Tema Vakfı Erozyonla Mücadele İçin "Gönüllü Olun" Çağrısı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Tema Vakfı Erozyonla Mücadele İçin "Gönüllü Olun" Çağrısı Yaptı

Tema Vakfı Erozyonla Mücadele İçin "Gönüllü Olun" Çağrısı Yaptı

TEMA Vakfı, anakaraların her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybına uğradığını belirtilerek, Erozyonla Mücadele Haftası'nın 2013 temasını "Gönüllülük" olarak belirledi ve erozyonla mücadele için "gönüllü olun" çağrısı yaptı.TEMA...

12.11.2013 10:44

TEMA Vakfı, anakaraların her yıl 24 milyar ton verimli üst toprak kaybına uğradığını belirtilerek, Erozyonla Mücadele Haftası'nın 2013 temasını "Gönüllülük" olarak belirledi ve erozyonla mücadele için "gönüllü olun" çağrısı yaptı.

TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamada, 11- 17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında doğal varlıkların korunmasına yönelik harekete geçme çağrısında bulundu. Açıklamaya göre, hafta boyunca, TEMA Vakfı temsilcileri ve gönüllü sorumluları tarafından Türkiye genelinde "Toprağa Saygı Yürüyüşleri" düzenlenecek ve erozyonla mücadelede gönüllü faaliyetlerinin önemi vurgulanarak, verimli topraklar, yaşam veren su ve temiz bir hava için gönüllü olun çağrısı yapılacak.

Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında açıklama yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, geçen yasama döneminde hazırlanan kanun tasarısına değinerek, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun "verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin hükümlerinin, Kanun ve Tüzük kapsamından çıkarılarak, düzenlenecek bir yönetmeliğe bırakılması" konusuna dikkat çekti. Ataç; apılmak istenenin tam tersine, mevcut kanunun amaç dışı kullanımla ilgili hükümlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ataç, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının kanundan çıkarıp yönetmeliklere bırakılmasının verimli araziler üzerinde risk oluşturacağını savundu.

TEMA Vakfı, Türkiye'deki toprak bozunumu, erozyon ve etkilerine yönelik verilerini de paylaştı. Verilere göre, "Toplam kara yüzeyinin yüzde 86'sı erozyonla karşı karşıya. Tarım arazilerinin dörtte üçünde erozyon yaşanmakta. Son 20 yılda, esasen yeterli olmayan tarım arazisi miktarı 4 milyon hektar, yani toplam buğday ekim alanının yarısı kadar azalmış. Yalnızca 2010-2011 arasında arazi miktarı 1 milyon hektar azalmış."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tema Vakfı Erozyonla Mücadele İçin 'Gönüllü Olun' Çağrısı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement