TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri üç gündür bulundukları Hollanda'da temaslarına devam ediyor.
Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, temaslarına ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hollanda'daki görüşmelerin son derece verimli geçtiğini söyledi.
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ve MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem'den oluşan üyelerle Hollanda Temsilciler Meclisi Güvenlik ve Adalet Komisyonu Başkanı'nın yanı sıra Sağlık ve Spor Bakanlığı'nda yetkililerle bir araya geldiklerini kaydeden Üstün, son olarak Türk kökenli İhsan Gürz'ün iki sene önce hayatını kaybettiği Ijmuiden kentindeki karakolu ziyaret ettiklerini ifade etti.
Gürz'ün hayatını kaybettiği hücre dahil karakolda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldıklarını anlatan Üstün, hem Gürz ailesinin yanında olmak hem de bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için bu ziyareti yaptıklarını söyledi.
Yargıç ya da savcı olmadıklarını, insan hakları çerçevesinde bu olaya baktıklarına dikkati çeken Üstün, savcının verdiği takipsizlik kararını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Karakolda bir ölüm olayı gerçekleşmiş. Bu konuda bir soruşturma yürütüldü. Şimdi bu meselede savcının soruşturmada takipsizlik kararı vermesi bence son derece cüretkar bir karar. Bu işlemi mahkemeye bırakması lazımdı. Mahkeme bir dava açar, hakim yargılama yapar. Ek deliller varsa onları toplar, tanıkları dinler. Ondan sonra bir yargılama sonucunda yine verilecekse beraat kararı verilir. veya mahkumiyet kararı verir."
Savcılık aşamasında takipsizlik kararı verilmesinin kendilerini şaşırttığını kaydeden Üstün, yakında takipsizlik kararına yapılan itiraza ilişkin gizli bir duruşmanın olacağını, orada bu takipsizlik kararının kaldırılmasını ümit ettiklerini dile getirdi. Bu konuda yargılama yolunun açılması gerektiği üzerinde duran Üstün, "Yargılama yapmadan bir olayın kapatılıyor olması bizde bir takım şüpheler doğuruyor. Bu olay eğer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidecek olursa, tecrübelerime göre Hollanda bu konuda mahkum olur" diye konuştu.
-Konsolosluklara sosyal danışmanlar atanacak-
Temasları kapsamında cezaevlerini ve gençlik daireleriyle çocuk esirgeme kurumlarını da ziyaret ettiklerine dikkati çeken Üstün, özellikle Rotterdam'da ailelerinden alınan çocuklarla ilgili görüşmelerin çok faydalı geçtiğini söyledi. Detaylı bilgiler edindiklerini, Rotterdam'daki gençlik dairesi yetkililerinden ilişkiye açık oldukları mesajı aldıklarını belirten Üstün, Amsterdam'daki bürokratların ise tam tersi paylaşımdan uzak bir tavır takındıklarını ifade etti.
Ailelerinden alınan çocuklar konusunda şeffaflık olması gerektiğine vurgu yapan Üstün, "Biz Hollanda hükümetinin aslında bu çocukların nereden geldiğini, anasının ve babasının kim olduğu gibi detayları bildiğine inanıyoruz. Ancak burada gereksiz bir cimriliğe giriyorlar. Süreçler şeffaf olmazsa süreçler hakkında herkesin öyle veya böyle konuşma hakkı doğuyor. Kamuoyundan da soru işaretleri ortaya çıkıyor. İnsanlar da tedirgin oluyor. İnşallah Hollanda tarafının da adım adım bu konularda bir noktaya geleceğini ümit ediyorum. Çünkü bu sorun ortak bir sorun. İnsan haklarını ilgilendiren bir sorun. İnsan hakları konusunda bizim söz söyleme hakkımız vardır. Bizim vatandaşımız olan kişiler hakkında söz söyleme hakkımız vardır. Dolayısıyla bu konularda 'niye ilgileniyorsunuz', 'niye beyanatta bulunuyorsunuz' gibi yaklaşımlar doğru yaklaşımlar değildir" dedi.
Türk toplumunun koruyucu aile olma yönünde teşvik edilmesini isteyen Üstün, bunun yanı sıra yakın zamanda konsolosluklara bu konularla ilgilenecek sosyal danışmanlar atanacağını açıkladı.
-Hollandalı komisyon üyelerine Neonazi rapor verildi-
Üstün ayrıca, bir araya geldikleri Hollanda Temsilciler Meclisi Güvenlik ve Adalet Komisyonu Başkanı'na geçen sene hazırladıkları Neonazi davalarına ilişkin bir rapor ile Hollanda'da yaşanan ayrımcılık olaylarına yönelik bilgi verdiklerini aktardı.
Kendilerine geçen sene Hollanda'da yaşanmış yeri ve zamanı belli 13 ırkçı saldırıya ilişkin bilginin ulaştığını hatırlatan Üstün, "Bunları da tek tek orada söyledik. Bunlarla ilgileneceklerini, gerekirse bunu mecliste gündeme getireceklerini, ilgili bakan ve hükümetle konuşacakları konusunda ifadede bulundular. Bunları sevindirici gelişmeler olarak görebiliriz" dedi. - Hollanda
Son Dakika › Güncel › TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Heyeti Hollanda'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?