05.2018 14:58  Güncelleme: 14:57

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu etkinlikleri kapsamında düzenlediği "İstanbul Dersleri"nde Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan eşliğinde Şerefiye Sarnıcını ve Türk Ocağını ziyaret eden Esenlerliler, tarihi bir gezi gerçekleştirdi.

İSTANBUL'UN SU DEPOSU

Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından 428 ve 443 yılları arasında Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolanmasını sağlamak amacıyla inşa edilen, Yerebatan Sarnıcı'ndan bir asır daha eski olduğu düşünülen Şerefiye Sarnıcı'nı gezen ziyaretçiler, Bağlan tarafından bilgilendirildi. Sarnıcın 8 yıllık restorasyon çalışmasının ardından ziyarete açıldığını söyleyen Bağlan, "İstanbul'da hem saraylara hem de halka suyun ulaştırıldığı bir yapı burası. Su deposu görevini görüyor İstanbul için. Sular Belgrad Ormanı'ndan Bozdoğan Kemeri'yle Şerefiye Sarnıcı'na geliyor. Burada depolanan sular da İstanbul'un çeşitli yerlerine taksim ediliyor. Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı İstanbul'un su ihtiyacı gideren sarnıçlardı" ifadelerine yer verdi.

Sarnıcın içerisinde bulunan İranlı sanatçı Ahmet Nejat'ın 'Hiç Hali' sergisini de gezen ziyaretçiler, daha sonra içerisinde II. Abdülhamid Han, Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülaziz ile 19 hanedanın medfun olduğu Türk Ocağı'ndaki türbeyi ziyaret etti.

İSTANBUL DERSLERİ İLE TARİH VE KÜLTÜR YOLCULUĞU

Nizamülmülk Kültür Sanat Sezonu'nda yapılan "İstanbul Dersleri"nde Esenlerliler, Galata Mevlevihanesi, Topkapı Sarayı, Sabancı Müzesi, Süleymaniye Camii, Yenikapı Mevlevihanesi, Topkapı Türk Dünyası Evleri, Yıldız Hamidiye Camii ve Ertuğrul Tekkesi gibi tarihi ve kültürel mekanları ziyaret ettiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tarihi Şerefiye Sarnıcı'nı Gezdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement