TBMM Genel Kurulu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener'in başkanlığında toplandı.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, okullarda madde bağımlılığı, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu Gaziantep'e "gazi" unvanı verilmesinin yıl dönümü ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan dış ticaretle ilgili gündem dışı söz aldı.
Daha sonra Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.
Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının BM şemsiyesi altındaki Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) isteği üzerine hazırlandığını söyledi.
Düzenlemenin bu ayın sonuna kadar yapılmaması halinde Türkiye'nin üyeliğine son verileceği uyarısında bulunulduğunu anlatan Öztürk, FATF'nin Türkiye'den terörün finansmanının suç kapsamına alınmasını istediğini belirtti.
Tasarıya kaygıyla yaklaştıklarını dile getiren Öztürk, Türkiye'nin üyeliğinin sona ermesi halinde Türkiye'nin teröre destek veren ülkelerle aynı konuma düşeceğini ve bu durumun finans ve bankacılık sisteminin büyük yara almasına neden olacağını söyledi.
CHP'nin, terörle mücadelenin etkili ve önemli yöntemlerinden birini terörün finansmanının önlenmesi ve terörü besleyen gelir kaynaklarının kurutulması olduğuna inandığını belirten Öztürk, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları adına çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Öztürk, tasarının, mal varlığının dondurulmasına ilişkin komisyon kurulmasını öngördüğünü anımsatarak, komisyona temel hak ve özgürlükler kapsamındaki mülkiyet hakkını kısıtlama yetkisi verildiğini söyledi. Adeta yargısal görev üstlenecek komisyon için objektiflik ve tarafsızlıkla çalışmasını sağlayacak kurallar getirilmediğini de savunan Öztürk, iktidara bağımlı yapı oluşturulduğunu öne sürdü.
Dondurulacak mal varlığının terörün finansmanında kullanılmış olması veya bu amaca özgülenmiş koşulları aranmadığını dile getiren Öztürk, "Mal varlıkları dondurulan gerçek ve tüzel kişiler, tüm alacaklarıyla borçlarını da bu komisyona bildireceklerdir ki bu, mali vesayet oluşturmaktadır" dedi.
Öztürk, yabancı ülkeden gelecek talebe göre yargıç kararı olmadan mal varlığının dondurulması kararı verilebilecek olmasının, yargının görev alanındaki konuların idari komisyon tarafından karara bağlanacak olmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.
-"İktidarların silahı olacak"-
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de tasarıyı eleştirirken, sözlerine, "Garabet tasarının adıyla başlıyor" dedi.
"Terörizmin finansmanı" ifadesinin kulak tırmalayıcı olduğunu ileri süren Önder, "Terörizm, silahı baz alan düşünce sistematiği. Terörizmin finansmanı olmaz, terörün finansmanı olur. Kemalizmin finansmanı, feminizmin finansmanı gibi bir şey" diye konuştu.
BM'nin terörün finansmanının önlenmesine ilişkin sözleşmesine Türkiye'nin PKK terörü açısından farklı açıklama getirdiğini anlatan Önder, sözleşmenin aynen kabul edilmesi halinde sorun olmayacağını söyledi. Türkiye'nin bu konuda Terörle Mücadele Kanunu'na atıf yaptığını ve bu yasa kapsamında yargılanan herkesi sürece dahil ettiğini savunan Önder, "BM sözleşmesini tercüme edin, başına terörün finansmanı deyin, ilk imzayı BDP olarak biz atacağız" dedi.
Önder, sözleşmenin İslamofobik reflekslerle hazırlandığını ifade ederek, bu nedenle komisyon aşamasında en çok değişiklik önergesini AK Parti'li milletvekillerinin verdiğini belirtti.
Mal varlığının dondurulması kararının yargıç teminatına bağlı olmadığına dikkati çeken Önder, "Tasarı, iktidarların silahı olacak. Muhalif herkesin üzerinde sallanan kılıç işlevi görecek" görüşünü dile getirdi.
Önder, tasarının, hayır kurumlarına şoför olarak giren bir kişi nedeniyle, bu kurumların mal varlıklarının dondurulmasına imkan tanıyacağını da savundu.
Muhabir: Ali Hakan Der
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?