* TGC Başkanı Turgay Olcayto,
"Bugünlerde çok zor dönemlerden geçiyoruz. Son yıllarda belki gazeteciler öldürülmüyor ancak işsiz bırakılarak süründürülüyor. Yüzler arkadaşımız işsiz. Basın baskı çok fazla, gazetecilerin rahat nefes aldığı, rahat gazetecilik yapılabildiği, düşünceyi serbestçe yazıya dökebildikleri bir ortam yaşanmıyor"
Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL/ DHA
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) öldürülen 65 gazeteciyi, ilk basın şehidi olarak tarihe geçen Hasan Fehmi Efendi'nin mezarı başında gerçekleşen saygı duruşu ve Basın Müzesi'nde düzenlenen toplantıyla andı.
Basın tarihinde öldürülen 65 gazeteci, TGC'nin öncülüğünde düzenlenen törenle anıldı. Aralarında TGC Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç'in yanı sıra TGC üyeleri ilk olarak, 6 Nisan 1909'da öldürülen ve ilk basın şehidi olarak tarihe geçen Hasan Fehmi'nin Çemberlitaş'taki Sultan 2. Mahmud Türbesi'ndeki mezarı başında öldürülen gazeteciler için saygı duruşunda bulundular. Buradan Basın Müzesi'ne geçen gazeteciler burada bir basın toplantısı düzenlediler.
SON DÖNEMDE GAZETECİLER ÖLDÜRÜLMÜYOR, SÜRÜNDÜRÜLÜYOR
Toplantıda konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Hasan Fehmi Efendi'den günümüze kadar kayıtlara geçen 65 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi. Öldürülen bütün gazetecileri, Hasan Fehmi'nin öldürüldüğü 6 Nisan tarihinde andıklarını kaydeden Olcayto, "Bugünlerde çok zor dönemlerden geçiyoruz. Son yıllarda belki gazeteciler öldürülmüyor ancak işsiz bırakılarak süründürülüyor. Yüzler arkadaşımız işsiz. Basın baskı çok fazla, gazetecilerin rahat nefes aldığı, rahat gazetecilik yapılabildiği, düşünceyi serbestçe yazıya dökebildikleri bir ortam yaşanmıyor" dedi.
Orhan Erinç de konuşmasının başında öldürüldükleri yargı kararıyla kesinleşen 65 gazeteci meslektaşını sevgi, saygı ve özlemle andığını dile getirdi.
Erinç, "2. Meşrutiyet'in ilanından sonraki süreç dalgalı bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Hasan Fehmi Bey'den 70 yıl sonra Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi ustamız öldürüldü. Abdi İpekçi, 70 yılda öldürülen 15. gazeteci oldu. Ondan sonra olağanüstü hızlanma var. 92-93-94 yıllarında 65 gazetecinin yaklaşık üçte biri öldürülmüş bulunuyor" diye konuştu.
ERİNÇ: "GERÇEĞİ YAZAN GAZETECİLİK TEPKİ ÇEKEN MESLEĞE DÖNÜŞTÜ
Gazeteciliğin Türkiye'de en zor mesleklerden birine dönüştüğünü ifade eden Erinç, "Gazeteciliğin amaçları arasında halkı bilgilendirme var. Halkı bilgilendirme de yapılan yanlışların, eksiklerin duyurulması, kamuoyuna iletilmesi oluyor. Türkiye'deki yöneticilerimiz bu gazetecilik yaklaşımından olağanüstü rahatsızlar. İstiyorlar ki herşey toz pembe, olumlu gösterilsin. Ancak gerçekler öyle değil. Gerçeği yazan gazetecilik inanılmaz tepki çeken mesleğe dönüştü. Eğer Türkiye demokrasiyi devam ettirme kararlılığında olursa bugünler de geçici olacaktır. Bugünleri belki acı olaylar olarak anımsayacağız ama gelecekte genç meslektaşlarımızın katkılarıyla, özenle bu sorunların aşılacağına olan inancımı vurguluyorum" diye konuştu.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GALERİSİ GEZİLDİ
Konuşmaların ardından Basın Müzesi yer alan 'Öldürülen Gazeteciler Galerisi' gezildi. Galeride Hasan Fehmi Efendi'den başlayarak aralarında Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Hrant Dink, Metin Göktepe ve Nuh Köklü'nün de bulunduğu 65 gazetecinin resmi yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Tgc Öldürülen Gazetecileri Andı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?