TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Herkes çözüm sürecinin ilerlemesi için çaba gösterilmesini çok değerli görüyor" dedi.
Şırnak'ta temaslarını sürdüren Bostancı başkanlığındaki AK Parti Mİlletvekilleri Ziver Özdemir, Mehmet Metiner, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Fatih Çifti ve BDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'dan oluşan heyet, Şehri Nuh Otel'de, arasında sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu 28 kişiyi dinledi.
Görüşmeler sonunda açıklama yapan Bostancı, 2 belde belediye başkanı, 6 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 4 Uludere olayı mağduru, 2 terörden zarar gören, yakınları terör örgütü PKK'ya katılan 2 kişi, 2 şehit yakını olmak üzere 28 kişiyi dinlediklerini ifade etti. Görüşmeleri raporlaştıracaklarını dile getiren Bostancı, "Dinlediğimiz insanlar çözüm sürecini gerektiren probleme ilişkin alında farklı duyarlılıkları, farklı müktesebatları temsil ediyorlardı. Bir kere daha memnuniyetle gördük ki herkes çözüm sürecini destekliyor. Herkes çözüm sürecinin ilerlemesi için çaba gösterilmesini çok değerli görüyor. Bu görevi de hem siyasilerden hem bürokratlardan hem sivil toplum kuruluşlarından hem de doğrudan doğruya halktan bekliyor. El birliği ile geliştirilecek bir süre olduğunu altını çiziyorlar" diye konuştu.
-"kimi olaylar, çözüm süreci üzerinde bir kara bulut gibi değerlendiriliyor"-
Şırnak ve Cizre'de meydana gelen sokak olaylarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini savunan Bostan, şunları söyledi:
"Her şey güllük gülistanlık değil. Ben böyle bir tozpembe bir tablo çizmek istemem. Özellikle Cizre, Şırnak bölgesinde yaşanan kimi olaylar, çözüm süreci üzerinde bir kara bulut gibi değerlendiriliyor. Türkiye'nin başka yerinde rastlamadığımız olaylar burada ediyor. Şu anda da Şırnak'ta taş atma eylemleri devam ediyor. Sayılar elbette ki azalmış, 18 yaş altı çocukların yaptığı ifade ediliyor. Birtakım yerlere yönelik yakma girişimlerinin olduğundan bahsediliyor. Mesela Şırnak'ta dün gece bir yurda yönelik böyle bir girişim oldu. Bunların nedenlerini iyi anlamak lazım. Niye bu çocuklar taş atıyor? Niye bu tür dramatik olaylar yaşamaya devam ediyoruz? Çözüm süreci öncesinde daha büyük kargaşalıklar varken, demokrasi ve özgürlüklerin kazanımlarını arttırmaya çalışırken, çözüm sürecini ilerletmeye çalışırken, niçin böyle problemlerle karşı karşıya kalıyoruz? Acaba herkes elinden geleni yapmıyor mu? Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor mu? Şeklinde değerlendirmelerle karşılaştık. Bunları önemli görüyoruz ve buradaki çocukların ailelerine, bürokratik kesime, polise ve valiliğe önemli görevler düştüğünü görüyoruz. Onlarda yüksek bir sorumlulukla bunu yerine getirmeye çalışıyorlar. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde hassasiyetlerine şahit oluyoruz."
-"Birtakım şartlı refleksler olabilir"-
Görüştükleri kişilerin çözüm sürecinde birtakım şartlı refleksleri toleransla karşılanması gerektiğini ifade eden Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bir ortak yolculuk. Aklımızın arkasında başka fikirler, başka düşünceler, başka projeler taşıyarak, bu ortak yolculuğu yapamayız. Yani bugün ben başka konuşayım, yarın başka bir Türkiye inşa edeyim. Yarın demokratikleşme ruhuyla hiç ilgisiz, bambaşka amaçlara varmak için çaba göstereyim. Böyle bir yaklaşımla ortak bir yolculuk olmaz. Böyle bir yaklaşımdan çözüm sürecini ilerletici akıl, irade ve pratik çıkmaz. Bunları çözüm sürecine yönelik, önemsenmesi gereken, dikkate alınması gereken, her kesimin üzerine düşünmesi gereken problemler olarak görüyorum. 30 yıllık kanlı sürecin o pozisyonları farklılaştıran, kendi içine gömülüp farklı kamuoyları doğuran sürecin, etkilerinin halen azalmakla birlikte devam ettiğini görüyoruz.
Kolay değil, tabii ki devam eder. Tabii ki birtakım şartlı refleksler olabilir, birtakım kaygılar ve endişeler olabilir. Bunları da daha toleransla karşılamak ve yarına dönük entrikacı bir hesabın unsurları gibi görmekle ve iyi niyetle bakmak, doğru olur diye düşünüyorum. Çünkü hakikaten farklı çevrelerden gelen insanların, nihai noktada, çözüm sürecini ve ortak yaşamaya yapmış oldukları vurgular bizim bu çözüm sürecinin olumlu neticeye ulaşması bakımından ve arkasındaki o toplumsal iradeyi gösteren değerli bir veri olarak görmemizi sağlıyor" dedi.
-"En yakın acılardan biri Roboski'de yaşanan olay"-
Uludere olayındaki hayatını kaybeden kişilerin aileleriyle de görüştüklerini belirten Bostancı, şöyle devam etti:
"Yapmış olduğumuz görüşmelerde bazı eksiklikler görüyoruz ama bunları zorluklarıyla birlikte aşılabilir görüyoruz. İyi niyetli olmak, sosyolojik bir bakış açısını esas almak, sentetik politik bir dil yerine, daha nüfuz edici ve başkalarını hesap edici bir sahici dille davranmak, çözüm sürecini kolaylaştıracaktır. Dinlediğimiz insanlarda bu bilincin bulunduğunu söyleyebilirim. Çok acılar yaşandı, bu acılara ilişkin adalet talebi söz konusu. En yakın acılardan biri Roboski'de yaşanan olay. Buradaki arkadaşların da adalet taleplerini dinledik. Yürüdüğümüz süreç, muhakkak geçmişte yaşanan karanlık olayların aydınlatılmasına, şaibeli işlerin açığa çıkarılmasına, Türkiye'ye bu süreci yaşatan eğer entrikacı oluşumlar söz konusu ise bunların ipliğinin pazara çıkartılmasına sebebiyet verecektir. İyi niyetli olan bu ülkeyi seven, hep birlikte bu ülkede yaşama iradesinde olan, kimliği ne olursa olsun insanlığın ortak değerleri istikametinde güzel bir ülke kurabileceğine inanan herkesin görevidir diye düşünüyoruz."
-"Sokak olayları"-
Komisyon Üyesi Metiner ise dün akşamdan beri Şırnak'ta bulunduklarını sokak olaylarına şahit olduklarını ifade ederek, "Burada odluğumuz biliniyor. Biz millet iradesini temsil eden bir komisyonuz. Meclis adına Şırnak halkını dinlemek için geldik. Çözüm komisyonunun olduğu bugünlerde bu tür eylemlerin hiçbir şekilde yapılamaması gerektiğine inanıyorum ve üzüntülerimi bildiriyorum. Şiddetin hiçbir şekilde onaylanmadığı bir dilekte bulunmak istiyorum. Umarım Şırnak halkı, artık bu tür şiddet olaylarını tasvip etmediğini daha yüksek sesle dile getirme ihtiyacını hissederler" değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından AK Parti Şırnak il Başkanı Mehmet Demir, Bostan'a üzerinde Türkiye haritası olan kilim hediye etti. - Şırnak
Son Dakika › Güncel › TBMM Çözüm Süreci Komisyonu Heyeti Şırnak'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?