Tika'ya Gagauz Yeri'nden Takdir Madalyası - Son Dakika
Güncel

Tika'ya Gagauz Yeri'nden Takdir Madalyası

Tika\'ya Gagauz Yeri\'nden Takdir Madalyası

ANKARA (İHA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gagauz Yeri’nin özerkliğinin kabul edilişinin 20. yıl dönümünde bölgeye sağladığı desteklerden dolayı takdir madalyası ödülüne layık görüldü.

12.03.2015 15:14

ANKARA (İHA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gagauz Yeri'nin özerkliğinin kabul edilişinin 20. yıl dönümünde bölgeye sağladığı desteklerden dolayı takdir madalyası ödülüne layık görüldü.

Gagauz Yeri'nin özerkliğinin kabul edilmesi ile birlikte bölgede faaliyetlerine başlayan ve 20 yıldır 350'den fazla projeye imza atan TİKA Kişinev Program Koordinasyon Ofisi yetkililerine, Gagauz Yeri Başkanı Mihail Formuzal tarafından takdir madalyaları verildi. TİKA'nın Moldova'ya yönelik gerçekleştirdiği 350'nin üzerinde proje ile ülkede büyük ölçekli yatırım projelerine imza atıldı. Çok sayıda okul, kamu binası ve hastanenin tadilat ve tefrişatı TİKA tarafından yapılırken, hem Moldova hem Gagauz Yeri'nin idari kapasitesinin geliştirilmesi yönünde işbirliği projeleri hayata geçirildi. Gagauz Yeri Özerk Bölgesi'nin en önemli sorunu olan su problemi, Gagauz Yeri'nin en büyük ikinci şehri olan 16 bin nüfuslu Çadır Lunga'da TİKA'nın destekleriyle çözüme kavuşturuldu. Proje ile şehrin içme suyu şebekesi, arıtma istasyonu ve pompaları yenilendi. Şehirdeki bütün evlerin şebeke bağlantıları yapılarak kullanıma hazır hale getirildi ve 2009 yılında halkın hizmetine açıldı.

Komrat şehrinde 30 yıldır herhangi bir onarım yapılmayan Gagauziya Bakanlık Komitesi ve Gagauziya Halk Topluluğu İdaresi binasının giriş, koridorlar, merdivenler ve halk meclisi toplantı salonu ile başkanlık makamı gibi temsilde ön planda görünen alanların geniş çaplı bakım, onarım ve tadilatı ile tefrişatının yenilenmesi işleri TİKA tarafından gerçekleştirildi.

Gagauz Yeri Özerk Bölgesi'nde modern ve verimli bir sağlık altyapısı oluşturulması amacıyla Vulkaneşti Bölge Hastanesi'nin ameliyathaneleri, yoğun bakım, hasta kabul ve röntgen bölümleri ile kalorifer ve doğalgaz tesisatları yenilenerek 2011 Aralık ayında Vulkaneşti halkının hizmetine sunuldu.

1995 yılında TİKA tarafından başlatılan "Moldova/Gagauz Radyo ve Televizyonu'nun Yayın Ağının Genişletilmesi Projesi" kapsamında 14 Kasım 2006 tarihinde kurulan Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Bakanlık Komitesi ve Halk Topluluğu Yerel İdaresi'ne devredilen Gagauz Radyo Televizyonu Kurumu (GRT), TİKA'nın destekleriyle modernize edildi. TİKA tarafından GRT'nin stüdyo ve aktüel kameraları, prompter sistemi, monitörler, telsiz mikrofon seti, stüdyo ışık sistemi ve aksesuarları, 3G naklen yayın seti ve dekorları temin edilerek, televizyon bölümünün altyapısı tamamen yenilendi. Aynı zamanda radyo ve televizyon bölümlerinde bulunan makyaj, toplantı, kurgu, muhabir, pazarlama, web tasarımı odaları ile depo yenilenerek, çalışan personel için çalışma masası ve mobilyalar temin edildi. GRT'nin ihtiyaç duyduğu haber stüdyosunun tadilatı yapılarak, TV reji bölümü tamamen yenilendi. Teknik ve idari altyapısı tamamen yenilenen GRT'nin mevcut hizmet binası tümden tadil edilerek, Nisan 2013'de GRT yönetimine devredildi.

Gagauz dili ve kültürünün yaşatılması için yürütülen en büyük ve en kalıcı proje Gagauz Yeri Özerk Bölgesi'nin başkenti Komrat'ta 1998 yılında TİKA tarafından kurulan Atatürk Kütüphanesi oldu. Kütüphanenin tadilatı ve tefrişatı TİKA tarafından yapılarak, kütüphane yeni bin adet kitap ile zenginleştirildi. Gagauz dilinin tanıtılmasına hizmet eden kütüphanede çeşitli seminer, toplantı ve sanatsal etkinlikler düzenleniyor. Bütün bu hizmetlerine ilave olarak 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin sağladığı maddi destekle düzenlenen ücretsiz Türkçe kurslarına da ev sahipliği yapıyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tika'ya Gagauz Yeri'nden Takdir Madalyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement