Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM'de uluslararası kuruluşlarda görevlendirilen idari teşkilat personelinin; mali, sosyal ve diğer özlük haklarının TBMM Başkanlığınca belirleneceğine ilişkin kanun hükmünü iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
CHP'nin, 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru, Yüksek Mahkemece esastan görüşülmüş, "Atama esasları" başlıklı 29. maddesindeki, "uluslararası kuruluşlarda görevlendirilen idari teşkilat personelinin; mali, sosyal ve diğer özlük haklarının TBMM Başkanlığınca belirleneceğine" ilişkin hüküm iptal edilmişti.
Resmi Gazetede yayımlanan iptal gerekçesinde, Anayasa'nın 7. maddesindeki "Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez" ifadesine değinilerek, buna göre kanun koyucunun temel ilkeleri koymadan, çerçeveyi çizmeden yürütmeye yetki vermemesi, sınırsız, belirsiz bir alanı, yönetimin düzenlemesine bırakmaması gerektiği kaydedildi.
İptali istenen kuralda, "uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenlerin mali, sosyal ve diğer özlük haklarının TBMM Başkanlığınca belirleneceğinin" ifade edildiği, ancak söz konusu hususlarla ilgili olarak herhangi bir belirleme yapılmadığına, bir çerçeve çizilmediğine vurgu yapılan gerekçede, yurtdışı görevlendirme konusunda genel hükümler ihtiva eden 657 sayılı Kanun'a da herhangi bir atıfta bulunulmadığı belirtildi.
Gerekçede, uluslararası kuruluşlarda görevlendirilecek olanların "kanunla düzenlenmesi gereken mali, sosyal ve diğer özlük haklarının" belirlenmesi yetkisinin TBMM Başkanlığına bırakıldığından, "kanunla düzenlenme ilkesine" aykırı olduğu kaydedildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › TBMM İdari Teşkilat Kanunu'na Kısmi İptal Gerekçesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?