Giresun İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu'nun raporu tarım ilacı satışı ve kullanımındaki tehlikeyi gözler önüne serdi.
Giresun İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu'nun raporuna göre Türkiye'de yılda 33 bin ton tarım ilacı kullanılırken yılda 250 milyon dolar harcama yapılmaktadır.
Giresun İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu'nun raporuna göre; "Dünyada genellikle üretilip piyasaya sürülen tarım ilaçları çevresel ve inan sağlığına etkileri araştırılmamaktadır. İnsan yaşam kalitesini arttırmak amacı ile kontrolsüz ve amaçsız bir şekilde kullanılması sonu ile bireyin yaşamını ve çevreyi tehdit eder konuma gelmiştir. Kullanılan ilaçlar insan sağlığını bir şekilde etkilemekte sofralarımıza sebze meyve olarak gelmekte dolayısıyla kanser, karaciğer, böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalığa yol açmaktadır. Dünyada ilaç üretimi 35 milyon tondur. Türkiye'de tarım ilacı tüketimi ise ortalama 33 bin tondur. Türkiye'de tüketilen bu 33 bin ton tarım ilacının yüzde 47'si böcek, yüzde 24'ü ot, yüzde 16'sı ise mantar öldürücü olarak kullanılmaktadır. Türkiye yıllık bu ilaçlara 250 milyon dolardır bir harcama yapılmaktadır. Türkiye'de ilaç kullanımı daha çok Akdeniz ve Eğe bölgelerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaçlar başta arılar olmak üzere doğrudan etkilidirler.
Toprakta yaşayan canlıları, solucanları öldürür. Kuşlar ve yaban hayvanları için büyük risk teşkil ederler. Taban suyuna karışarak derelere göllere denizlere ve içme sularıyla insanları zehirler. Üretilen bu maddelerin kontrolleri ise düzgün yapılmamaktadır. Her hangi bir hasta olan insan reçetesiz ilaç alamazken zirai ilaç bayilerinden her hangi bir ilacı kolayca alabilmektedir.
Doğanın dengesini alt üst etmekteyiz, canlıları dolaylı veya doğrudan yok etmekteyiz. Kimyasalların satışı ve kullanımı mutlaka kontrol altına alınmalıdır." denildi.
Tarım ilacının Karadeniz bölgesinde ise diken ilacı, ve fındık bahçelerinde kullanıldığı kaydedildi. - GİRESUN
Son Dakika › Güncel › Tarım İlacının Zararları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?