Tokat'ta Yağışlar Kiraz Üretimini Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Güncel

Tokat'ta Yağışlar Kiraz Üretimini Olumsuz Etkiledi

Tokat\'ta Yağışlar Kiraz Üretimini Olumsuz Etkiledi

Tokat'ta her yıl ürettiği kirazların bir bölümünü Rusya ve Almanya'ya ihraç eden Kemalpaşa köyünde bu yıl etkili olan sağanak yağışlardan dolayı kirazların büyük bir bölümü dallarında çürüdü.

10.06.2016 15:46

Tokat'ta her yıl ürettiği kirazların bir bölümünü Rusya ve Almanya'ya ihraç eden Kemalpaşa köyünde bu yıl etkili olan sağanak yağışlardan dolayı kirazların büyük bir bölümü dallarında çürüdü.

Tokat'ta son yıllarda meyve yetiştiriciliğinde il genelinde ön plana çıkan ve bir çok meyvenin yetiştirildiği köy en çok kiraz üretimi ile dikkat çekiyor. Yılda üretilen yaklaşık 8 bin ton kirazın büyük bir bölümü Türkiye'nin farklı noktalarına gönderilirken, özellikle 0900 adı verilen ve diğerlerine göre iki kat daha büyük olan kiraz Rusya ve Almanya'ya ihraç ediliyordu. Fakat bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı üreticiler büyük darbe aldı. Bölgede geçtiğimiz yıllara göre daha fazla etkili olan sağanak yağışlardan dolayı kirazların büyük bir bölümü dallarında yarılarak çürümeye başladı. Köyde üretilen kirazların yarıya yakınında bu manzaranın oluştuğu öğrenildi.

ÜRETİCİLER SIKINTILI

Köy sakinlerinden Ali Çınar, kiraz hasadının başladığını ancak vahim bir durum ile karşılaştıklarını belirterek, "Biraz yağmur, biraz dolu vurdu. Kirazda zarar ettik. Olduğu gibi çürük oluştu. Önümüzdeki kasalara 5 çürük, 1 sağlam kiraz atıyoruz. Benim 6 dönüm kirazlıktan topladığım 1.5 ton kiraz hepsi. Normalde altı dönüm yerden en az 10 ton kiraz almam gerekiyordu" dedi. Sadık Karagöz ise, elindeki çürümüş kirazları göstererek, aşırı yağışlardan dolayı yüzde 60 zarar oluştuğunu söyledi. 15 dönüm arazisinde kiraz üreten Yusuf Acar ise, bu sene yağışlardan dolayı yüzde 70 civarında zararın oluştuğunu söyleyerek, "Çürüme de çok, yarılma da çok" diye konuştu.

Komisyoncu Hasan Çetin de, bu sene etkili olan yağmurlardan dolayı ürünlerinde kalite kaybının yaşandığını kaydederek, "Tahmini olarak söylüyorum. Buradan 8 bin ton kiraz çıkıyorsa, bu sene 1 ton kiraz ya çıkar ya çıkmaz" dedi.

Üreticiler, zarar tespiti için ilgili yerlere başvuru yaptıklarını, kredi borçlarının ertelenmesini talep ettiklerini dile getirdi. Önümüzdeki günlerde bölgede hasar tespit çalışması yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tokat'ta Yağışlar Kiraz Üretimini Olumsuz Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement